Första advent närmar sig

image874
image875image876

pysslat hemma

Jag har fastnat i skrivandet så jag har pysslat lite istället

pärlakulajulblomma

En kopp te?

Det finns bloggar om allt!

image869

http://rangacupofchai.blogspot.com/

Vitlök och jul, som hand i handske

Fler oväntade kombinationer

image865
är vitlök juligt? Varför inte? från BHG

image866
grodor i granen? Isabella Smith

image867
oväntade blommor från BoBedre

image868
hihihi från http://ijm.ijmstudio.nl/

Bättre dag: forskning och julmusik

image864
bild: BHG

Jag sitter och skriver om forskningsetik och lyssnar på julmusik!

Så har jag klätt en garderobsblomma med ett band av guldpärlor. Det blev riktigt fint tycker jag :) Egentligen kanske det är lite tidigt att börja klä olika former av träd och växter men... på söndag har vi adventsfika för familjerna och då vill man ju att det ska vara lite juligt redan då.

Visst var det en fin bild förrsten? Jag gillar när man använder sig av oväntade saker.

Tänkte just att jag skulle ta mig en kopp glögg men klockan är ju faktiskt inte ens tio! Det är nästan lite tidigt för saftglögg till och med!

Servetter

Vi använder ofta linnehanddukar som servetter när vi har middagar. De är stora och härliga. Dessutom har vi sex av dem och de servetter vi har är bara fyra till antalet. Det är ett bra tips tycker jag om man inte har några fancy servetter. Handdukarna behöver ju faktiskt inte vara likadana heller för att det ska bli fint. Och inte i linne heller :)


image856

De enkla servettringarna är från Vila men är nog lätta att sy själva också. Kanske ett bra julpyssel att ge bort som present.

image857

Våra foton från natten

Ja, den där bröllopsnatten var ju för ett tag sen. Men när jag nyss fick en kommentar om inbjudningskorten och kikade i kategorin "vårt bröllop" så såg jag ju att våra kort från hotellet inte var med.

image861

Eftersom förutseende svägerskan lämnat en proteindrink till oss på sängen var det vad vi drack när vi kom till hotellrummet. Jag var ju vrålhungrig! Jag hade inte haft ro att äta så mycket under själva bröllopsfesten (två bitar tårta åt jag nog i alla fall men så mycket som jag dansade...) Så blev det lite choklad och jordgubbar! Och typ en liten klunk champagne.

image862

Jag har hört många berätta om att det tog timmar för den nyblivna maken att peta hårnålar ur fruns hår. Men sånt orkade inte vi hålla på med! Jag sov helt enkelt med de tusen nålarna i håret och så här såg det ut vid frukosten :)

image863

Vad underbart skönt det var att ha två nätter på hotellet! Det kan jag rekomendera alla. Vi var inte direkt sugna på att lämna hotellrummet vid tolv. Vid två tror jag att vi tog oss ut på stan för lunch. När vi kom tillbaka efter att ha varit och ätit fanns det en ny flaska chapagne och mer frukost och choklad på rummet! Härligt! Fast vi tyckte att de var snåla med chokladen ;) Det var i alla fall mycket trevligt medan vi gjorde oss i ordning för att gå ut och äta.

Pysselpanik

Usch, jag är verkligen stressad nu. I måndags så tyckte jag att allt gick så bra. Jag kände verkligen att c-uppsatsen skulle bli av och dessutom rätt bra.
I tisdags känndes det inte alls lika bra. Jag började tveka angående den andra teorin jag ska använda och dagen gick åt till att läsa och fundera vilket inte ger något i textväg vilket ger en känsla av att man inte gjort något. Stressen började komma.
Sen var det igår! Ja, ni vet ju redan. När jag gick och lade mig hade jag så ont i huvudet att jag bara ville gråta. Trots huvudvärkstabletter, rött te och Leilas jul på teve.

Och jag som bara vill pyssla!


image860
bilder från cox&cox och sia

Det är min standard önskan när jag blir stressad. Jag vill pyssla!

