Och syltrutor

Igår bakades det syltrutor. Supergoda blev de!
Jag använda lättsockrad lingonsylt och 1,5 dl socker i toppingen istället för 2dl. Jag tycker ofta att kakor blir på tok för söta. Nu blev den perfekt, fortfarande mycket söt.


image970

Receptet är givetvis hämtat från Sju sorters kakor :)

Sega? chokladkakor

Mina chokladkakor blev inte så sega. Inte alls! De blir mer smuliga och lite brända.

kakor

Jag hade ugnen på för varmt från början så fast jag timade den kortare tiden i receptet blev de alldeles spröda och inte ett dugg sega. Supergoda var de i alla fall!

Smeten var extremt kladdig så att göra en platt längd var svårt. Jag gjorde en och sedan bara klickade jag ut smeten. Det blev fint formade, runda kakor.

Jag ska göra en sats till någon dag, med rätt temperatur den gången.

Läshörnan

Här sitter jag och läser mina läxor till litteraturvetenskapen

132254-965

Fotölj ärvd av D's mormor. Bordet har vi fått av hans far.
Ljusstaken fick jag i examenspresent av farbror O och Fru M.

bok
Dricka kaffe och läsa Virginia Woolf

te
Dricka te och läsa lite mer

Vi är på jakt efter en snygg lampa och ställa i hörnet mellan fotölj och soffa men vi har inte hittat någon hittills.

fönster
Bredvid finns den franska balkongen, bokhyllor och en gigantisk garderobsblomma.

Inbjudan

image962

Välkommen!
Och mitt namn

står längst ner i hörnet också. Men det fick ni inte se idag.

Inspirationen flödade inte direkt när jag skulle göra inbjudningskort till mottagningen. Men jag är ganska nöjd endå. Grafiskt, svart/vitt, enekelt. De är utskrivna på strukturerat papper och är ganska snygga i verkligheten.

Kuverten fick bli de som var över sen bröllopstackkorten. De har rätt dåligt klister har jag märkt så extra klistermärken fick pryda dem.

image963

Vilken är den bästa småkakan?

image961
bild: svt

Om några helger ska jag ha examensmottagning för att fira mig :) Vad fint det lät. Ja, man ska inte vara så jante!

Jag ska få lite hjälp. Det tackar jag för. Det blir öppethusprincipen och lite vänner över senare på kvällen. Syster hjälper till med några pajer, svärmor ska baka efterrättspaj och pappa ska stå för lite ost och smör (han är ju inte så bra på det där med paj, som han själv uttryckte det).

Jag har tänkt att jag ska baka bröd, göra några sallader och baka några småkakor.

Men vilket är egentligen den bästa småkakan?

Bondkakor är ju väldigt gott tycker jag.
Drömmar är inte dumma heller.
Såg ett recept på någon seg chokladkaka som inte lät dum.
Havreflarn är en favorit som man får alldeles för sällan.
Eller någon av Leilas american cookies?

Nu ska jag baka bröd att frysa till mottagningen och så ska jag söka jobb!

Analys

Haha, jag skrattar åt Marikas kommentar till inlägget under ang Strindberg.

Att analysera Strindberg i tre timmar var faktiskt mycket roligare än man kan förvänta sig. Vi har läst hans drama Fadren och analyser den enligt en modell vi fått.

image960

Säga vad man vill om att analysera litteratur med någon form av positivistisk tanke om att allt ska gå att ordna in i formar men det var ganska bra början för oss noviser.

Efter genomgång av dramat fick vi se slutet av Bo Widerbergs pjäs "En far" som är baserad på Fadren. I diskussionen efteråt tyckte jag att Fadrens dotter, i dramatiseringen, betedde sig på ett sådan sätt att jag tolkar det som att hon är van vid att hennes far är psykotisk. Att Fadren inte alls drivits till galenskap denna dag vilket boken ger sken av. Vår lärare såg på mig och sa att en sådan tolkning hade han aldrig hört förut! (Det är inte första gången han sett på mig med den där blicken. Andra dagen sågade jag en dikt av Ekelöf)

Jag inser mer och mer att jag är så präglad av min utbildning att det påverkar allt jag ser. De andra såg en flicka som var duktig på att hantera pappans galenskap. Jag såg en flicka som levt med en bipolär(?) far och tar för mycket ansvar för honom samt har lärt sig minska hans infalls inverkan på familjen.

När vi analyserade boken Doktor Glas insåg jag att de andra gjort det.
Jag hade ju analyserat  Doktor Glas! :)

Vem ger mig en paus?

