Kesolasagne

Idag har vi lagat en väldigt god och nyttig lasagne med keso och spenat.

Jag tänkte inte på att ta en bild men den ser väl ungefär ut som en vanlig lasagne gör men mycket snyggare :)

image250
bild från ica.se

Evaslevas kesolasagne 6-7 portioner

Köttfärssåsen:

 
  • 500gram mager nötfärs
  • 2 gula lökar
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 tsk curry
  • 2 tsk paprikapulver
  • 3 st vitlöksklyftor
  • Oregano
  • Basilika
  • Salt och peppar
  • 2 tsk socker
  • 1 dl majs
 

Kesosås

 
  • 1 stor burk keso mini
  • 300 gram hackad spenat
  • Salt och peppar (ta i ordentligt)
 

Lägg först ett lager med köttfärssåsen i en ugnssäker form. Därefter lasagneplattor och kesoblandningen. Varva och avsluta med ett lager köttfärssås och lite mager, riven ost.

 

Servera med en sallad.

Supergott!


Shit! Det här var inte bra.

Jag gjorde testet om vilken ledare jag är:

image249

http://similarminds.com/leader.html

Undrar om D fortfarande vill gifta sig med mig...


Gästboks-tjat

Vad vi letar efter är en pärm att ha som gästbok och ett fotoalbum som går i samma stil. Det vore kul tycker vi. Vad vi har är en planeringsbok som är turkos men som tydligen har slutat tillverkas. Inget liknande går att uppbåda på denna jord.

Vi får nog byta färg i alla fall.

Jag fick tips här om
ordning och reda. Tyvärr finns inte den affären här och inte i Uppsala heller. Det går väl i och för sig att lösa men det är lite trist att inte kunna gå och känna på dem innan man köper dem tycker jag.

Dessa hittade jag på deras hemsida:
image247
Som gästbok

foto
Som fotoalbum

Fast de ser ju inte ut att vara riktigt samma färg på den rosa. Tråkigt. Och rosa är ju lite väl rosa...
Jag efterlyser fler färger!

Men det är kul tycker jag med utrymmet för att sätta dit ett foto eller en bild. Där kan man klistra fast en snygg lapp som det står just Gästbok eller liknande.

Finns det fler förslag där ute?!


Halvvägs mot toppformen

Borde jag vara...
Är jag?
Hm... jag vet inte riktigt. Kanske.

Nu har det i alla fall gått halva tiden. Jag började
1:a februari och jag tänkte att jag skulle vara i mål den 1: a juni. Då har jag två veckor kvar till bröllopet och kan gå upp lite i vikt om det skulle behövas. Så var i alla fall planen.

Jag kan ju inte påstå att resultaten är överväldigande. Jag har gått ner från 67 till 64 kg (upp ett halvt kilo efter helgen i Uppsala). Vikt är i och för sig inget bra mått alls och något som jag inte lägger så stort vikt vid. Det viktiga är att jag känner mig bra och att kläderna sitter bättre. Vissa kläder är till och med för stora nu. När jag har köpt nya kläder är jag en 38:a igen! I alla fall överdelar och klänningar. För att jag ska ha byxor i storlek 38 krävs det nog lite till men det är inte alls långt borta.

Igår mätte jag mig och det visar sig att jag blivit en centimeter mindre både här och där. Först tyckte jag inte att det var så mycket att hurra för och tyckte att det verkade lite tills D fick mig på andra tankar. Han visade med måttbandet hur mycket det gör skillnad och att en centimeter jämt över hela kroppen ju är jättemycket! Dessutom var det ju en centimeter per lår!
Dessutom var det ingen "glädjemätning" som i Du är vad du äter där Anna Skipper brukar flytta upp måttbandet flera centimeter vid slutmätningen. Så efter att D sagt det kändes det ganska bra. Ibland är det ju svårt att se själv hur stora förändringarna är.

Nu är det bara att fortsätta kämpa. Jag ska lägga i en högre växel här ett tag har jag tänkt. I alla fall till nästa vecka då det är påsk... ;)

Löpning i vår

Nu när vårsolen skiner är det svårt att förmå sig själv att gå in på gymet. Det tycker jag i alla fall. Mycket svårt. Det spritter i benen och allra minst vill jag stå still och lyfta tunga vikter. Inte heller gå upp och ner på en bräda i ett litet rum. Nä, ut i luften, under bar himmel och små vattenpölar. Dit vill jag!

image245
bild från kellogs

Det konstiga är att för några år sedan kunde jag inte tänka mig något tråkigare och mer själsdödande än att springa. Nå, usch och fy vad hemskt! Jag tyckte det att det var trögt, jobbigt och fläsket dallrade.

Men så en vår för, jag tror två år sedan och jag hade kommit igång med träningen igen efter några års uppehåll, tänkte jag att det var synd att vara inne under sommarhalvåret. Så jag gick och köpte mig ett par löparskor. Jag sprang inte så väldigt mycket men jag och D sprang tillsammans ungefär 2 gånger i veckan den våren och hösten. Han springer mycket fortare än jag men låter mig bestämma tempo. Ibland springer han före och kommer tillbaka eller springer en extra liten runda. Nu var det länge sen vi sprang tillsammans eftersom han mest håller till på gymet.

Det är inte så att jag idag springer fort eller långt. Men jag tycker att det är skönt och roligt. Tidningen
Runners är också en stor motivation. En tidning som gör en så sugen på att springa måste vara bra! Den kan jag rekomendera för de som behöver lite inspiration till sin löpträning.

Nu ska jag skriva lite och sen ge mig ut på en härlig tur i solskenet.