Min man tror för övrigt att jag har blivit knäpp som ställt ut en skål med kryddor. Han höll dessutom på att slänga skräp i den igår kväll innan han kom på att det inte var en skräpskål som stod framme. Jag tycker i alla fall att det är fint. Och luktar underbart!

Nu ger jag upp

Och nu är word-helvetet ordnat i alla fall. Det var en dold länk som inte ville vara med! En hel dag har gått åt den är skiten! Jag har huvudvärk och axlarna värker. Fy F*N! Jag är less!

Stresstress och när jag har så här ont i huvudet kan jag ändå inte göra något. Och vad leder det till? Mer stress!

Nu ska jag dra något gammalt över mig

Over and out

Julgardin

Jag köpte ju tyg på Åhlens i måndags och nu är gardinerna uppe. De gör sig inte riktigt till rätta på bilden. Guldstjärnorna syns inte ordentligt.

julgardin

Jag blir galen!

Är det någon som har en hjälpande hand!?!?!

Jag sitter och ska vara duktig och skriva om tidigare forskning och olika spännande teorier. Och vad händer? Jo, word bestämmer sig för att avsluta hela tiden! JAG BLIR GALEN!

- Har du ingen säkerhetskopia? frågar mannen smart.

- Det är klart jag har! Men den är ju likadan!

Så nu kan jag inte skriva något i mitt finfina dokument. Och när jag försöker kopiera text och sätta in i ett nytt dokument så blir ju det likadant.

Jag kan ju inte behöva skriva om flera veckors jobb?

HJÄLP!

Saffrancheescake

Jag har just ställt in en cheescake smaksatt med saffran i frysen. Smeten var god! Vi får se på söndag hur det blev.

Receptet hittade jag hos
Linneas skafferi.

image859
linneas collage

Kakan på bilden är inte saffranskakan. Den blir härligt vackert gul! Åh, den är verkligen snygg! Och så har den pepparkaksbotten istället för degestivkex.

Egentligen är det bästa om ni tar ert allra bästa frozen cheescakerecept och helt enkelt har i ett pkt saffran i grädden innan ni vispar den. Och så byter ni ut deigestiven mot pepparkakor. Jag tog både vanliga och fullkornspepparkakor.

Eftersom vi tydligen har slängt vår springform hällde jag smeten i en vanlig sockerkaksform, en sån med hål i mitten. Sen fick jag lägga kaksmulorna högst upp och så får jag hoppas att det blir bra sen när jag vänder på kalaset :)

Igår var vi på bio och såg Stardust. Den var supermysig! Se den om du är sugen på en riktigt härlig måbra film. Mysigaste filmen på mycket länge.

Julkryddor

Jag älskar doften av jul

image855
image854

Nytt överdrag till sittpuffen

Vi har en jätteenkel sittpall från IKEA med svart tyg överdrag.

Den tyckte jag behövde bli lite justylad så igår sydde jag klart ett nytt överdrag till den. Mycket enkelt och väldigt hafsigt sytt men D var ändå imponerad. Haha, det är väldigt lätt ibland att imponera på honom. Lite mer julstämning blev det allt i alla fall. och snart kommer ju julgardinerna där bakom också upp.

image853

Drickbara presenter

från Martha så klart

image849
idé1: Göra en egen kaffeblandning och ge bort. Nymalda kaffebönor som blandas med kanel, vanilj eller annan mumsig krydda och hälls på vackert dekorerad påse. Får vilken kaffeälskare som helst att smälta.

image848
Färdiga kryddpåsar att lägga i den varma cidern. Vi dricker mer glögg men detta kan ju vara ett trevligt alternativ.

image847
Färdiga coctailslandningar! Bara att tillsätta sprit. Roligt för den som gärna dricker drinkar men inte har ork, tid eller ingredienserna för roliga blandningar hemma.

image846
Och slutligen att fint sätt att slå in en flaska.

Shoppingrunda med julfeelings

Idag har jag varit på stan. Det var riktigt skönt att gå själv! (utan han som muttrar och sätter sig i en fotölj och ser helt misserabel ut så fort jag ska testa en tröja eller två).

Det var inte så mycket folk och hur högtalarna på vissa butiker spelades det lite julmusik. Det var riktigt trevligt faktiskt.