Igår var jag och syster på Antik- och symässan som var i stan. Det var mysigt att strosa runt tillsammans och kolla på prytlar, dricka kaffe och äta korv. Ingenting fick med oss hem. Duktigt va?!

Lördagen sovs bort. Jag är mentalt totalt utkörd.

Snart ska jag gå iväg och analysera Strindberg vilket känns lite övermäktigt just nu. Jag vill ha en time out. Jag skulle vilja/behöva resa bort! Fast det skull mest vara en flykt. Vi har förut pratat om att det bästa är om man kan resa till någonting istället för från. Men nu vill jag bara resa från någonting. Jag går och väntar på att någon ska ge mig den här time outen
- Varsågod Evasleva. Ta några veckor ledigt. Jag betalar hyran och fixar allt som kommer upp.

Nä, det är ju trist sånt här men man måste stå för det själv och det har jag inte riktigt mod att göra.

Nu dags för gröt.

Andras rum

Jag gissar att jag är jättesen med det här men jag har just hittat till sidan Styleroom.
Där lägger inredningstoka personer ut bilder på sina hem och man kan sedan kommentera dem. Man kan också lägg ut en bild på ett inredningsproblem man har och sedan vänta sig hjälp från andra läsare.

image958
Här är tillexempel en 23-årig tjejs studentrum.

Det här är ju mycket bättre en de hemskt stylade reportagen i inredningstidningarna som tycks leva i dockhus som Mrs Pitepalt påpekade här.

Svenska rum visar också vanliga svenska rum och här verkar det inte vara inredningsintresserade personer som lägger ut bilder på sina hem så jag tror inte att man kan bli lika inspirerad här.. Men roligt att få kika in hemma hos andra är det ju! ;)

image959


Från tv- till vardagsrum

Nu är teven slängd!
Och radiotjänst har jag ringt. Det känns rätt konstigt.

Vi är familjen utan vare sig microvågsung eller teve. Det du!

image957

Men nu när teven är borta. Vad gör vi då med tevebänken och varför ska soffan stå som den gör?
Nu funderar vi på att möblera om hela vardagsrummet. Vi har alltid hatat att vi har möblerat efter teven men endå gjort det eftersom det oftast inte går på något annat sätt. Nu har vi ju möjligheten att verkligen möblera ett vardagsrum och inte ett tv-rum.

Några förslag?

Nu ska jag ta ett bad och sedan ska vi ha lite högläsning. Hihi, det låter som vi lever på 1800-talet. Dock känns det väldigt stressfritt och bra.

Andra lektionsdagen på kursen. Underbart! Det känns som att jag är med i en bokcirkel där alla verkligen har läst boken.

I höjden

Så här såg amaryllisen ut när jag varit borta en vecka...

image956

Svärmor som var på besök insåg genast vad som måste göras:
Lägga upp gardinen!

Kanske dags att ta bort porslinsgranen och byta ut julgardineran i alla fall...

Leka med färg

Med inspiration från en hemmafru har jag lekt lite med färger. Jag orkade inte göra klart den eftersom det blev fel från början men kan det inspirera några fler att leka med bilder så bjuder jag på det :)

image955 

Vi var först

Eller... kanske inte men kul att fler vågar färg. Turkost är ju så snyggt och fräsht i ett kök. Vi trivs verkligen med färgenvalet!

image954
bild: aftonbladet

Visst är det fint och snyggt med öppna hyllor men hur opraktiskt är det inte? Och var finns allt det fula och trista som gömmer sig, i ialla fall våra skåp?

Kryddor i gamla konservburkar är både snyggt och recykling-trendigt. Kanske ska plantera kryddor i olivburkarna som jag hade hyacinter i... Och pasta, gryn och nötter står i glasburkar, synligt, hemma hos oss också.

Rosa och vårigt

idag ligger det faktiskt ett flortunt lager snö på marken och jag längtar inte alls efter våren. Jag vill ju ha vinter!

men jag vet att det är många som läääängtar efter vårblommor och gräsdoft

image950

image951

image952

image953

Och okey då.. jag blir också ganska sugen...

bilder från:
expressen
hostess with the mostess
kardelen
rebecca thuss

Tevelös och framtidsångest

Vår teve har gått sönder. Vi sörjer den inte. Vi tänker inte köpa någon ny. Kanske i framtiden om vi hittar någon billig, kanske på blocket eller så men till en början med ska vi vara tevefria. Skönt!

Jag letar jobb och har framtidsångest. Det jag vill göra finns det knappt någon chans att få jobb inom. Det är svårt att få de jobb som finns och de flesta är jag ju inte alls sugen på just nu. Men man har ju inte så mycket val. Så har jag börjat fundera på att doktorera och i så fall måste jag ta en master och i så fall behöver jag de studiemedelsveckor jag har kvar och måste hoppa av kursen jag har börjat läsa nu... Jag har faktiskt ångest. Jag hatar att ha ångest.