Mellanmålsmuffin

Förra fredagen bakade jag muffins. De blev inte så snygga, som synes, men väldigt, väldigt goda. Ja, ja, jag vet att man ska följa recept när man bakar. Men det är ju så tråkigt!

muffin

Till vänster är en muffin med soltorkade tomater, timjan, vitlök och keso. Vädligt gott och matigt. Receptet hittade jag på
www.nlife.se

Matmuffins med timjan, vitlök och soltorkade tomater:


  • 2-3 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • 1 dl havregryn/fiberhavregryn/nakenhavre
  • 1/2 dl krossat linfrö

  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 msk grovhackade soltorkade tomater

  • 2 tsk smulad torkad timjan

  • 1 msk riven färsk vitlök

  • 1/2 dl rapsolja
  • 2 dl mild lättyoghurt

  • 2 rivna morötter
  • 1 uppvispat ägg


  • Jag hade inget dinkelmjöl hemma, det har jag aldrig haft, så det blev vetemjöl istället. Och det blev lättfil istället för youghurt. Krossat linfrö hade jag inte heller så det blev hela.

    Och nu upptäckte jag varför de inte blev som de skulle!
    Jag hade i dubbelt så mycket fil som det skulle vara i. Jag dubblade satsen och måste ha tänkt fel. I mina muffins är det 8dl fil!! Nu måste jag testa och göra det igen.

    Äppel och kanelmuffins:

    I de andra muffinsarna började jag med samma smet. Men innan jag hade i moroten delade jag upp smeten i två olika bunkar. Muffinsen ovan fick en extra morot och dessa fick ett rivet äpple i. Istället för kryddorna hade jag i en deciliter råsocker och kanel.

    Det blev riktigt smaskiga, inte allt för onyttiga, söta muffins.

    Vilket perfekt mellanmål efter en joggingtur och sen ligga i soffan med en kopp grönt te och senaste Runners.


    Low carb dieternas död?

    Jag hoppas det!

    Jag har aldrig varit ett stort fan av dessa dieter där man tar bort stora delar av kolhydraterna från sin kost. Jag betvivlar inte alls alla de kortsiktsstuder som  hävdar att det är den bästa dieten för att snabbt gå ner i vikt. Inte alls! Kolhydrater innehåller ganska mycket kolorier och utesluter man dem till förmån för proteiner som mättar länge är det klart att man inte behöver äta lika mycket. Man blir mätt på färre kalorier. MEN vi ska väl må bra också? Vi ska väl inte dö i förtid bara för att vi vill vara smala och snygga?

    Att vi behöver kolhydrater har för mig alltid känts väldigt naturligt och självklart. Att en diet utan nästan några kolhydrater på lång sikt skulle vara bra för oss har jag aldrig trott. Nu kom ännu fler bevis för detta. Forskarna säger ju självklart att det behövs fler studier i ämnet men jag måste säga att en undersökning på 42 000 kvinnor är en ganska stor studie.

    "Det fanns också klara samband mellan hur stor andel av kvinnornas kaloriintag som kom från kolhydrater respektive protein och risken för att de skulle dö i förtid.
    Ju mer av det totala kaloriintaget som kom från proteiner och ju mindre av kaloriintaget som kom från kolhydrater, desto högre var dödligheten bland kvinnorna.
    För varje steg på en skala från ett till tio ? där ett var det högsta och tio det lägsta intaget av kolhydrater ? ökade risken för att dö i förtid med fem procent. På motsvarande skala för proteiner sjönk däremot dödligheten med ett par procent för varje steg av minskat proteinintag."
    www.unt.se

    Nu ska jag gå och äta två ägg till mellanmål. Ironiskt va?

    Uppsalhelg

    Vi är verkligen trött idag. D somnade på lunchen och var nära att somna på sina möten. Jag har hållt mig vaken men det har varit verkligt jobbigt!

    Helgen har varit mysig, kul, trevlig och allt man kan önska sig. Ja, förutom bra väder. Det var några timmars sol men tidvis regnade det och var riktigt kallt och tråkigt.

    På fredagskvällen var vi hemma hos kompis A och drack en flaska vin. Det var kul att träffa lite nytt folk och gamla vänner (även om jag inte vet om jag vågar säga det då C verkar ha lite åldersångest). När tjejerna gick ut gick vi och killarna som var där hem.




    På lördagen var vi hemma hos D's mamma vilket som vanligt innebar fika, mysiga samtal och för min del läsning av de senaste inredningstidningarna. Kvällen spenderade vi hemma hos D's bror med familj. Det är verkligen kul att få umgås med en "fungerande" familj i jämförelse med de på praktiken. Där fick vi leka med barnen som är så goa och fina. Deras föräldrar är också fina och de bjöd både på trevligt sällskap och mat och vin.

    De sista timmarna av dygnet var vi på O'Connors med nästa vän med ålderspanik. Snart fyller hon, *viskar så ingen hör* trettio år. Hon berättade vilken ångest hon hade när hon fyllde 25år. Jag har ingen sån panik men med tanke på att jag ska gifta mig ungefär samtidigt så trodde hon att åldersångesten var utbytt mot bröllopsstress. Det är ju tur att man slipper båda!


    Matmuffins

    Nu ska jag slita mig från datorn. Jag har lagt all min komp inklusive friskvårdstimme för två veckor på en dag. Så jag har en helt ledig, härlig fredag. Friskvårdstimmen tog jag imorse med en lång promanad i solskenet. Det var skönt.

    I kväll åker vi till Uppsala för, jag gissar, en intensiv helg men mycket roligt folk. Förhoppningsvis har våren kommit lite längre där också så man får njuta lite.