Jag har köpt några julklappar, lite fint snöre och tyg till julgardiner i köket. Nu måste jag bara se till att hinna sy gardiner innan adventsfikat på söndag. Och vi som ska bort fredag till lördag också. Synd att Åhlens inte visar sina tyger på hemsidan för de är riktigt fina. En av dem är det som ska bli julgardin.

image852
Åhlnes

Jag har ingenting emot om min julaftonskväll liknar det här!

Det röda fina glaset med ljus i kollade jag in i dag. Det fanns i jättesnygg lila färg också. Men 85kr för ett ljus!? Tror inte det.

Det bäst med dagens shoppingrunda är att jag äntligen hittade en vinterkappas om jag gillar. Och den var på rea! Tjoho!

Blogg från Indien

En underbart härlig blogg hittade jag via purple area.
Den heter Range decor. Ta en titt!

image845
image842
image841
image844

Så vackert! Det får mig inte alls att vilja resa ännu mer, nej, nej...

Nu gäller det bara att fundera ut över hur jag kan få in mer av detta här hemma.

i jul...

Men jag har ju inte tid.
På med kaffet
I med frukost
Planera veckan
Här ska pluggas!

Nyår

Snart är det är nytt år också. Och det brukar ju firas in på olika sätt.

När vännerna var här i eftermiddags pratade vi om nyår. De skulle fira på olika håll. En med familjen i fjällen och den andra med några kompisar i en stuga.

Så vad ville vi då...?

Det är lätt hänt att man har höga förväntningar inför nyårsfirandet. Att ordna en fest känns för sent och alldeles för jobbigt. Det har jag ingen lust med!

De senast åren har vi firat med ett par vänner till oss. Vi har tagit det lugnt, ätit gott och spelat spel. Vi har gått till slottet vid tolvslaget och någon gång hamnat på krogen efteråt. Det har varit skönt och kravlöst.

Men man vill ju förändra sig också!

Jag bestämmde att jag inte ville ordna något alls. Jag vill bli bortskämd. Efter julmånaden med massa pyssel och sånt, vilket jag i och för sig älskar, kan det ändå vara skönt att slippa göra något själv.

En stuga på fjället skulle ha varit jättskönt så jag började kolla upp olika fjällstationer. Men det är jättedyrt!

Nu har vi bokat en hotellnatt inkl nyårssupé på ett hotell i stan!
Det känns mycket bra!

image851

Nyår 05/06 tror jag...

Mysig söndag

En av D's fd jobbarkompisar var i helgen i Uppsala för att träffa sin flickvän. Vi passade på att träffas och åkte ut i på landet och grillade korv. Det var härligt och mysigt! Vädret var inte det bästa men desto gosigare att sedan åka hem och kura i hop sig i soffan med glögg, pepparkakor och saffransbröd.

image837

Först testade vi Tindra image838
Den var god men något söt för min smak.

Sedan blev det Herrgårdsglögg ej starkvinsvarianten. (Den fick jag inte in på bild). Den var väldigt billig jämfört med de andra sorterna. Den var inte lika söt men smakade heller inte lika mycket. Kanske ska testa starkvinsvariantetn nästa gång.

Sist men inte minst blev det: image839
Den var god men inget Halleluja. Inte så söt vilket jag gillade. Helt klart godkänd!


----------------------------

Från igår:

vad man kan göra med degen som blev över. Jo man kan ha degkrig!

image840

Vad händer när Någon tar i allt han kan och lilla e hoppar åt sidan? Jo en klutt saffransdeg på köksväggen!

Jul på G

Sitter med en kopp glögg framför mig. Har lussekatter på jäsning. D har blandat ihop en sats glögg från något recept han fått på jobbet.

Mm...

image836
bild: isabella smith

Hur ser ditt kylskåp ut?

Andras kylskåp kan du kolla in på den här knäppa sidan:

image835

Tävling

Kajsas pyssel har en tävling. Du ska skicka in ditt bästa julklappspyssel eller julpyssel. Då kan du vinna en av hennes snygga plånböcker

image834

Bio-tajm

Igår kväll var jag och min far på bio. Vi såg Solstorm. Ingen av oss trodde att den skulle vara bra utan vi såg den enbart för att titta på vackra bilder från pappas hemtrakter.

