Härlig handling

I utkanten av city finns, nära varandra, två härliga "invandrar-butiker". Den ena sydostasisk och den andra mer mellanöstern. Det är så härligt att gå där och känna och klämma på saker man inte riktigt vet vad det är, få provsmaka konstiga snacks och känna alla dofter.

Detta fick jag med mig hem:

asiatiskt

Lite roliga snacks mest. Här ska det provsmakas. Kanske dyker det upp på ett bröllop nära dig...

Torkad chili för ett par år för typ 15 kr och torkad pak choi fick jag med hem. Mysigt värra tycker jag. Jag hade kunnat köpa så mycket mer. Jag ska komma ihåg att ta vägen förbi där om det är något jag behöver, chilisås eller så. Nästa gång ska jag köpa det gröna jasmintet som fanns i en så vacker burk. Någon mirin hittade jag dock inte. Jag förstår inte hur svårt det ska vara att få tag på. Jag hittar det inte någonstans längre. Jag tror att vanliga konsum och ica tror att det är samma sak som risvinsvinäger och bara tar in det nu mera :(

Snart åker vi till Uppsala för långhelg. Det ska bli såååå skönt!

Ikväll blir det nog sushi på någon av Uppsalas bra restauranger (säga vad man vill om Umeå och Sundsvall men bra sushi har de inte!).

Imorgon blir det middag hos syster. Hon var dessutom så underbart snäll och ringde och frågade om det var något jag inte åt med tanke på att jag ska i brudklänningen. Men jag äter ju potatis och allt, bara inte så mycket fett och socker. Så det skulle inte bli gräddig potatisgratäng eller pannacotta den här gången. Tack!

På söndag blir det middag hos brudvän R och flickvän. Det ska också bli otroligt trevligt.

På måndag är det ju champange som gäller.

Trevlig helg!

Vackra plåtlådor

I stugan i Kivinemi finns det fullt av gamla vackra plåtlådor. De flesta är inte omhändertagna alls med det tillför lite charm till dem. I lådorna ligger det knappar, spik, skräp.

burk

l?da

pl?tl?dor

Farmor och farfar skulle tyckt att jag var helt galen som knäppte kort på gamla rostiga lådor.

Fast de kom ju från generationen som tyckte det var konstigt att göra nästan någonting bara för skojs skull. Mat äter man för att man måste, springer gör man bara om man verkligen behöver och så vidare. Usch vad tråkigt kan jag tycka. Fast man måste förstå att det inte var för att de var knäppa utanför att livet så anorlunda ut. Speciellt som de bodde långt bort från de flesta bekvämligheter och levde väldigt hårda liv. Tur att de fick några år vad någorlunda vila.

Japansk middag

I fredags lagade vi en japans middag.

japans middag

Den bestod av de fem smårätterna på bilden. Plus ris. Egentligen ska en japans middag alltid innehålla soppa men det skippade vi.

Det är ganska enkelt att göra men tar lite tid. Har man tid är det ju inga problem alls. Bara roligt. Och så otroligt gott!

Wasabiäggen är ett riktigt trevligt tillbehör. Man hårdkokar helt enkelt ägg. Plockar ur gulan och blandar den med wasabi och petar tillbaka gulan i ägget.

Laxen är teriyakimarinerad. Gjord på egen marinad. Det ju fusk att köpa färdig ;)

Det vita bredvid laxen är finriven rättika.

japanska sallader

Den vänstra salladen består av gurka, crabsticks, omelett och en marinad av risvinäger, socker, soja och salt. Supergod!

Bredvid ligger en snabblagad vitkålspickles. Den kan jag verkligen rekomendera som tillbehör till andra rätter. Man strimlar helt enkelt vitkål och gnider det med salt tills den är mjuk och har gett ifrån sig massor av vatten. Sen kan man smaksäta kålen med något man tycker är gott tex. ingefära, sesamfrön, chili eller citron.