    I påsk ska vi åka till Kiviniemi. Där är det också vår då fast det innebär mycket snö och is. Det ska bli härligt. Det är ju faktiskt inte så långt kvar heller. Därför måste vi börja förbereda oss lite för det. Till exempel har jag tänkt baka lite att ta med.  Matmuffins är ju ett superbra mellanmål. Jag har tänkt göra en sats i eftermiddag och frysa in.

    Här finns det bra recept:

    www.nlife.se (nyttigt och bra)
    www.ica.se (där finns franska matmuffins som jag nog ska testa)
    www.dagensmuffins.se (samling från andra sidor mest)
    www.recepten.se
    www.arla.se (där finns lök och lingonmuffins som låter spännande)

    image243
    Foto: Lena Ragneskog

    Shoppingalen

    Jag har varit galet sparsam ett tag med tanke på bröllopet. Det som har köpts har varit bröllopsrelaterat som skor, sjal och annat. Spara, spara till att kunna köpa fina underkläder och sånt.

    Men tillslut gick det inte! Dessutom var jag ju i stort behov av kläder, tyckte jag. Och det är vår! Och solen skiner! Och jag vill ha!!!!

    Varför är det så? Att man vill ha? Det finns ju inget egenvärde i det.

    MEN det finns ett stort värde i att klä sig så man själv trivs och tycker att man är fin. Då mår man bättre. Det är ju så.

    I förrgår blev det en shoppingrunda som slutade i en skjorta, en vardagsklänning, en finklänning och en sjal. Det kostade inte så mycket mer än 600kr så det tyckte jag var bra. Dessutom fanns det ju lite pengar kvar så här i slutet av månades så jag skäms inte alls.

    image242
    bild från
    www.shop.hm.com

    Den här klänningen ser ju inte alls likadan ut på mig! Jag har inga coola solbrillor och så men  den är riktigt, riktigt fin.  Jag har aldrig haft något gult på mig förut så jag var vädligt osäker men D tyckte att den var jättesnygg kunde absolut tänka mig i den med solbruna ben på vår bröllopsresa. Så då får det bli så.

    Min säng, inte mitt pris

    Jag har hittat min säng!
    En sån som jag vill ha, åh vad fint, och den finns 180cm också. Det är inte så vanligt bland stolpsängar.

    image241

    Den finns på www.escapehome.se

    Jag och D har en 120cm bred säng som vi trivs rätt bra i. Men det vore ju skönt med en lite större säng har vi tänkt. Där vi bodde förut fick vi inte plats med mer än en 160cm säng men det ville vi inte köpa. Vi tänker att om eventuella framtida barn också ska få plats i sängen måste den vara 180cm bred (tips från blivande svåger och svägerska tror jag). Därför har vi helt enkelt väntat med att köpa en ny säng tills vi får plats med en. Och råd! Denna ursnygga säng kostar 25 500kr!!!!

    Vi får nog trängas i den vi har ett tag till. Mysigt.


    Så blev badrummet

    Som jag visade här var vårt badrum gräsligt. Men vi bestämde oss för att fixa till det lite för en liten, liten peng.

    Så här blev det:

    image239

    image240

    Ramarna är köpta på IKEA liksom bilderna. Billigt, billigt. Vi har köpt mörkbrun lackbets och D har målat både ramarna och skåpsluckorna. I badrumsskåpet står en lotus-ljusstake och på handfatet (vilket inte syns) står en liten mörkrosa elefant. Toalettrullehållaren är också utbytt mot en från IKEA. De knya knopparna till skåpet kommer från Indiska.

    Det är ju kanske inte det badrum vi drömt om men betydligt bättre. Nu är det faktiskt riktigt mysigt.

    Det hela har nog kostat ungefär 200kr och då var betsen dyrast och den finns det mycket kvar av.

    Mer om gästböcker


    I förrgår var jag och D runt på stan och letade med ljus och lykta efter en pärm att ha som gästbok. Vi har tänkt oss en pärm med lösblad istället för en bok som det blir massa sidor över i. Tomma sidor är tråkigt!

    Det var inte så lätt som vi trott att hitta något fint. Vi hittade faktiskt inget alls. Dumma, dumma Åhlens har slutat sälja pärmar i samma färg som vår planeringsbok. Nu finns det bara vitt och brunt, vi som hade tänkt oss en pärm i samma serie och färg.

    Vi får leta vidare. Vet du var man kan hitta en pärm? Den behöver inte vara i A4-format. Men det går bra. Helst ska den vara tygklädd.


     


    Eller så får man klä den själv...


     


    image237

    som den här från
    www.brudobrollop.se om man klickar på "Gör det själv" och sen på "Bröllopsalbum".
    Jag är kanske inte så förtjust i just det här utförandet. Men det går ju att klä en pärm i vilket tyg som helst.

    www.svarbrud.se i forumet fanns en tråd angående hur man ska få folk att skriva i gästboken. Där efterlystes ett rim att pryda boken med. Dessa förslag kom:

    I livets bok är varje dag en sida i vårt liv
    För livets ljusa stunder gör boken positiv
    Och kära vänner ni är alla varsin viktig del
    Skriv en rad i våra liv, så att vår bok blir hel
    /Flinga

    och

    En gästbok cirkulerar kring detta bord.
    Vi vill att Ni fyller den med vackra ord.
    Vad Ni än vill säga, till oss båda två
    Vad Ni önskar oss och vad Ni vill vi ska få.
    Snälla ge oss Era råd och Era tankar,
    vi behöver Er alla när vi genom livet vankar
    Fatta nu pennan och skriv ned en rad
    Vi vill inte ha en bok med oskrivna blad.
    /marjonett

    Jakten går vidare...

    Bröllopsmässa

    I helgen är det bröllopsmässa på Norrlands nation i Uppsala. Eftersom vi faktiskt är i Uppsala i helgen så får vi se om vi gör ett besök. Dock tycker jag att det är dyrt. 100kr per person för att kolla på folk som gör reklam?! Man borde ju nästan få betalt för det kan man tycka.