Vi blev positivt överaskade! Den var ju riktigt bra!

Första gånen jag och D var påväg med bil in i Kiruna och malmfälten tronade upp sig framför oss utbrister D förfärat

-Mordor!


image831

Och ja...

image832
foto: www.vk.se

image833
egen bild

I Kiruna kyrka är jag döpt. Den har blivit framröstad till Sveriges vackraste kyrka. Och det är den verkligen!

Ännu en gran för oss med lite plats

image829

Den här granen från Martha (så klart) är gjord av piprensare!

Hur man gör
ser du här

Casinokväll

Visst blir man sugen på att ordna en casinokväll med vännerna när man ser dessa bilder:

image830
från Hostess with the mostess

Det kanske är ett bra avbrott om man tröttnar på glöggfesterna i jul. Eller kanske som tema på nyårsfesten...

Vilken rolig idé!

Martha hon kan hon

image828

En julkrans av knappar. Fiffigt och ku. Jag gillar oväntade kombinationer. Kanske blir det en sån i år. Den passar ju resten av året också.

Leilas jul

Denna vecka har också fortsatt nästan helt utan teve. Förutom Leilas jul igår. Supermysigt som man hade kunnat vänta.

image826

Den enda nackdelen är hennes konstiga tillgjorda leende som kommer ibland. Helt plötsligt när hon vispar i en skål kollar hon upp och ler flirtigt. Dricker ett glas must och blinkar in i kameran. Konstigt!

Saffranskorporna är jag helt klart nyfiken på.

image827

Recepten hittar du på
www.recept.nu


Grekiska middagen

tilltugg

Vi började med detta. Vackrare upplagt så klart. Det är smördeg som jag penslat med uppvispat ägg samt oliv och fetaost. Väldigt gott. Detta åt vi i vardagsrumssoffan medan vi sippade på en drink och inspekterade lägenheten.

bröd

Inget är så mysigt och hemtrevligt som nybakat bröd! Som förrätt åt vi bröd som vi doppade i olivolja och vinäger. Ett glas gott vin är perfekt till.

sallad

Mumsig grekisk sallad till. Goda oliver är viktigt. Speciellt för mig som just börjat gilla dem. I Grekland kunde man ofta få oliver som var lite väl starka tycker jag men dessa var perfekta. På Kreta kryddade de ibland salladen med färsk dill. Det kan rekomenderas.

duk

Resten av maten har jag inga bilder på för svärmor är mer än lovligt linsskygg.

Den vackra duken kommer från Kreta. Den lär komma fram igen vid jul :)

Jag vill resa!

Jag är så sjukt sugen på att resa iväg. Se nya platser, möta nya människor, uppleva andra kulturer! Jag vill skumpa på lokalbussen, äta konstiga saker och oro mig över ormar i sängen. Okey, det sista är inte så kul men...

image812

Undrar hur denna lilla kille mår idag... Undrar om hans familj lyckas försörja sig i långhuset eller om de har behövt flytta in till stan. Undrar om skövlingen av regnskogen har dragit närmare deras hem. Undrar om pepparodlingarna ger skörd och om det forfarande finns fisk i floden.

Kan man resa och rädda världen på en gång?

image818

Bilderna är från långhuset i byn Lalang vid floden Skrang, Borneo, Malaysia. 2004

Svärmors stora källare

- Jamen jag har ju sagt att du ska kolla i min källare innan du köper något!

