Lördag

Vi, det vill säga D, monterar IKEA-möbler. Sedan den dagen då jag borrade egna hål i en möbel eftersom jag tyckte att ritningen inte stämde måste jag hålla mig långt borta... Jag kan få skruva i någon skruv eller hålla ibland. Men där går gränsen. Ritningen kommer jag inte i närheten av.

Idag är en pysseldag. Efter en långfrukost har vi grejat och donat. Jag har satt in bilder i ramar, D har målat klart byrån till hallen. Sedan tog vi en långpromenad i solskenet innan vi kom hem och åt havregryns-pannkakor. Nu grejer vi med badrummet. Det går sådär, vi får se när det blir klart.

Lite senare:
Nu är badrumsmöblerna i alla fall på plats. Lite mer piffning och en skiva till det tvättställsskåp vi har köpt så blir det bättre. Skåpet har ju inget "tak" men vi ska ha den stående fritt.

Nu ligger står en porterstek på spisen och gottar till sig. Ikväll blir det ingen melodifestival eftersom vi inte har teve, men det blir kanske en hyrfilm att se på datorn. Och en banankaka med valnötsglass...

Underbart!

Ni har säkert sett den tidigare men jag hade just fått dessa bilder  i mailen från pappa:


I Hudson, Alaska blev en slädhundsägare bryskt väckt av sina skällande hundar på morgonen.



Han skyndade sig för att hämta sitt gevär ,men...

ändrade sig och plockade fram sin kamera istället











Björnen återvände en hel vecka för att leka med hans hundar innan han gav sig av.
Det var en ungbjörn som förmodligen hade mist sin mor.
Och sökte tröst hos sina nyfunna vänner.


Hallen

Vår gröna hall har däremot genomgått en metamorfos från larv till fjärliv. De rosa väggarna är borta och har ersatts av en sparris-färg. Tack M&M för färgen!! Den är perfekt.

Vi har införskaffat en byrå som ligger kvar ute i bilen eftersom jag inte orkade hjälpa till att bära in den efter vårt ikea-besök i går kväll. Den ska målas vit och bli så fin, så fin.

Min pappa beklagar sig alltid över att vi inte har någon pall i hallen. Det har vi nu tänkt att införskaffa. Jag är lite sugen på den här från Åhlens.


www.ahlens.se

Men jag är inte säker på att den är värd nästan 500 kr när man nog kan hitta en mycket billigare och nästan lika fin på en loppis. Fast då måste man säkert måla den vit själv.

När vi flyttade in stod det ett ganska gräsligt hemmabygge i furu till klädhängare i hallen. Det jobbigaste var att den var praktisk! Men kära D har sågat lite, slipat lite och målat den vit. Nu är den riktigt fin och passar in så bra.

Bilder kommer när vi är mer klara (klarröda ramar har införskaffats också, vi ska bara hitta något att ha i dem).

Badrum

Vi hade ju tänkt helkakla och göra om vårt fulfula badrum ordentligt. Men det orkar vi inte!
Det kanske får bli sen någon gång...

Vad vi däremot har gjort är att vara på IKEA igår och inhandla nytt spegelskåp, ett högskåp och ett skåp som går perfekt in i vårt lilla badrum.

Vi har även inhandlat en ny tvåpump i bambu och dess bambukompisar badrumsmattorna och pedalhinken från Åhlens.


bild:
www.ahlens.se

Det här kommer nog leda till en stor förbättring av det fulfula badrummet även om denna fula ankunge nog aldrig blir en vacker svan utan hel-kakling.

Brno

Efter nyår var det dags att åka vidare från Prag. Vi bestämde oss för att kolla in Tjeckiens näst största stad Brono som för oss mest är känt för sin MotoGP-bana. (Mot min vilja har jag den kunskapen).



I Brno bodde vi på ett vandrarhem som varit ett kloster. Ni ser det på bilden direkt till höger om kyrkan. Rummen var enkla men helt okey. Frukosten fick man på en bricka till rummet.



Staden har en stor borg som ligger på en kulle och blickar ut över staden. Den har stått emot många slag från både Karl XII och Napoleon. Under andra världskriget ockuperades borgen av Nazisterna. Vi besökte fängelset vilket var mycket kallt! Det stod att fångarna inte utsattes för tortyr men den kylan skulle inte jag stå ut med! 