Men jag har ju faktiskt läst till socionom så något har man väl lärt sig? Jag ska i alla fall inte bara sitta här och begrunda mitt öde... jag ska gå till studievägledaren på torsdag och tills dess har jag sökt igenom hela platsbanken och pluggat duktigt i det jag gör nu.

Nu ska jag äta frukost och bege mig iväg till grupparbete med Ekerlöf-dikten.

image949

Vet någon förresten vad som ligger i namnet/begreppet Fatumeh?
Sagan om Fatumeh
Till Fatumeh?
Betyder det visheten? Varifrån kommer det? Islam? Jag har försökt googla på det men inte riktigt hittat det jag söker.

En ny kurs, nya kursare

Att komma in i salen för litterturvetenskap A var exakt som man kunde tänka sig!
Nästan skrattretande... Tjejer med stora sjalar, långhåriga killar med skägg och manchesterkavaj och en lärare tagen direkt från Döda poterssällskap eller någon annan film med helst en brittisk litteraturprofessor. Fantastiskt!

Det är nästan som att jag funderar på att alltid klä mig i mina sportigaste kläder jämt och alltid ha med mig träningsväskan bara för att revoltera ;) Fast idag hade jag en klänning på mig och smälte in hyfsat bra.De flesta verkar "djupa" och intresserar sig även för konst och annan finkultur. Inget fel i det! Så länge de inte anser att mina andra intressen är idioti. Jag får väl visa dem att det går att vara både sportig och smart samt huslig och kulturell på en gång! Det brukar dölja sig så mycket under varje persons  yta och även under stora sjalar och skägg så det ska nog inte var något broblem ;)

Vi börjar med att läsa dikter. Till på onsdag ska vi, som gruppuppgift, fritt tolka en dikt av Gunnar Ekelöf. Jag tycker att den är rätt trist men de andra verkar gilla den. Denna vecka ska vi även läsa Doktor Glas, en novell av Victoria Benedictsson och Fadren. Det blir lajbans! Det ska verkligen bli kul det här!

Nu kan jag i alla fall säga att jag är fil kand, om någon undrar...

Jag kommer också vara socionom för resten av livet oavsett vad jag sysslar med. Jag har en titel. Det är lite coolt faktiskt...

Nu har jag beställt personbevis och skriver ut anökan om examensbevis. Jag ska bara skicka in mina två ex av uppsatsen också så att jag verkligen får ut alla poäng. Men sen är det verkligen klart!

Sjävla examenscermonin var en intressant tillställning. Det hölls tal, spelades musik och delades ut diplom.
Det var en fin tanke att vi först skulle bli utsparkade av prefekten för att sedan bli insparkade och välkomnade i arbetslivet av en yrkesarbetande socionom. Men det talet var katastrof. Jag som redan innan känt mig osäker på vad jag ska göra med min examen blev ju inte direkt uppmuntrad av det talet som handlade om hur mycket vi skulle få stressa, att vi skulle få dåligt betalt, att det var svårt att lämna arbetet på jobbet. Hon berättade att vi inte kunde förändra världen, att vi aldrig skulle få uppmärksamhet för vårt jobb och att det oftast skulle vara mycket tugnt men ibland roligt arbete....

Andra fällde tårar av sentimentalitet. Jag av ångest.

image946

Men jag tog emot mitt diplom av studierektorn.

image948

Och efteråt var jag ju mycket glad över att vara klar! Det känns fortfarande härligt!

Veckan har bestått i flera dagars festande och mycket god mat och många kramar.

Idag börjar jag läsa litteraturvetenskap!

JAG ÄR KLAR!

Ändringarna är gjorda nu.

Ikväll blir det sittning och fest!

Imorgon examen!

Ville bära säga det...

En sista vecka...

Hur gör man när man åker hemifrån vid 11 och inte kommer fram förren vid tre?

Hur ska jag göra med lunchen? Vi har inte ens någon banan hemma. Pressbyrån på Arlanda kanske får vara min räddning. Och kaffe på planet?

Nu drar jag uppåt igen i en vecka. Där ska jag lägga fram min uppsats och opponera på en annan. Det andra känns jobbigare måste jag erkänna. Sen blir det examenssittning, examen, fika med vänner, middag hos farbror och annat trevligt. Lite träning tänkte jag få plats med också.