    Tipset kom från blivande svärmor, som förövrigt inte tyckte att fyra månader var så lång tid om man väntar på något gott.

    Idag är min handledare hemma magsjuk. Och jag som var med henne hela dagen igår! Jag börjar känna mig lite konstig i magen men det är så svårt att veta om det är inbillning eller på riktigt. Jag har inte varit magsjuk sen jag kan minnas och jag hade inte tänkt att börja nu! Nu sitter jag och väntar på att klockan ska bli ett och folk kommer tillbaka från lunchen. Jag måste nämligen ringa runt till alla som skulle gå barngruppsledarutbildningen imorgon, som min handledare håller i, och berätta att det inte blir något.

    Jag ska gå och dricka en kopp svart kaffe och hoppas att jag skrämmer bort alla baciller. Vågar jag träna idag?

    Små barn mår allt sämre enligt BO

    Idag har Barnombudsmannen kommit med sin årsrapport. I den står att svenska barn mår bra men att 1/3 av barnen inte knyter an till sina föräldrar inom det första levnadsåret!


    - Föräldrarna är de viktigaste personerna i små barns liv. De är helt beroende av sina föräldrar. Bra och väl fungerande vuxna kring barnen ger dem en god start i livet. Vi märker att behovet av föräldrastöd är större än tidigare, säger barnombudsman Lena Nyberg. Det behövs en bred informationskampanj som riktar sig till alla föräldrar för att stärka de yngsta barnens rättigheter.

    När man läser detta känns det så viktigt och bra att få göra praktik på ett ställe som familjebehandlingsteamet Skeppet.

    BO säger också:


    Barnombudsmannen föreslår att kommuner, landsting och regioner satsar mer på särskilda insatser till familjer med psykisk och psykosocial problematik. Hälsovården för barn och unga bör samordnas bättre genom exempelvis familjecentraler från spädbarnsåren upp till tonåren för att bättre möta behov och problem på ett tidigt stadium.

    Det är det man jobbar med på Skeppet som är en kommunal verksamhet. De samverkar både med landsting, socialtjänst och skola. Det är viktigt! Privatisera inte dessa verksamheter!

    Club sandwish med kyckling

    Det här är den perfekta söndagslunchen. Det är äter vi faktiskt ganska ofta eftersom det är så otroligt gott. Det passar bra i soffan framför en film en lat söndageftermiddag.


    Det är bäst att köpa något gott nybakat bröd av ciabatta typ. Helst ska det vara lite grövre men det fanns inte på vår lilla ICA nära idag.


    • Bred ett tunt lager majonnäs och dijonsenap på brödet.
    • Stek kycklingen. En kycklingfilé per macka är lagom.
    • Stek bacon. Jag gillar när den nästan är kremerad men de flesta föredrar bacon som inte faller sönder i smådelar när man rör den ;)
    • Skär paprika i strimlor.
     

    Sen är det bara att lägga ihop allt till en riktigt smaskig macka!

    image234

    För mig blir det för mycket med en hel sådan här macka. Fast jag brukar äta hela ändå för att det är så gott. Och sen mår jag jättedåligt!

    Idag var jag lite mer förutseende och skar av en 1/3 av mackan som jag plastade in och lade i kylskåpet. Den var sedan ett perfekt mellanmål efter vår snö-promenad.


    Det finns inga dåliga väder...

    men ja, det finns dåliga kläder!

    D fick med mig ut att gå i snöstormen. Först tyckte jag att han var galen men... det är klart att vi ska ut och gå! Så nu har vi pulsat fram i 2 decimeter nyfallen kramsnö i ungefär en timme. Det var svettigt! Dessutom var snön som föll blöt så trots gore tex-byxor blev jag blöt om knäna.
    Det bästa med att vara ute när det är dåligt väder är att det är så skönt att komma in igen.

    image233

    Här har jag legat och läst och druckit supergott te i min älskade tekopp och ätit mumsig club sandwish. Jag har haft det såå skönt! D har bakat banankaka som han ska ha med till jobbet. Det är ju faktiskt väldigt mysigt att ligga och lata sig samtidigt som man hör hur någon annan pysslar och donar. Om han hade gjort något som jag kanske borde ha hjälpt till med skulle vilan inte varit lika skön. Då hade den svärtats av dåligt samvete. Men inte idag.

    Jag har läst "Rensa i röran" av
    Karen Kingston. Jag lånade den förut av blivande svärmor men nu har jag köpt den själv på bokrean. Det är kul att läsa om den för jag minns hur jag började röja i garderoberna efter att ha läst den förra gången. Nu kan jag inte komma på någonstans som det behöver rensas! Det är kanske inte så konstigt med tanke på att vi nyligen har flyttat men i vilket fall så är det mycket skönt.


    Gästboken

    Hur ska den se ut?

    Nu känns det som att det mesta, det stora och jobbiga är fixat inför bröllopet. Maten, plats, inbjudningar, musik till vigseln (fixade sig i veckan) och annat. Planeringsstressen är över för denna gång. Nu kan vi sysselsätta oss med det roliga av planeringen. Småsakerna som egentligen inte spelar någon som helst roll!

    Om detta blir till ett stressmoment kommer jag lägga ner det omedelbums. Det är det inte värt. Jag är inte ute efter något perfekt bröllop. Inte D heller. Vi vill bara ha det fint och skitkul.

    Men det är ju kul att pyssla...
    Så, hur ska gästboken se ut och hur ska den vara utformad?

    Att den ska ha likheter med vår
    planeringsbok har vi bestämt. Men sen då?