Av riset som blev över gjorde vi
sushiris. Dagen efter gjorde vi bollar av riset som vi rullade i sesamfrön och stekte i lite olja i stekpanna. Det blev jättegott!

J*la snorungar. Ni måste lära er biovett!

I lördags var jag och D på bio. Vi såg 300. Det var ju inget mästerverk direkt men sjysst lördagsunderhållnings. Välgjord splatter med massor av vackra mans-kroppar i mycket lite kläder!

(D's kommentar efteråt var -Jag undrar hur castingen såg ut)

Bredvid mig satt en tonårstjej. Före filmen började var det två inslag om att man ska stänga av mobilen. Ett roligt från Disney och ett lite allvarligare från SF. När filmen börjar får tonårstjejen ett sms som låter högt.

- Du, stäng av den där! Säger jag till tjejen.

Flickan vänder sig bort från mig och svarar på sms:et.

Två minuter senare ringer telefonen. Hon svarar!!!!!!
- Jag är på bio. Blabla....

Hon stänger av ljudet på mobilen men fortsätter att ta emot och skicka sms genom hela filmen! Dessutom har en ny telefon med väldigt stark lampa i så skärmen bländar mig varje gång.

De borde ta upp det här i skolan. Det borde vara ett brott att ha mobilen på i en biosalong! Det förstår ju hela filmupplevelsen för mig. Och varför hon går på bio kan jag bara inte förstå! Fyfan vad less jag var. Dessutom blir jag ju lite rädd för mig själv när min impuls säger mig "sätt en armbåge i bröstet på henne".

Det gjorde jag inte.

Istället led jag. Tyst. Förtvivlad. Förbannad.

Inspiration för en fest utomhus

Jag som egentligen aldrig trodde att jag skulle gifta mig.

Jag som trodde att "om" jag gifter mig så kommer det nog ske på hösten då luften är klar och alla löv är röda och gula.

Jag ska gifta mig i juni.

Förhoppningsvis så ska vi kunna vara utomhus. Det känns viktigt. Fast går det inte pga av regn eller storm så kommer det bli fantastiskt i alla fall.

Lite inspiration för utmomhusfesten kommer här:

dukning utomhusstrandlyktorlyktor i tr?fj?rilarvattenvas

Bilder från:
Potterybarn
Escape the home
Better homes and garn
Gramham and Green
Lani Elisabeth


Kesomellanmål

Idag har vi varit och klättrat. Långt ner i källaren på sjukhuset finns ett litet klätterrum som några entusiaster byggde för många år sedan. Jag var skitdålig men det var kul endå! Händer och armar värker. Fingertopparna gör ont av att skriva men det var det helt klart värt.

Tänkte passa på att tipsa om ett gott och superenkelt mellanmål:

kesomellanm?

Koka ihop frysta bär, vilka som helst. Oftast blir det jordgubbar eller hallon för min del. Det som finns hemma. Hallonen kan behöva lite honung men jordgubbarna är tillräckligt söta i sig själva.
Lägg upp en ordentlig klick keso och sylten ovanpå. Toppa med lite linfrön.

Det är ju så enkelt att få till ett bra mellis. Det finns inga undanflykter ;)

Valborg och maten

Nästa helg är det valborg. Och vi ska så klart till Uppsala. Valborg i Uppsala är ju något för sig. Det får ej missas.

Jag hoppas verkligen på bättre väder nästa helg än det utanför mitt fönster just nu. Snö som blåser horisontellt och nollgradigt. BLÄ! (Förövrigt skolkar jag inte utan har komp och börjar klockan 13)

Detta år har vi bestämt oss för att skippa det traditionsenliga forsränningen och istället ta en lååång frukost på vår vän Isas takveranda. Så istället för att gå upp okristligt tidigt och sitta och frysa vid ån i flera timmar för att för att få en bra plats (fast vi brukar ju ha väldigt kul) så ska vi ta det lite lugn och inte stressa runt så mycket som det ibland kan bli.

image305

Valborgfrukosten är viktig. Vad ska det bli i år?