Svärmor har allt! Det är nästan som Skalman som har allt utom atlantångare innanför sitt skal. Nu ska min burksamling utökas av en gammal kaffeburk som kommer från hennes mor och några gamla fina flaskor med patentkork! Vad glad jag blir! Det är så roligt med saker som har en historia.

image817

Don efter person

Det ska synas vem som firar jul tycker jag. Jag älskar när juldekorationerna säger något om sin familj!
I många år hade vi alltid uppe en jul-Ubåt som min far klippt ut i guldpapper, hängade i hallen. Den gjordes på det då årliga julpysslandet efter att Ubåten gått på grund, ni vet.


pepparkakshus

julgran

julbord

Hos min kära syster och hennes familj är julen inte bara traditionell:
Pepparkakshuset med små militärer
Istället för julgransstjärna sitter en flagga som har med deras efternamn att göra
Kogardiner (som tonårsdottern avskyr)
Handsydda linneservetter som är broderade med olika små dekorativa bilder.

grekisk middag

Idag fyller svärmor år så hon bjuds på middag med inspiration av all god mat på bröllopsresan till Kreta.

image816

Fördrink: Pommegrant martini
Tilltugg: Utbakade smördegsplattor med oliver och fetaost

Förrätt: Grekisk sallad och nybakt bröd att doppa i olja och vinäger.

Huvudrätt: Moussaka

Efterrätt: Smördegsinbakad getost med honung.

Kaffe, avec och chokladbit.

Tror ni att vi blir mätta? 

Tevefri vecka

Har jag sagt det?

image814

Jag och mannen har hade en tevefri vecka (nästan) förra veckan. Det var väldigt skönt. Vi tycker att vi fick mer tid och var mindre stressade. Förut kunde det vara så att vi stressade för att bli klara med något bara för att hinna till det eller det programmet eller bara för att lägga sig ner i soffan och slappa. Nu får saker ta den tid det tar. Härligt.

Ja utvärderingen fick ju klart godkänt. Så vi fortsätter. Inte slaviskt som förra veckan men mest utan. Jag tänker ju inte missa Leilas julprogram på onsdag heller!

image815

Det vi såg på teve för dubbelavsnitten av Greys anatomy. Vi var hemma hos min syster i söndags när det satte igång så vi blev kvar i deras soffa medan resten av familjen rev ner en säng och monterade upp den i ett annat rum. Trevliga gäster! Men vi hade med oss bullar! :)

Förövrigt har helgen bestått i bastu, treårskalas, jobb, däckbyten och lite annat. Lugnt och skönt. Det behövs det med ibland.


Skriver c-uppsats

Återkommer snart...


image813

Min julgranskula

julgranskula

och nu ska inbjudningarna till adventsfikat skickas. Mysigt.

Personliga tavlor

I bröllopspresent fick vi dessa finfina tavlor

tavlor

Taubeskivan pga att "vår" låt är Tango i Nizza av Evert Taube. Det är en duett som vi spelade in på var sitt håll på respektive mösexa och svenhippa. Den undre pga att Jakob Hellman helt enkelt är vår husgud. D gör dessutom en perfekt imitation av honom, vars kroppsspråk är något av det speciella.

Enkelt, snyggt och personligt blir det att rama in favoritskivorna.

kankse ett bra julklappstips till någon...

Ett väldigt litet inlägg i queerdebatten

Mail:

>Hej
Syster Lycklig!
>
>Jag tycker att er porslinsfigur "best friends" också kan få vara med under
kategorin "bröllop". Trots namnet skulle den fungera bra som tårtdekoration.
>
>mvh
>/Eva

Hej Eva,

stort tack för tipset, verkligen roligt med engagerade kunder. Vi ska ta det
till oss.

PAssar på att önska en trevlig helg!

Hälsnignar Anna

image807


Men miljön då?

Usch, jag har lite miljöångest.

Och tänk på julen, då går det åt mycket energi i stugorna. Och alla badkarsbaden...

Jag torkar i alla fall min apelsinskivor i luften istället för i ugnen

apelsin

Jag minns förra året då varannan pysselblogg stoltserade med bilder på apelsinskivor i sina ugnar. Jätteonödigt!
Börja nu så går det bra att torka dem på en bricka. Vänd på dem på morgonen och innan du går och lägger dig.

Så tänker jag på alla lampor som kommer vara tända i jul. Julbelysning i träden. Julstjärnor i fönstren, elljusstakar. Ojoj. Byt i alla fall til lågenergillampor där det går! I den vanliga belysningen går det ju oftast i alla fall.

Jag har nitiskt börja släcka alla lampor när jag ur ett rum.

Och mysbelsynigen behöver ju faktiskt inte vara på när man inte är där.