    * Antingen kan man ha en vanlig gästbok där de som vill helt enkelt skriver vad de vill.

    * Ha en polaroidkamera vid gästboken och låt varje gäst ta ett kort av sig själv samt lämna plats för kortet i boken.

    * Man har förskrivna frågor som gästerna får svara på. Tex. - Vad är ditt bästa minne av brudparet?  -Vad kommer   du minnas bäst från idag? -vad gör brudparet om tio år? - Har du något råd för ett lycklig äktenskap? Frågorna är snodda från någon tråd på bröllopstorget.

    * Det finns flera gästböcker i bokhandeln som har färdiga frågor. Den här tillexempel.

    image235

    BT  finns det ett annat förslag istället för gästbok:

    "Ett alternativ till en gästbok kan vara att förse varje gäst med ett litet minikuvert och papper som man placerar bredvid tallriken. Gästerna skriver sedan en hälsning eller några visdomsord till brudparet. På framsidan skriver de sedan när brudparet får öppna kuvertet, t.ex "Öppnas innan ni åker på bröllopsresa", "Öppnas på 1 års dagen", "Öppnas efter ert första gräl", "Öppnas när ni fått ert första barn"...osv. Det är spännande och gör att paret känner sig uppskattade även en tid efter bröllopet."

    Denna supersnygga gästbok hittade jag på www.theknot.com

    image232

    Det framgick tyvärr inte heller om de gjort den själva eller om den är köpt.

    Ett annat tips från den sidan är att maila ut en gästbokssida till alla gäster innan bröllopet. Sedan får gästerna ta med sig sidan till festen och sätta in den i en pärm. Det hade tydligen blivit väldigt bra och mycket rolig läsning.

    Snöstorm, så jag slipper

    I går när vi gjort oss i ordning för att ta oss till gymet så visade det sig att det stängde mycket tidigare än vi trott. Så istället för ett supertufft benpass blev det en ordentlig promenad på en och en halv timme. Det var riktigt skönt. Väl hemma igen poppade vi popcorn och drack en öl innan vi tog tag i pizzabakandet.


    Pizzan blev supergod. Vi hade på paprika, massor av räkor och fetaost. Själklart hade vi gjort tomatsåsen själva. Det blir ju så mycket godare då.


    Sen efter ett halvt glas vin somnade jag i soffan när vi kollade på film. Jag var så trött! Jag försökte verkligen hålla mig vaken men det gick inte.

    Imorse vaknade vi hyfsat tidigt och åt långfrukost och kollade på veckans avsnitt av Grey's anatomy som vi spelade in i onsdags. Det är det ändå program på teve som verkligen är värt att se!

    På förmiddagen har jag övningskört vilket jag tycker är superläskigt men måste ta tag i. Eftersom jag har denna konstiga, icke rationella skräck för att köra bil har jag skjutit upp det här gång på gång. Varje gång D har frågat om vi ska köra har jag hittat på någon ursäkt. Nu har vi bestämt att D helt enkelt ska styra upp det hela och helt enkelt bestämma "nu kör vi!" Det är skönt att kunna lägga över ansvaret på någon annan även om det är allt annat än moget. Det struntar jag i. Jag hoppas på att det ska komma. Det brukar ju vara så med allt att inspirationen kommer först efter ett tag. Jag vill att det ska vara så med övningskörningen också.

    Men nu har det blivit snöstorm så jag slipper eftermiddagens körpass (fast ska jag vara ärlig så var det ganska kul att köra i förmiddags).

    För övrigt tror jag att body Combat-passet tog mer än jag trodde igår. Jag har lite träningsvärk i både rygg och axlar. Vad bra! Nu blir det absolut några såna pass till.


    Fredagskänningar

    Idag har jag varit på föreläsning hela dagen. Mycket inspirerande! Jag berätta mer sen.

    Sen har jag gått en snabb och lång promenad. Jag har tagit en lång dusch, ätit macka och druckit kaffe. Jag är så där riktigt mjuk och skön i hela kroppen. Efter det har jag surfat med ett glas rött vin i handen sittandes i skräddarställning vid datorn. Nu står D i köket och lagar mat. Kan det bli bättre?

    Nu ska jag hjälpa min älskling vid spisen och så tror jag att det blir en tidig kväll. Imorgon har vi tvättid och sen är det ju body comat som gäller.

    Avslappning...

    image230

    Jag och M. Kan man ha det så mycket bättre?

    Träningsdagen nr 1

    Så här tänkte jag att alla mina torsdagar ska vara, (nästan) precis som idag

    * vaknar, går upp, dricker vatten och en proteindrink
    * går till gymet vilket tar ungefär 25 minuter
    * tar en lugn, skön pilatesklass 45 minuter
    * går till praktikcentrum för grupphandledning och äter frukost där
    * äter lunch med de andra praktikanterna (fast det gjorde jag inte idag tyvärr eftersom jag hade ett pappa-samtal på lunchen)
    * går hem och läser eller skriver
    * lagar mat och äter en god och välbalanserad måltid
    * tränar B
    ody step
    * sover tidigt

    Visst låter det bra?! Hittills känns det mycket bra. Jag har planerat att göra så här tidigare men av någon anledning har det inte blivit av. Då har det blivit antingen pilates eller styrketräning på kvällen. Att träna två pass på en dag är ingen problem när den ena är morgon-pilates. Det räknas knappt. Jag tycker bara att det är ett skönt sätt att vakna. 

    Idag ska jag gå på ett Les mills-pass för första gången. Det blir ett Body step. Det ska bli spännande. Jag har även tänkt testa body combat på lördag. Jag har svårt att tro att dessa förkorigraferade passen ska vara bättre än andra men jag får väl se vad jag tycker. Andra verkar ju gilla dem.

    image229

    Brudhår

    I natt hade jag en till bröllopspanikdröm. Det är min andra. Jag hoppas att de inte blir så många fler.