Den ska innehålla alkohol men också något ordentligt som man står sig på och som gör att man inte blir så full. Det är inte bra, det är många timmar kvar av festen. Det ska också vara mycket att välja på så att man kan sitta lääänge och äta och smutta. I år har vi ju möjligheten att kunna ha något lite roligare eftersom vi kommer sitta och äta vid ett bord och utan trängsel.

I år vill jag ju också att det inte ska vara allt för kaloririkt.

Ingrediens nr 1 till en valborgsfrukost är såklart champange. Eller mousserande vin.
Någon frukt är också gott. Jordgubbar känns nästan som ett måste för att fira våren och vindruvor brukar också få följa med.
Något bröd är mysigt att knapra på. Men en vanlig baguett är så tråkigt!
Lite goda kex och en god dessertost brukar få plats i picnickorgen (= ryggsäcken som också är full av öl)

Ett år gjorde jag dessa
engelska choklad och hallonscones. De var fantastiskt goda och väl värda att testa.

scones

Något lite grövre bröd från butiken kanske det blir i år eftersom vi inte är hemma och det är jobbigt att baka bröd hos någon annans ugn. Till det är det gott med en röra av avokado och keso med lite citron i. Kanske en hummus.

Frågan är om inte ett ägg får följa med i år också.

Lunchen är ju en annan sak. Den ska vara enkel och kunna ätas i slottsbacken (alltså i  nedförslut) på en filt. Potatissallad och sill eller liknande brukar det bli. Men jag gillar ju inte sill och i år blir det definitivt ingen majonäsbaserad potatissallad. Jag spar mina extrakalorier till champangen!

Kanske blir det en sallad liknande den som Sara gjorde igår.  Fast jag vägrar dinkel! (Det känns som att någon dinkel-försäljare skrattar sig lycklig över sin fantastiska PR-kupp. Alla använder det superdyra dinklet i alla dess former) Det blir nog bulgur istället.

image306
Foto: Peter Tullberg/SVT

Visst är det härligt med picnic! Vad är den perfekta picnicmaten?

Saras kök och andra matprogram

Ikväll klockan 20.00 är det Saras kök. Jag vet att många tycker att Sara är alldeles för hurtig och att Ann är otroligt jobbig. Men jag tycker att det är alldeles för få människor i teve som är hurtigt hälsosamma och lagar nyttig mat. Fram för det!

Sara har fått oss att göra panerad fisk (middag ikväll) och vi ska även testa hennes chicken nuggets på söndag har vi tänkt. Kyckling har vi fått tips om att den ska vara väldigt god.


image304
Foto: Peter Tullberg/SVT

Jag blir faktiskt rätt less på tevekockar som lagar så fettrik och ohälsosam mat. Det är väl inga problem att laga god mat med massa grädde och smör? Det är ju tips på bra och nyttig mat som är lätt att laga till på torsdagskvällen som vi behöver!

Visst, Nigella är ju kul att titta på. Vädligt roligt. Jag menar, det är ju ren matpornografi hon ägnar sig åt. Men hur kul är det egentligen att äta sån mat jämt? Hon är ju inte direkt den smalaste kocken heller, fast ärligt så tycker jag att det är konstigt att hon inte är betydligt rundare än hon är, med tanke på vad för mat hon lagar. Fast hon har nog råd med en personlig tränare.

Bills meny gillade jag verkligen när det gick. Det var härligt, god, mest nyttig mat utan pekpinnar. Och det är ju verkligen inte dumt med härliga sommarbilder från Australien heller. Det programet hoppas jag att de visar mer av.

Markus Aujalay är också en bra kock. Tyvärr har jag missat alla middagstips med honom denna vecka på tv4 nyhetsmorgon.

Och så har vi ju Leila. Hennes mat brukar ju inte heller vara så nyttig. Men jag har överseende med henne. Hon är ju underbar.  

Ojdå... jag börjar bli hungrig.