Gotiska kyrkor har vi sett en hel del av. Så även i Brno. Det var en mysig stad och det var skönt att komma bort från alla turister i Prag. Här var man rätt ensam. De andra utlänningarna verkade vara utbytesstudenter som satt på caféerna och pluggade. På många sätt kändes faktiskt Brno lite som Uppsala.

Det kan bli lite jobbigt att resa i städer jämfört med en sol- och badsemester. Eller om det hade varit sommar! Stad och vinter innebär att man måste sysselsätta sig hela tiden. Det är inte så lätt att bara lägg sig i en park och läsa en dag när man behöver lite vila. På det tråkiga hotellrummet känner man inte heller för att vara en hel dag. Men vi bestämde oss för att det här är vår semster. Vi behöver inte ens ha kul! Det var viktigt för oss att vi verkligen skulle kunna slappna och verkligen vila. I Brno gick vi på bio ett par gånger. Det var rätt skönt :)

Härskartekniker

Jag  ska arbeta i två sjätteklasser med Härskartekniker. De används av undomar också! Jag tror att det är jättebra för dem att detta kommer upp till ytan men det är lite svårt att lägga nivån rätt.

Det här hittade jag i ett material från scouterna:

Någonstans i trettonårsåldern tystnar många flickor. Den

nyss så klara rösten kvävs till en svag viskning. Det självklara

sättet förbyts mot osäkerhet och engagemanget förvandlas

hos många till en stor upptagenhet med det egna utseendet.

Vad är det som har hänt? Ett svar är att det har blivit uppenbart

för flickan att hennes upplevelse av världen (som hon

skolats in i och utvecklat under hela sitt liv) inte är den som

räknas. Inte i skolan, inte i föreningslivet, inte i massmedia.

(I psykologen Carol Gilligans forskning i nyss så självsäkra

tjejer tystnas kan du läsa mer om ämnet.)

I stort sett överallt är det pojkarnas erfarenheter och version

av verkligheten som är den rätta. Konkurrens ger mer

fördelar än samspel, oberoende ses som mer statusfyllt än

närhet, fysisk aktivitet anses mer intressant än känslor och

fotboll är mer gångbart än hopprep. Det skapar en svårgripbar

känsla av utanförskap och osäkerhet hos många tonårsflickor.

Det är så jävla orättvist! Fast jag tror inte att jag tystnade när jag var 13. Och gissa om folk tycker att man är en pain in the ass?

Undahållande av information:


www.morelli.se


Mellandagar och Nyår i Prag


Vad gör alla människor här? I väntan på att klockan ska slå och vi ska få se spelet på den astronomiska klockan. Om jag säger till er att det inte är värt att gå dit och trängas kommer ni ändå inte att lyssna på mig.


Mums! Mörk Staropramen på mysig pub. Vad är väl Prag?




Är det bara jag som tänker på Karlsson på Taket? Staty på Karlsbron.


Prag var väldigt vackert och mysigt. Men det var otroligt mycket folk där! Ibland blev man bara less. Ibland vill man inte vara en turist av 1 miljon utan få känna sig lite ensam.


Det är inte svårt att förstå var Disney-slotten har fått sin inspiration ifrån.


Även i Prag gick vi mycket! Men vi bodde en bit från stadskärnan så vi åkte mycket spårvagn också vilket var väldigt smidigt.




Nyårsafton! 12-slaget firades på Karlsbron. Det syns inte på bilden men det var det häftigste fyrverkeri jag sett i hela mitt liv!! Middagen åt vi på en kubans restaurang med helt okey middagsbuffé, massor av mousserande vin och härlig salsa.

 

Smyggtitt

Nyinköpta detaljer till vardagsrummet...








Bröllop i Sundborn

I helgen tog jag och D tåget upp till Falun. Vännen E skulle gifta sig med tandläkare B i Sundborn kyrka med efterföljande fest på Carl Larsson-gården.

Jag missade att batteriet till kameran var slut så inga bilder blev det. Surt! :(

Brudparet var så klart otroligt vackra och sången i kyrkan var magisk. De fick ett perfekt februariväder med kyla, solsken och frostade träd. Sundborn såg ut som ett vykort. Det var nästan inte så man trodde det var på riktigt.

Brudparet åkte släde från kyrkan till gården. De frös ordentligt men vackert var det! Tur att E fått låna en fin päls. (Brudgummen var det värre för.) Maten på middagen kommer inte bli bortglömt på läääänge. Allt var så gott! Och de kilo-tunga bitarna parmesanost som serverades tillsamman med andra ostar och marmelader kommer vi sent att glömma. Oj, vad alla åt ost!