Badkaren ja... det är ju bättre att duscha. Om inte så kan man ju alltid bada två, om man har någon att dela karet med. Det krävs mindre vatten och är ju så mysigt!

Vi har dessutom börjat byta ut mycket köttprodukter mot böner och linser. Varje kilo kött som produceras gör av med enorma mängder eneri. Julskinkan kommer jag ALDRIG ge upp. Men tills dess kan det ju vara värt att äta lite mer vegetariskt.

Jul

Ingen kan göra allt. Men många kan göra mycket, som Bamse sa.

Har du fler förslag?

För oss som inte har plats för julgran

image803
bild: bhg

Det borde ju gå att göra en liknande själv, eller hur? Vet bara inte riktigt hur. Ska fundera på saken.
Har du något tips?

Inte så in your face...

.. juligt är detta. Och än dock så väldigt. Inga tomtar och änglar behövs. Det är så enkelt.

slål

skålar

julkorg

Less is more. Även då det gäller julpynt. Frukt, nötter, röda textilier passar alldeles utmärkt som julpynt.

Eller? Jag tycker att advent gärna får  vara så. Men sen närmare jul så kommer nog mer julkulor och några tomtar upp.

40 dagar kvar till jul.

När hänger man upp julgardiner egentligen?

bilder från
isabella smith
better homes and garden
allt i hemmet

Så såg hallen ute före oss

hall2
Där byrån står nu


hallen

Härlig och modern tapet.


Det går riktigt bra med litteratursökningen. Nu är det "lunchrast". Mannen är ledig idag men lagar bilden. Tur är väl det för min studiemotivation.


Vår hall

Ni har ju sett den stora byrån redan. Här kommer resten.

hallen

hall

Det är verkligen svårt att fota färger. Men den här turkosa färgen är i verkligheten starkare än
den i köket. Och samma färg som i arbetshörnan som ni sett tidigare.

De hemska, helvetiska golven är ju svåra att missa men får bli kvar för nu. Trots mitt stora hat mot plastgolv går en Vietnamresa före i prioriteringen.

Lite roligare blir en tråkig garderob med IKEAs väggdekoration Slätthult.

Hatthylla och skoställ kommer från Indiska.

(det är ju bra att veta att joggingskornas reflexer verkligen fungerar!)

Enkla ljuslyktor

image794

Nu j#lar

08:00 Jag har varit uppe sen sex. En maskin tvätt är redan klar. Bloggrundan färdig. Skivade apelsiner i ugnen. Veckan planerad.

Nu jäklar ska jag plugga! Här ska C-uppsatsen börja ta form. Jag lovar!

image797

bild från Lunds Universitets hemsida


Placeringskort

Många inlägg om bordsplaceringskort blev det före bröllopet. Men jag kan ju inte sluta med det bara för att just jag är gift eller hur?

Så här kommer några fler fina idéer:

f

z

d

k

foton från: Martha Stewart, Hostess with the mostess, Better homes and gardens

Mer från köket

Eftersom vi hade inflyttningsfest i lördags så fick vi lite fart att få upp hyllor, gardiner och annat. Det är bra att få folk på besök för då blir saker gjorda :)

hylla

Enkla hyllor med konsoller som är betsade och lackade. Idén att sätta hyllor på det här sättet fick jag faktiskt från någon inredningstidning. Det var omöjligt att hitta en hylla som passade där och framförallt som passade oss! Så detta blev lösningen.

  

Orient-skandinaviskt: En hit!

Det här tycker jag om

image758image756
Mysigt köksbord som gjort för långa, goda middagar och super fräsht och lyxigt badrum

image759
Nog för att det är ett vitt kök men det är fullt av liv och färg. Riktigt fint.

Alla bilder från reportaget
Østens mystik på Østerbro från Bolig magasinet. Fann länken på Roomservice blogg.

I sovrummet

Nu ger jag upp! Det går inte att fota i vårt sovrum.I all fall inte med min kamera och på  hösten. Med den mörkt bruna färgen blir det inte tillräckligt med ljus trots att lamporna är tända.

Jag vill i alla fall visa två av våra tavlor bara för att jag älskar de så mycket!