Tårtdekorationer

Att sätta ett brudpar på toppen av tårtan är ju egentligen rätt konstigt. Något oätbart, ofta rätt fult stående på en underbart god tårta. Något som dessutom ska likna det brudpar som ju finns i samma rum "in real life".

Jag vet inte om vi ska ha en eller inte. Blivande svärmor I har ansvaret över vår tårta och det känns väldigt, väldigt tryggt. Hon säger att om tårtan är fint dekorerad så behöver man inget brudpar på toppen. Jag håller med.

Men jag kan förstå de som tycker att det är kul också.

När jag surfat runt och letat lite olika alternativ har jag tyckt att de flesta tårtdekorationer faktiskt är väldigt fula men här kommer de finaste/roligaste jag hittat:
t?rtdekorationcaketopper
skelletparasiatiskt par
porslinsparstrandpar

brudparen kommer från:
www.shoppingbutiken.se
www.weddingstar.com

Och så det här med håret...

Hur ska man ha sitt hår? Det ska kännas bekvämt och inte konstigt och stelt. Det ska vara fint och passa klänningen. Om man ska ha något i håret ska det passa med färgerna i brudbuketten som i sin tur helst inte ser förjävlig ut tillsammans med brudgummens kläder. Man ska hitta en frisyr som passar ens hårlängd och så en frisör som kan göra den! Det är inte så enkelt det här...

Jag har börjat kolla runt lite på nätet efter inspiration att ta med till min frisör. Den dyra som är bokad men som jag borde ta och ringa och boka en konsultationstid hos. Och det i sin tur är ju inte heller så enkelt eftersom vi inte bor i samma stad.

Hair comes the bride har många frisyrer som man kan kolla på. Roligt också med före- och efterbilder.

Idag har vi bröllopsplaneringskväll inbokat. D lagar mat och jag surfar bröllopsgrejs som tårtdekorationer och sånt (tårtansvariga I, ska vi fixa en sån eller gör du det ihop med tårtan?) Det är mindre än två månader kvar nu och det känns lite svårt att vara 30 mil bort...

Efter regn kommer sol

Och jag har ju redan ett paraply...

men vem vill inte också ha ett så här vacker parasoll. Det kommer fram Graham and Green.

image296

Småkul

Jag brukar inte gilla könsrolls-skämt eftersom jag tycker att de ofta bara brer på våra fördommar om könen och upprätterhåller patriarkatet (så det så! ;) )

men jag kunde inte låta bli att tycka det här var lite småkul...

image295

kanske något för festhäftet?

Om män och planering

Med tanke på det jag skrev igår om att D inte är lika engagerad i bröllopsbestyren var det roligt att se detta inlägg:

http://brollopsplaner.blogspot.com/2007/04/tommys-tankar.html


Fast det är viktigt att komma ihåg att i alla fall D (jag vet ju inte hur det är med andra blivande brudgummar) tycker att bröllopet är otroligt viktigt och är noga med att det ska kännas rätt och passa oss. han är bara inte intresserad av att gå i affärer.

Enkel pastamiddag

Så vad gör man när man känner att man inte har någonting hemma och att man absolut inte orkar gå att handla?
Man ser vad man har i skafferi och kylskåp och tänker att det bara finns massa onyttigt och tråkigt att äta. Men det är nog inte alltid sant.

Har man bara lite pesto hemma så blir allt bra!

pestopasta

Färsk pasta som vi rörde ner urkärna Kalamataoliver i samt några matskedar pesto. Vi slängde också i lite ruccolasallad. Babyspenat, sockerärtor, solrosskott eller något liknande som skräpar längst in i kylskåpslådan fungerar ju också alldeles utmärkt. Några körsbärstomater eller annat till och så är det klart!

Supergott!

Mer drömmar i rosa

Åh, jag kan inte komma ifrån att rosa är så somrigt, fräsch, härligt, fint, romantiskt och inte alls behöver bli puttinuttigt. Jag gillar verkligen rosa!

Är det någon som tror att det kommer finnas rosa detaljer på vårt bröllop?
Vi får väl se...