Efter den goda middagen var det dags för livemusik och dans i den gamla kvarnen.

Jul i Berlin

På julaftonskvällen anlände vi till Berlin. Dagen efter började vi se oss omkring i staden, till fots förstås.





Berlin är den mest julpyntade staden jag sett! Fantastiskt! Fanns det bara lite utrymme över hade det satts upp vackra granar, änglar, lampor och små stånd som sålde godsaker.



Vi bodde på värsta lyxhotellet. Själva boendet var inte så dyrt. Men allting annat! Frukost för en person kostade 25 euro! Vi kostade faktiskt på oss det den första dagen. Visst var det fint men värt pengarna? Inte en chans! Vi hade detta café i utkanten av Tiersgarten (hette det så?) som sålde en fantastiskt frukost för en mycket billigare peng. Vad sägs om en tallrik med tre sorters ostar, rökt lax, olika färskostar och pålägg, rostbiff, ägg, parmaskinka, kalkon och mycket med. Till serverades det mousserande vin så klart ;)

Vi kombinerade en sådan tallrik med en enklare frukost innehållande ägg och kaffe. Det blev perfekt.



Berlinarna gömmer verkligen inte sin historia. Det hedrar dem. Vart man än vänder sig möts man av minnesplatser, en del av muren eller något liknande. En bra historielektion.


Vid Potzdammer platz hade smällt upp en kulle att åka pulka i. Där stannade vi flera gånger för spetsad glühwien. Mums!



Några dagar senare var det dags att åka vidare. Vi hade sett rätt mycket historiska sevärdheter, besökt en österiksikt ölstuga, druckit X antal öl, vandrat runt otroligt mycket och haft det riktigt bra. Vi kommer gärna tillbaka till Berllin.

Bordinköp

Igår morse kollade vi in Blocket igen.

Vi hittade sååå snygga 50/60-talsstolar som skulle passa så bra i vardagsrummet till det bord vi skulle köpa senare under dagen. I mitt huvud flyttade stolarna hem till och jag klädde om sitsarna i ett tyg jag redan bestämt. Så ringde vi... och tanten hade sålt 4 av 8 stolar kvällen innan!! Suck! Vi vill ju ha 8 stolar. Minst 6 st i alla fall. Min dröm föll i kras. MINA stolar finns hos någon annan.

Vi köpte i alla fall ett ekbord som var lagom långt och lagom smalt. Efter det hämtade vi hem ett 50-talssoffbord för det fantastiska priset av 100kr. Det behöver slipas lite och det visade sig vara lite för stort... Men... 100kr!

Ja, det där med dator... Jag vill ju visa er!

Hall och sånt

Ni skulle se vår hall!

Nu är den grisskär med gröna prickar. Någon som är avundsjuk?

Jag har hittat några kuddar på Åhlens som jag tror kommer passa fint i vårt vardagsrum. Det är så anorlunda mot hur vi har haft det förut att inga kuddar och annat sånt där "prål" passar in längre. Det är lite läskigt och spännande att förändra så mycket....

Jag hoppas att vi kan fixa till det här med någonstans att ha datorn och koppla in internet och så så att jag kan visa er lite bilder.

På lördag ska vi på fest och på söndag ska vi kolla på ett bord vi sett på blocket.
Trevlig helg!

Vardag

Livet som skolkurator är alltid spännande och överraskande...
I morse utbrast jag till maken - I dag har jag nästan ingenting planerat! Vad skönt. Nu hinner jag jobba undan.
Det tog ca 40 minuter på jobbet innan min dag var helt fullplanerad.

Dagen har bestått av anti-mobbningsgrupp, EHT-möte (ElevHälsoTeam), ett par enskilda samtal, samtal med biträdande rektor och rektor om enskilda elever, en anmälan till socialtjänsten, planering av tjejgrupp med SYV och skolsköterska samt återgivning av två psykologutredningar.

I går åkte taklister i halva vardagsrumstaket upp. Idag går vi och tränar istället. Det får vänta! Vardagsrummet börjar bli ett rum men än så länge liknar det ett IKEA-helvete. Alla möbler och mattan är därifrån! Nu, när det inte är uppblandat med arvegods, second hand och alla små personliga pinaler och fotografier ser det hemskt ut. Jag hatar IKEA-hem och nu är mitt ett :( Men det blir bättre.

Vad hemsk Expedit var att montera förresten (säger tjejen som borrat egna hål i IKEA-möbler eftersom hon inte tyckte ritningen stämde).