    Jag drömde att jag satt hos frisören och det var bara några timmar kvar till vigseln. Hon envisades dock med att bara fila mina naglar och inte alls göra någon frisyr! Jag sa till henne att hon måste börja med håret men hon sa att naglarna var viktigare. Jag försökte övertala henne och visa hur jag ville att håret skulle se ut men då kom bara en till tjej och hjälpte till med andra handens naglar! Dessutom fick min kompis inte följa med in i salongen utan fick stå och tryck näsan mot rutan för att se något.

    Jag tror att jag ska tolka detta som att jag borde ringa min frisör för konsultation.

    Ramlade över denna sida:
    www.haircomesthebride.com där kan man få massor av inspiration och se före- och efterbilder.

    image228

    Till oljan

    Till matlagningen använder vi vanliga rapsolja. Då köper vi jättebillig, stor, ful euroshopper plastfaska. Den är så förskräcklig. Så vi kom på att vi behöver en snygg flaska att hälla över den i eftersom den alltid står framme. Den stora fula står bredvid de vackra flaskorna med olivolja och kallpressad rapsolja. Fulfulful.

    Så idag efter jobbet kollade jag på pljeflaskor. Först tänkte jag mig en glasflaska men fastnade sen för
    Cult design's i kermaik.

    image225

    Och helst skulle jag ju vilja kombinera det med en kruka att ha färsk basilika i, eller vad man för tillfället råkar ha hemma. Så kanske man kan ha en liten skål med flingsalt, en ljusstake och...

    image226

    Dessutom har jag ju fastnat för det här grytunderlägget som är väldigt smart eftersom det går att variera storleken på det. Jag vill ju helst ha den matchande servetthållaren också. Jag vet inte riktigt hur jag ska förankra den här idén här hemma.

    image227

    Det var ju bara en flaska till oljan vi skulle ha!

    "Jag älskar dig men jag skulle inte vänta på dig...

    ...i fyra månader utan mat" sa D efter att vi hade sett "pingvinresan" som handlar om kejsarpingvinerna.
    Nä, kärleken sträcker sig inte hur långt som helst. Jag skulle inte stå i snöstormen och väntan på honom heller. Tur att vi har både värme och mat.

    Idag har jag varit helt borta på praktiken. Förmiddagens möte med en mamma och son gick bra men sen ballade jag ur. Under lunchen när vi skulle prata om nästa träff då fattade jag ingenting och kunde inte alls koncentrera mig. När jag frågade för tredje gången om vi skulle planera mötet och åter igen fick svaret att vi redan hade gjort det förra veckan, då börjar man ju undra. Sen slog jag huvudet i en vägg och kunde inte sluta skratta. Tack och lov att min handledare såg det positiva i det och inte tyckte att jag var helt oseriös och galen. "Ja, ibland är det bra att balla ur. Det måste ju betyda att du känner dig trygg här" sa hon.

    Efter eftermiddagens möte då jag inte sa ett ord försökte jag skriva ett processreferat av en tidigare träff och blev sen hemskickad. Ovan nämnda handledare tyckte inte att jag gjorde någon nytta i alla fall ;)

    Ikväll ska vi ha pysselkväll, jag och några andra praktikanter här i Sundsvall. Det ska bli kul. Får se om jag äntligen kommer igång med skynket.

    Toppformsformen leder inte till min toppform

    Nu har jag ju under några veckor fått e-brev från Blossom och Toppform. Ja, det är ju inte direkt personliga utskick de gör utan ett brev med tips som passar de flesta. Utskicken görs i fyra olika nivåer och vilket du får är bestämt utifrån de svar du gett på några frågor.

    Jag kommer inte ihåg vilken nivå jag fick men råden jag får är i stil med "ät inte tårta varje dag", "pizza innehåller mycket fett", "att går är ett bra sätt att komma igång med träningen". Jag måste ha svarat fel på någon fråga eller så räknar de verkligen inte med att man tränar det minsta. Tipsen känns i varje fall som att de är gjorda för någon som inte tidigare varit intresserad av kost, hälsa och träning.

    Skulle jag följa programmet jag får från Toppform skulle jag inte komma mycket närmare mitt toppforms-mål.

    Vad jag däremot från förra veckan har lagt till i min träning är promenader. Men de är utöver gymträningen. Inte för att komma igång med träningen.

    "Utan vatten och mat försmäktar vi på denna ö"

    Är det någon annan än jag som älskade "Barnen i bullerbyn" som liten? Jag vet inte om jag läst böckerna men filmatiseringen som gick på SVT var väldigt bra.

    Det var en parantes. Igår var vi utan vatten en stor del av kvällen. Det var jättejobbigt. Speciellt som varken jag eller D var helt bra i magen. Det gick smärtfritt utan problem men bara vetskapen och oron kring att det inte går att spola i toaletten är jobbigt.

    På eftermiddagen nån gång försvann kallvattnet. Det känns vanligare att behova koka vatten för att få varmvatten. Att behöva kyla varmvatten känns betydligt ovanligare. Självklart var diskbänken överfull dessutom. När vi skulle börja laga mat försvann allt vatten.

    D letade upp journumret som man ska ringa om något händer. Det var bara öppet under kontorstid på vardagar!? Hur kan det möjligen vara ett journummer?

    Nere i källaren träffade D en väldigt trött rörmokare som hellre ville vara hemma med familjen och kolla på melodifestivalen. Stående i ett förråd med vatten upp till fotknölarna upplyste han D om att det inte fanns några reservdelar att få tag på.