Här kommer lite mer rosa inspiration för bröllop, fest, middag osv. Härligt, härligt.

rosa bordsdekorationbordsdekorationweddingfavourbrudbukett rosablommorbrudbukettpionbukettduknservett

Den lilla vitrosa brudbuketten i mitten tycker jag verkligen är jättefin. Och blomdekorationen med rosor, orkidé och en fjärli i tycker jag är underbar.

Det är också bra med tips som är så pass enkla som de sista. Tänk att några blommor på ett fat är så fint och att det kan bli så snyggt med en blomma på en servett.

Bilderna kommer ifrån:
www.mateus.se
www.confetti.co.uk
www.systerlycklig.se
www.blomdekor.se
www.bhg.com
www.aboutwedding.com

Lite bröllopshopping

Eftersom min sedvanliga måndags-långlunch blev avkortad med en timme idag hann jag inte träna som jag brukar. Det blev istället en vända på stan.

Jag har införskaffat lite dekorationsgrejer till bröllopet. Jag har nu taktiken att jag köper saker, tar hem och visar det och sedan får D säga vad han tycker. Det blir antingen godkänt eller så får det vända tillbaka till affären dagen efter. (Det finns fördelar med att jobba nere på stan, nackdelen är ju givet att det kostar pengar...)

Det här är det sättet vi får något gjort, skulle jag vänta på honom skulle det ta en evighet. Hur kommer det sig att killarna ofta är så oengagerade i sina bröllop? I alla fall i just färgval och blommor. Eller är de det egentligen? Vad ligger det i?

D säger att han skulle ta tag i allt om han bara blev lite stressad. Men jag har ju ingen lust att bli stressad så därför tar jag tag i det nu. Fast då blir jag lite stressad eftersom han inte hjälper till.

Det här sättet som jag nu kommit på funkar rätt bra. Jag tycker det är lite kul att gå och strosa i affärer men det tycker inte han. Jag går hellre själv än med en irreterad och uttråkad D som bara vill hem.

Men han får säga vad han tycker och ibland får han alternativ. Den här, eller den här? Det tycker han är bra. Alla vinner.



Ibland är det lite lustigt. Jag letade efter värmeljushållare och hittade några fina. De kostade 50kr för 3 st vilket jag tyckte var ett okey pris jämfört med de jag kollat på innan. Sen hittade jag fina glas för 15kr styck som ju också går att använda igen. Som ljushållare eller dricksglas. Mycket praktiskt.

Nu proveldar vi och hoppas att de håller för värmen. Glaset är rätt tjockt så det borde inte vara något problem.

v?rmeljush?llare

Hemmagjord pizza

En "bakissöndag" hemma hos oss betyder hemmagjord pizza. Det är ju inte alls så jobbigt men kräver kanske att man inte festat allt för hårt kvällen innan. Eller i alla fall att man fått sova ut ordentligt.

Hemmagjord pizza

Degen:
  • 2dl ljumet vatten + 2 msk mjölk
  • ¼ paket jäst
  • ½  tsk salt
  • 1 tsk honung
  • 2msk olivolja
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl rågsikt
  • 1 dl grahamsmjöl
 Tomatsås:
  • 1 st gul lök
  • 1 burk krossade tomater
  • oregano
  • basilika
  • paprikapulver
  • 2 st vitlökklyftor
 Fyllning:
  • urkärnade Kalamataoliver
  • ½ röd lök
  • 1 paprika
  • tinade räkor
  • fetaost
 Smula ner jästen i en degbunke. Rör ut jästen med lite av vattnet och honung och salt. Ha i resten av vattnet, mjölk, olja och mjölet. Arbeta ihop till en deg och knåda ordentligt. Låt den jäsa i minst 40 minuter.

Gör en tomatsås genom att steka lök och sedan ha i tomatkross och kryddor men vänta med vitlöken tills såsen har reducerat. Koka ihop såsen, annars blir pizzan alldeles rinnig.