När jag kommer hem är jag (förhoppningsvis) färdig socionom! Sol bakom molnen!

image945

Superenkel lunch

image944

Jag lade frysta haricots verts i pannan. Ingen olja behövs.
Tinade dem en stund och hade i en halv burk stora vita bönor och en halv burk kikärtor (kvar från middagen i förrgår).
Sen hällde jag på en burk tomatkross och kryddade med baslika, oregano, en vitlöksklyfta, salt, peppar och en msk sweet chilisås.

Det räckte till två portioner för mig.

Det tog drygt fem minuter. Inte illa!

Vinterdukning

Om det nu inte tänker bli någon vinter ute så får man väl försöka få vinter inne istället

image939

image940

image941

image942

image943

bilder:
okänd
broklyn bride
orchid design
sia

Supersociala torsdagen

Jag som har suttit instängd och ruvat hemma största delen av hösten har äntligen börjat komma igång känns det som. Träningen har börjat flyta på och jag har tagit mig i kragen och blivit mer social.

Igår pluggade och städade jag på förmiddagen
Sen hem till svärmor på fika
Vi tog en tur på stan och jag fick stå utanför affärerna med hennes hund
Tillbaka till henne för en macka och cykelhämtning
Inskrivning på universitetet
Träffade kompisar för sen lunch
En tur på stan
Träffade en vän på teatern
Såg Bitterfittan
Te på fik

När jag kom hem halv tio var jag trött, trött men glad. Det var en bra dag.

Idag fyller D år och vi ska gå till badhuset där de har vuxenkvällar på fredagar. Först ska vi styrketräna och sedan simma några längder och ligga och slappa i bubbelpoolen. Det ingår macka, dryck och kaffe också. Sen hem och äta mumsig middag. Imorgon blir det middag med några kompisar.

Måste jobba på min opponering nu. Om en vecka har jag tagit min examen!

Partytips

image938

så snyggt! Rosa och med asiatisk touch, helt min stil.

Domino magazine ger fem förslag på hur du kan få festen att bli tiptop

1. Servera en coctail

2. Gör så att festlokalen doftar underbart

3. Få till rätt beslysning

4. Fixa en bra spellista

5. Servera lagom mycket mat

Duns, sa det

i brevlådan alldeles nyss och ner ramlade ett tjockt kuvert med tre uppsatser som jag ska läsa igenom till på tisdag. En av dem ska jag opponera på och de andra jag ska också kunna diskutera.

Jag har huvudvärk, träningsvärk och knävärk i dag. Gnäll, gnäll! Så det känns inte så roligt men jag ska klä på mig och ta mig ner på stan efter lunch och sätta mig på ett mysigt café och läsa.

Förövrigt lite ner och inte alls bloggsugen.

kram på er!

image937

Ledig

Ledig dag idag. Min vän I lämnar in min uppsats åt mig i denna stund. Hon ska ta emot de uppsatser jag ska läsa och skicka ner dem till mig. Detta innebär att jag absolut inte har något att göra idag! Yippie! Hur har jag då spenderat denna helt lediga dag utan några krav?

Jo, jag har sovit till halv tio. Jag har legat i soffan och läst den underbara boken "Tusen strålande solar" av Khaled Hosseini och tänkt att med de förutsättningar jag har borde jag kanske göra något... Sen har jag suttit framför datorn en timme eller så.

image936

Nu ska jag ta mig i kragen, äta lunch, gå och träna, handla lite -köpa en träningstidning kanske och sen gå hem och läsa och låta mig inspireras till massa träning i vår. Kanske bakar jag lite bröd också. Vi får se.

Litteratur och teater

Ja, nu är uppsatsen klar!

Stort grattis till mig!!

I fredags firade jag detta genom att träffa en (fd)vän för fika på stan. Vi har inte sett varandra på fyra år med trevligt nog kändes det som att det inte hade någon tid alls.

Innan fikat hade jag tagit en sväng in på LundeQ för att köpa en kalender för det nya året. Då bara råkade jag köpa fyra pocketböcker (herregud vad de tjänar på att sälja "fyra för tre"). Det tyckte jag att jag var värd! Nu när jag inte behöver läsa kurslitteratur längre har jag blivit så otroligt sugen på att läsa för min egen skull igen.  Jag bara längtar efter att få läsa, läsa, läsa. Jag har ju tre och ett halvt års läsning att ta igen!

image935

Bitterfittan kom med hem efter ett tips från
Västmanländskan. Min vän upplyste mig om att den går på stadsteatern så nu har hon bokat biljetter till på torsdag åt oss. Jag blir ju riktigt kulturell på kuppen!

Känner mig glad och tillfreds. Opponering, javisst, det är ju inte så roligt och säkert får jag några kompletteringar. Men i stort sätt är jag klart. Den 18:e är det dags för examen och det känns otroligt bra!