    God middag framför melodifestivalen blev det i alla fall. Och rätt låt vann!
    Tillslut kom även vattnet tillbaka och kvällen var räddad.

    Det var ju tur

    You Are Not Destined to Rule the World

    image224

    You are destined for something else...
    Like inventing a new type of cupcake.
    You just don't have the stomach for brutality.
    But watch out - because many people do!

    jag gjorde också testet : What Flavor Jelly Bean Are You?

    och så fick jag vet att
    Your Elf Name Is...
    Ditzy Blinking Bum


    Så här efter vid jultid vill jag bli kallad: Dityzy Blinking Bum.
    Så ni vet!

    "Vad bra, då matchar du ju mig"

    Inte kunde jag tro att jag skulle få den reaktionen på mitt skoköp...

    Jag som hela eftermiddagen funderat ut och klurat på sätt att försvara mitt skoinköp för D. Och därigenom för mig själv!!

    På fredag eftermiddag blev jag upphämtad av D och en jobbarkompis till honom för att åka ner på stan och ta en "after work" på
    Stadshuset. Jag börjar lite försiktigt med att säga "jag råkade köpa ett par skor idag..." Jobbarkompisen K säger "Ja, det är konstigt sånt där hur det bara händer ibland." D skrattade och frågade vad det var för några. Jag förklarar och tillägger just att de inte är i samma färg som paraplyet. Det tyckte D inte spelade någon som helst roll och säger "Guld. Vad bra, då matchar du ju mig och min guldiga frock coat"

    Ja, tänkt vad bra!

    Skor och sånt...

    Redan i våras när det var studenttider köpte jag ett par skor till bröllopet. Jag tyckte de var fina och billiga var de med. Därför tyckte jag att det var värt att chansa på att de skulle passa klänningen. Och det gör de. Men de är inte så värsk sköna egentligen. Och jag hoppas ju på att dansa en hel del.

    Så min plan har varit att köpa ett par  skor till att kunna byta om till när själva festen börjar. Då har jag tänkte mig ett par sandaletter som jag kan använda senare också. Några med färg som bryter av lite och är lite kul.

    Jag tänkte mig nåt sånt här:

    sandaler
    från
    la redoute

    Och så kunde jag ju matcha sandaletterna med en väska i samma färg

    image221

    som den här väskan från accesora

    Men så visade det sig ju att paraplyet inte var riktigt vitt utan mer mot guld och jag tänkte då att jag skulle ha ett par skor i guld och även kunde ha en kofta eller sjal som också gick i guld och kanske väska också.  Fast lagom, det ska inte blänka och vara alldeles för bling,bling. Men jag passar bra i guld.

    Idag var jag på stan där jag gick förbi DNA och där fastnade jag för att par fina sandaletter i sand-guld färg med lite strass på. Jag provade dem och de var jättesköna och stadiga. Dessutom hittade jag både en sjal och en tröja på H&M som skulle passa till.

    image223

    Jag väntade lite med inköpen men jag kunde inte sluta tänka på skorna så jag gick tillbaka och köpte dem. Sen var jag jättenöjd.

    Men nu när jag kom hem visar det sig ju att de inte alls är samma färg som paraplyet. Inte i närheten... Så nu känns det inte lika bra längre. Men jag vet inte om jag bryr mig. Skorna är ju både sköna och snygga i sig och när jag har de här skorna på mig är jag ju inomhus och inte i behov av något paraply.

    Får jag verkligen hoppas! Inga takläckor här inte!

    Överjagets nederlag

    Igår var jag så duktig.

    Det stod goda, mumsiga muffins framme hela dagen eftersom det var föräldraträffar. När barnen är med bjuds det på mackor men när det är samtal med föräldrarna är det kaffe och kaka istället. *morr*

    Jag var så sugen. De stod där och frestade mig... ljusa, fina, perfekt formade, ljuvligt doftande citronmuffins med härlig fyllning. Jag stod emot! Inte minsta smula smög sig in i munnen.

    Mitt överjag stoltserade i triumf. "Jag kan minsann kontrollera det här!"

    Men idag...

    Det var utbildningsdag. Imorse funderade jag igenom dagen och tänkte att det nog fanns en överhängade risk att det skulle bjudas på fika. Så jag lade upp en strategi med hjälp av överjaget. "Vi" kom fram till att om det blir fika så ska jag äta frukt istället. Därför packade jag ner äpple och torkade aprikoser fast besluten att äta dessa istället för kakan.

    Döm om min förvåning när jag helt plötsligt, utan förvarning, hade ätit en dammsugare.

    Överjaget kved över sitt nederlag men...

    Jaja...

    Jag gick på mitt första Step-pass på säkert två år. Det var skitkul och jag log hela passet igenom.

    Idag kom det med posten...

    ett underbart paket från Bokia med två rea-böcker och ett fint paraply från Syster Lycklig. Dessutom en inbjudan till 4-årskalas! Inte en räkning så långt ögat når. Ibland är det bara för bra!


    Paraplyet var verkligen jättefint men inte helvitt som det ser ut på bilden.
    para

    Det drar mer åt guld. Mig gör det ingenting men det kan ju vara bra att veta om man ska beställa ett.

    En liten sak som gör mig väldigt glad är att jag fick ett personligt brev i paketet från de två lyckliga systrarna. Plus ett litet hänge. Tänk att en sån liten grej kan göra mig glad. Bra service!

    Igår tog vi tag i bröllopsplaneringen trots motviljan. Först tog vi en ordentlig promenad för att piggna till lite och få lite idéer. När vi kom hem skrev vi ut planeringskalandern från bröllopstorget. Vi satte STORA bockar för allt som redan var gjort. Sen satte vi oss med penna och papper och skrev listor. En lista för saker som ska göras snarast. En lista för sådant som ska göras nästa gång vi är i Uppsala. Och sen lista för det som kan vänta.