Tryck ut den färdigjästa degen i en långpanna och lägg på fyllningen. Allt utom räkorna. Sätt in i ugnen.

 Om man har på räkorna för tidigt blir de sega och tråkiga. Pizzan ska gräddas i ungefär 260 grader i 12 minuter.Lägg på räkorna efter halva tiden.
pizza 

Serious shopping

I helgen har vi haft vänner här. D's lumparkompis M, som vi träffades genom för snart 8 år sedan, och hans flickvän. Det har varit jättekul att träffa dem. M har vi inte träffat på många år men eftersom det är tack vare honom som jag och D i sommar ska gifta oss så tyckte vi att han var en självklar gäst på vårt bröllop. Så lätt är det att ta upp kontakten med någon igen!

På lördagen gick vi 5 timmar på stan. M shoppadeloss ordentligt. Han behövde ju bland annat en kostym till bröllopet. Tillsammans hittade vi en jättesnygg, kritsträcksrandig kostym på MQ till honom. Passande skor blev det också. Hatt, skjorta och ett par till skor. Hans sambo köpte två par skor och ett par byxor. Jag köpte en väska som jag har spanat på länge, ett linne, en kofta och en klänning. Inte så dyrt blev det heller.

D var den enda som kom hem tomhänt. Han var riktigt besviken.

Jag drog ut på en joggingtur som avslutades med en öl på en filt i solen. D och våra vänner satt där och spelade spel och jag kunde bara stretcha lite, slå mig ner och äta nötter. Hur skönt som helst!

Kvällen bestod av god mat och några glas vin för mycket. Det är en seg dag. Vännerna har åkt hem och D ligger framför teven. Snart är det dags för hemmagjord pizza. Vad gott!


Sukralos

I helgen har vi pratat ganska mycket om hälsosam mat och bland annat sötningsmedel. Vi tror att utvecklingen är påväg från alla lightprodukter med aspartam och sukralos mot produkter med helt enkelt mindre socker. Vi tror i alla fall att konsumenterna kommer efterfråga mer "naturlig" mat och att det kommer bli en trend.

Vi pratade om hur aspartam bytts ut mot sukralos i flera produkter. R och S som bland annat läser kemi (vilket jag ju inte har någon som helst koll på) kunde också förklara att sukralos är ett ämne som går nästan helt ofärändrat genom kroppen. Det innebär att vi inte tar upp några ämnen som skulle kunna vara farliga för oss. MEN sukralos är väldigt likt DDT, om ni kommer ihåg den gamla miljögiften. Då ämnet går oförändrat genom kroppen så kissar vi ut det miljöfarliga ämnet som heller inte kan renas i våra vattenreningsverk utan släpps ut i naturen.

Så det finns alltså fler anledningar att inte dricka läsk med sötningsmedel. För vår miljös skull.

När jag kom hem och kollade på M
otionsguidens blogg hade även de uppmärksammat detta.

Bloggen kärlek, mat och folköl hade uppmärksammat coca colas nya mansläsk med den otroligt korkade marknadsföringen. Jag gick och läste på en burk med zero och upptäckte att de har gått tillbaka till aspartam som sötningsmedel! Fascinerande.

Att hoppa av ett tag

och flytta till Kivinemi under en begränsad tid är ju en idé som föddes en natt efter några glas vin. Men som andra smågalna idéer som föds klockan tre på morgonen så verkade den inte så galen när man vaknade på morgonen. Vi har funderat vidare.

Jakten efter balans går vidare. Var är vi som mest lyckliga? Jo, i skogen, på fjället där saker få ta tid. Där det inte finns stress och "uppbruten tid".

Nu, under påsken, har tanken ofta slagit mig. "Skulle det gå?" och "hur skulle vi lösa det här om vi bodde här". Det största hotet mot vår önskan är ekonomin. Hur skulle det ekonomsikt gå till?

Det var trevligt att ramlade över
den här artikeln om paret som fick det att fungera.