Hangjorda bröllopsprylar

En fin butik man kan hämta inspiration från till både bröllop och fest är
White aisle.com

En del av deras produkerter är tillverkade i Kambodja där de ger unga kvinnor tillfälle att tjäna egna pengar.

image934

image932

image933

Rött, rött

Jag har en kompis som ska gifta sig. Jag är så himla glad för deras skull!

Så det har just blivit väldigt roligt igen att kolla runt på bröllopssidor:

image925

image926

image927

image928

image929

image930

image931

about wedding
BHG
Sia
Hostess with the mostess

Kanske kan de hitta lite inspiration här...

Save the date

Att skicka ut save the date-kort är ju inte så vanligt i sverige. Verkar ganska onödigt också om det inte är så att man ska gifta sig mitt i semestern eller liknande. Men man kan väl lika gärna skicka ut inbjudningskorten tidigare, eller?

Hur som helst. De här korten var skitsnygga. Och idén skulle ju gå att använda till inbjudningskort också.

image923

image924

från myaimistrue.com

Tamarind

Jag är lite seg, alla andra har säkert har säkert haft tamarind hemma i skåpet hur länge som helst. Men inte jag.

Nu i och med den Thailändska kokboken har det hittat hem hit och ojojoj, vilken bra smak i grytan det ger!

image922

Det är den bruna smeten inne i kapseln som äts. När jag läser om den står det att den kan ersättas av lime. Och visst, den är ju sur men jag tycker inte att den helt liknar lime i smaken. Väl värt att pröva om du som jag är lite seg...

Vi åt en gryta med nökött, kalvfond, potatis och lök som var smaksatt med kanel, tamarind och nejlikor. Lite mer var det säkert i (det var inte jag som lagade maten). Det var supergott!


Summeringen

Många gör summeringar av det gångna året på sina bloggar. När vi har pratat med nära och kära inser man ju att vi faktiskt har gjort en hel del. Det mesta har varit bra i år och några saker lite sämre.

Höjdpunkt nr 1 har ju självklart varit att vi har gift oss!

image919

Nummer två får ju nästan vara bröllopsresan för den var så härlig :)Vi har hunnit med att bo i tre städer på ett år. Det är inte illa pinkat. Halvåret i Sundsvall var ju dessutom en rolig upplevelse som blev helt anorlunda än vi hade tänkt oss. Vi trodde att vi skulle dit i i ett halv och "stå ut". Istället blev det en jättekul tid med fina vänner, bra träning, roliga jobb. Vi trivdes ju jättebra!

Sen flyttade vi "hem" vilket vi ju drömt om länge. Lägenheten känns superbra och det har varit kul att inreda den och få allt som vi vill. Det känns också bra att vara närmre familjen igen.Min höst har ju dock inte alls varit så rolig som man kan önska. Mina höstdeppar blir bara värra och värre varje år. Jag vet inte vad jag ska ta mig till riktigt men blir det värre nästa år måste jag nog söka hjälp. Det och allt som det medfört har helt klart varit årets bottennapp.

Jag har inte avlagt några nyårslöften. Har du?
Mål har jag däremot satt upp med de gäller träningen och kan hittas här.

Inför 2008 hoppas jag på

* jobb till både mig och maken
* härlig träningsmotivation
* långresa i vinter
* hjälp mot hösten

Gott nytt år!

Jag lyckas inte föra över bilderna från vår videokamera till datorn. Nu känner jag mig väldigt inkompetent. Men jag skyller på att jag inte har ätit frukost än och gör ett nytt försök senare.

Nyårsfirandet var supertrevligt!

image918

Vi tog in på hotell på eftermiddagen och gjorde där i ordning oss och drack champagne och åt lite godsaker vi tagit med oss. Vid sju var det supé på en restaurang i stan. Vår bokning som skedde via hotellet hade tydligen försvunnit men det sköttes bra. Vi fick vänta lite medan de fixade fram ett nytt bord och vi fick en gratis fördrink och superbra service hela kvällen. Maten var över förväntan god. Vi satt vid bordet bredvid två par i 50-60 års åldern vilka visade sig vara mycket trevligt bordsällskap.

Tolvslaget firade vi ute i trädgården, med ett glas skumpa i handen, tittandes på fyrverkerier och konstaterande att det här ju måste ha varit det bästa året hittlls eftersom vi blivit man och fru.

Efter tolvslaget dök det upp kompisar och vi dansade hela natten!

Nu har jag träningsvärk i rumpan. Jag är inte vad att springa runt i massor av timmar i högklackadeskor.

Gott nytt år!