    Nu känns det mycket bättre!

    Planeringstrött

    Jag är skitless på bröllopsplaneringen!

    Det här ska ju vara roligt! Eller?

    Vi ska sätta oss en stund strax och gå igenom det som måste göras nu. Ringa och maila. Det är lite grejer.
    Sen får det vila ett tag. Bara en dag i veckan ska vi planera i fall det behövs.
    Fast jag kommer ju inte åt min mail hemifrån av någon anledning och det är vissa mail jag måste skicka...

    Jag vet själv vad jag vågar. Inte du!

    Det sa en nästan gråtande pojke till sin pappa i liftkön. Barn är så insiktsfulla! Jag menar, det är ju klart att han vet. Inte pappa.

    Vi har haft en jättehärlig helg. Min pappa har varit här och vi har åkt skidor i
    Hassela hela dagarna och somnat som klubbade sälar på kvällarna. Vaderna ömmar och lite färg på kinderna har vi fått. Så här mycket frisk luft var det länge sen jag fick!

    Att lära sig en läxa...

    Det är ofta svårt att säga vad man har lärt sig. Till exempel känns det efter 2,5 år på socionomprogrammet som att jag inte har lärt mig någonting? men så ibland, när man pratar med någon utomstående, icke-socionom, så upptäcker man till sin stora förvåning att de inte förstår vad man pratar om. Det brukar ju vara tråkigt att inte bli förstådd men i detta fall är det bara ett trevligt bevis på att man faktiskt har lärt sig något!

     

    Det bästa jag lärt mig under min praktik, hittills, är att man till mycket stor del själv ansvarar för sina känslor. Visst, det har jag hört förut, men nu har jag förstått det! Tror jag. Det kan vara ganska enkelt att undvika obehagliga känslor. Man måste bara veta varför och när man får de.

     

    Exempel: En mamma är jämt arg. Det vill hon givetvis inte vara. Alltid när de handlar bråkar barnen och skriker och detta gör mamman rasande. Vad ska hon göra med sina barn?

     

    Först och främst är det aldrig barnens fel. När handlar de? Jaha, direkt efter dagis när barnen är hungriga och trötta. Testa att gå hem och äta först och vila lite. Eller handla på helgen när ni alla är utvilade och mätta.

     

    Förekom problemet! Ritar barnen på väggarna kanske det inte borde ligga kritor framme...

     

    image219
    varför vara arg när man kan spendera sin tid på att ha kul?

    Jag provade detta på min kära D förra fredagen. Vi skulle gå och dricka en öl med våra kära vän I. Vi älskar verkligen I men hatar, hatar att hon alltid ALLTID är sen. Jag hör hur D bestämmer i telefon att vi ska hämta upp henne på hennes jobb på väg till baren. När de har lagt på frågar jag om det är så smart eftersom vi med 100% säkerhet kommer att få vänta på henne där och jag vet hur arg D blir. Kan vi inte bestämma att vi ses på baren istället så slipper vi vänta och bli arga?

    Jo! D ringer upp och jag hör hur de nu bestämmer att vi ska ses på vägen istället. Jag frågar hur detta blev en förbättring. Ska vi stå UTE och vänta nu? Nä. Nu har D bestämt sig för att inte vänta en sekund längre än utsatt tid. För han tänker inte tillåta sig att bli arg och irriterad. Bra!

     

    Vi går och vår vän är inte i tid så vi går vidare. Nu kommer vi till nästa tanke? Tänk om HON blir arg?

     

    Ja, hur blir det då?

    Att hon är arg är ju hennes problem vilket hon kan påverka genom att komma i tid. För då går inte vi. Om hon blir arg är inte det VÅRT FEL.


    Ge mig sinnesro!

    Idag har jag varit på seminarium om Anonyma alkoholister's (AA) "Stora boken". Jag lärde mig att det är en stor skillnad mellan AA och deras möten och tolvstegsbehandling. Mötena innebär ingen behandling i sig utan är en gemenskap. Seminariet idag handlade om tolvstegsbehandlingen enligt AA's stora bok.

    Det var en tredagars översiktskurs så det var lite svårt för mig att hänga med så här sista dagen. Men det jag kommer ta med mig, för egen del, från dagen är:

    Människor har i alla tider jobbat med sina tillkortakommanden som människor. Stora boken är en handlingsplan för att göra det. Den handlar inte om alkohol.

    aa


    Sinnesro-bönen, fick jag också lära mig, är en översättning från Sanskrit och inte alls någon AA-bön från början.

    Man kan aldrig säga att man fattat ett beslut förren man gått till handling. Tills dess är det bara en idé om vad man skulle vilja.

    Månadsrapporteringen

    Tillstånd: sjuk!
    Vikt: 65,4kg  (-2)

    På en månad har jag gått ner två kg. Det är ju inte så mycket men det känns okey. Det är ju i alla fall ett halvt kilo i veckan utan allt för mycket jobb.

    Jag har gått upp ett halv kilo sen i måndags. Det känns inte lika okey. Men kanske förståligt eftesom jag inte rört en fena.

    Det är bara att ta nya friska tag! (ironiskt)

    Men jag är laddad för att lägga in en högre växel. Jag ska bara bli frisk först. Det är så oerhört irreterande att inte kunna följa med sin egen vilja utan behöva hålla sig tillbaka. Det är så typiskt mig att tänka "jamen nu är febern borta så nu kan jag ut och springa" och sen bli jättesjuk igen. Nä, den här gången ska jag bli ordentligt frisk och börja försiktigt.

    Nu ska jag äta min gröt och sen gå iväg till ett seminarium om AA's stora bok.