Och jag fick min öl i solen

image278

Varje eftermiddag, före vi gjorde iordning middagen, satte vi oss med en öl i handen i min och S's grävda soffa.
Det var vi "värda" efter en dag av skidåkning, snögrävning och andra aktiviteter.

- Vad har ni gjort i påsk? - Grävt!

Den underbara påskhelgen har tillbringats i Kiviniemi. Där har vi grävt.




Min kära vän R och hans flickvän S kom vid lunch på skärtorsdagen. Då blåste det så mycket att vi det var svårt att stå kvar på marken. Vi var inte direkt fulla av tillförsikt när vi gav oss iväg mot norr. SMHI lovade snö och 10-19 meter per sekund.

Högakustenbron var avstängd och ibland var man riktigt rädd för fallande träd men efter Umeå blev det bättre. På långfredagen då vi började närma oss älven blev vi oroliga att isen skulle hålla. Det var ju öppet vatten på alla håll och nästan ingen snö!

Vi hade inte behövt oroa oss det minsta!

kivinemi

För så här strålade solen på R och S när vi kom fram till Kalixälven varifrån vi skidade över till vår stuga.

Servistips önskas

Vi kanske ska få en servis i bröllopspresent. Visst är det klassiskt!?

Det känns väldigt bra att inte behöva äta på IKEA-tallrikar resten av sitt liv. Även om det nu inte är något fel i det heller.

Men det finns ett problem. Det är ju så svårt att hitta något som man tycker om. Tack och lov har vi ju blivande svärmor till hjälp. Hon har koll!

Villroyboch har fina serviser men varför är det så att man inte gillar vissa delar av servisen men inte allt?

Tex:

image268
Den här gillar vi, det är Manoir.

Men inte den här:

image269

som tillhör samma servis.

Den här underbara kaffekoppen tillhör Country Heritage

image270

med tallrikarna gillar vi ju inte.

image271


Utbudet i Sundsvall är ju inte heller det bästa för att jaga drömservisen. Hur ska man gå tillväga?

Bröllop i vitt

Det är verkligen vackert, klassiskt, fint och inte för puttinuttigt att ha vitt som färgtema på bröllop. Eller alltid! Vitt är ju dessutom väldigt förknippat med bröllop. Också med oskuldsfullhet (är det det som gör att det inte är så populärt idag?) Vi kommer inte att ha bara vitt men inspireras kan man göra. För visst är det fint?

vitorkid?t?rtagerberarosimage266
image267lyktor


bilder från:
www.potterybarn.com
www.marthastewart.com
www.aboutwedding.com
Mistylane
www.blomdekor.se
www.sia-homefashion.com




Påsklov!

Nu har jag ledigt. I några dagar i alla fall. Inget lov direkt men jag blir glad för det lilla :)

Som jag skrivit om tidigare ska vi åka norrut över ledigheten. Det ska bli sååå skönt. Vi åker med två kompisar från Uppsala och vi ska färdas i vår lilla, plutt Golf. Det betyder att vi inte får ta med oss så mycket saker för att vi ska kunna få plats. Det ska nog gå bra. Det är ju inte direkt så att man behöver ha med sig så mycket kläder. Underställ och tjocktröja. Sen är man liksom klädd för att vistas i Kiviniemi. Ingen skönhetstävling där inte! Tandborste och tandkräm ska med men annars blir nog skönhetsprodukterna lämnade hemma.

Jag hoppas vi får lite tur med vädret. Allt jag drömmer om är att få sitta i en snöhög och dricka öl!

Det är också därför vi inte får plats med så mycket kläder eftersom ölen och all god mat måste få plats. Det är det viktigaste.

jag

Singapore 2004: Den här ölen var också god.

Andra sorters gästböcker

På Martha Stewart (var annars?!) hittade jag fler förslag på hur man kan ha sin gästbok istället för den traditionella boken.

Bilderna kräver ingen förklaring.

image255

image256

image257

du hittar dem
här hos Martha.

Det är roligt med lite anorlunda förslag. "Hoppa ur lådan!" som D brukar säga till mig när jag inte tänker utanför ramarna - out side the box. Eller bok i det här fallet då.


"Nu säger jag det: det är ju lite som en sekt!"

Idag har praktikantgänget varit på studiebesök. Först på Vemyra som är ett låst hem för flickor 13-21 där vi inte fick svar på våra frågor. Och sen var vi på Korpberget som är ett behandlingshem inriktat på 12-stegsbehandling. Det var där ovanstående kommentar kläcktes av en av praktikanterna. Det var inte jag. Men det skulle kunna ha varit.

Jag ifrågasatte istället hur man kunde bota en fysisk sjukdom med andlighet. Där fick vi inte heller några svar.

Nu är jag ofantligt trött. Vi har varit och handlat inför vår lilla påskutflyckt till fjällhöga nord och D har köpt ett par Gore-tex byxor i den superfina butiken wått och tårrt (ja, det stavas så!). Jag blev kär i en mellan-lager-tröja från
Icebreaker. Den är så fin och mjuk och har så bra passform. Jag har en av deras underställströjor och den är underbar! Det var väldigt jobbigt att släppa taget och gå därifrån. Fantastiskt vad dyrt det kan vara. Eftersom jag faktiskt behöver en mellan-lager-tröja tills helgen så har jag nu fått låna en ulltröja av min älskade D. Den är inte köpt i en out door-butik utan på Åhlens men det ska nog gå bra ändå ;)



Efter säkert en timme på ICA har vi sen stått och lagat mat, renskav och grönsaksgratäng, i en timme och nu är jag trött.

God natt!

Farmors spisbröd

I påsk åker vi tillsammans med två kompisar (min brudvän och hans flickvän) till Kiviniemi. Det ligger längs Kalixälven och närmaste samhälle är Svappavaraa. Där växte min farmor upp i ett litet hus med sin mamma, morbror och några djur.

Trots att farmor har gått vidare känner jag att det spisbröd vi alltid åt när vi var där är ett måste för min Kivinimei-upplevelse. Som tur var hittade jag receptet på hennes spisbröd i en soppterrin förra gången jag var där.

spisbr?

Spisbröd
           

* 10dl rågsikt         
* 2tsk hjorthornsalt         
* 1tsk salt         
* 2tsk kummin         
* 4dl filmjölk         
* ½ dl sirap         
* 100 gram smör         
* Rågsikt till utbakningen 

Blanda rågsikt, hjorthornsalt, salt och kummin. Tillsätt filmjölken, sirap och matfett. Arbeta ihop till en fast smet. Dela degen i 16 delar. Kavla ut till runda plättar. Nagga dem noga och stek i stekpanna med lite olja. Låt kallna på galler.  

Det blev en duk i alla fall

Igår var jag, D och vår vän I och letade möbler till henne och flickvännens nya lägenhet.  "Åh, vilken lycka..." tyckte D som mest var med för att köra bilen.

Först var vi på fyndlagret. Där fanns det massor av begagna möbler. Vi fastnade till exempel för ett väldigt fint skrivbord. Det var rejält och gammalt och hade hela trålådor. Inte en spånskiva så långt ögat kunde nå. Trots att det bara kostade 500kr är det lite mycket när man varken har behov eller plats för det. Det var ju synd. 

Där var vi en säkert över en timme. Då blev vi hungriga och åkte till IKEA för att äta lunch. Vi var ju inte direkt ensama om det på lördagen efter löning. Nästan tre timmar senare kom vi därifrån. Då var D döende och jag fick lova att vi inte skulle åka tillbaka dit på väääldigt länge.
Vi köpte i alla fall tyg för 19kr metern som jag idag sytt duk och handduk av. Vårigt och fint för en billig peng.
dukbord

Idag har vi också städat, tvättat, putsat skor och bakat spisbröd. Det har varit full rulle. Vi ska belöna oss med att gå ut och äta på den fantastiska thairestaurangen Chaowpraya River .