Det är vykort inhandlade i Chiang mai i norra Thailand. Hemma fick de ramar och hamnade på en lodrät rad i sovrummet. Det är fyra stycken. När vi köpte dem tyckte vi att de var hemskt dyra. Men jag var bestämd med att jag ville ha dem! De kostade 100 bhat. Det vill säga ungefär 20kr!

Nu låter det ju så töntigt att vela över det men då var 100 bhat flera måltider!


till buddha

buddha

Pysselrum

Ideér till pysselrum och arbetshörnor

skona
martha
pysselpysselrum

foton från: Sköna hem, Martha Stewart, iVillage och Better homes and garden

Vilken kaka är du?

Hos Västmanländskan hittade jag ett test: Vilken kaka är du?

image782

"You are light, tasty, and full of predictions about what's going to happen to other people in the future. You like giving advice about relationships and careers, so you're willing to share your experience and wisdom with friends, family members, or even total strangers. You have an optimistic outlook, and you believe that everything happens for a reason. Even if you have a lot to say, you only need a short note, a quick chat, or a text message to get your ideas across."



Nu ska jag återgå till att städa.

J*la skitgardinerna tog en evighet att sy klart. Eller det var inte gardinernas fel utan symaskinens. Den är inte min bästa vän idag!

image783

Dumma, dumma dig!

Ser du inte hur den blänger på mig?

Hallbyrån

Många föreslog vitt. Men nä, den kommer nog aldrig bli vit igen. Jag gillar den träfärgad. Men nya beslag blev det i alla fall.

byrå
Till höger ser ni en skymt av våra nya kökshyllor som ligger på tork. De håller på att betsas och lackas innan de åker upp. Förhoppningsvis imorgon.

tavla
Den här tavlan är jätterolig tycker jag. Det är kul att ha den i hallen. Det har vi haft där vi bodde förut också. Gäster blir ofta kvar en stund extra när de står och läser.

"Levnadsord för Sveriges ungdom"
Där får vi lära oss att man ska klä sig efter årstid, man ska sova åtta timmar, borsta tänder, dricka vatten, akta sig för spritdrycker, att vi ska söka omväxling för kroppen som för själen, man ska se till att aldrig vara sysslolös då verksamhet är liv m.m.
samt:
"Fyll din själ med friska, rena tankar. Kämpa mot driftens herravälde."
man ska inte heller dagtinga med sitt samvetes röst.

Kom igång det nu!

Trevlig helg!

Mer fint till höstfesten

potteryljusen
image774
ljusculthöstdukning

bilder ovan ifrån: Bottery Barn, Better homes and garden, Cult design, Sia

Tänk vad fint det kan bli att bara fylla burkar med saker från naturen!

Hjärtan

Fråga mig inte vad jag ska ha dessa till...

image753

men det var trevligt att sy för hand.

De kanske kommer fram till jul? Eller får pryda något paket. Vem vet?

Samma kväll tog jag fram jullådan för att se vad vi har för något. Om det behöver kompleteras. Vi har ju aldrig firat jul hemma så lådan är ganska tom. Mannen säger med panik i rösten - Du tänker väl inte börja julpynta NU?

Nejnej. Bara i huvudet.

Ny header. Vad tycks?

Är den för opersonlig eller duger den ett tag under hösten? Det känns ju inte bra att byta för ofta heller i och för sig..

Vårt badrum

image760

Budgetrenoveringen av badrummet blev klar i tisdags. Hyllor kom upp och allt ställdes i ordning. betyligt bättre än tidigare.




jag kunde inte låta bli: en matchande tändsticksask

Kan någon hjälpa mig?

Jag vill ha en ny header, banner eller vad det nu heter. Men jag lyckas helt enkelt inte få till någon som är tillräckligt stor. Hur gör man?

Shopping

Igår hade jag en trevlig dag i Stockholm med pysselKajsa. Vi gick i inredningsbutiker och lite klädaffärer. Vi åt supergod macka, drack (småäckligt) kaffe. Vi gick och gick. Vi åkte lite tunnelbana och avslutade kvällen med sushi, en flaska vin, underbar belgisk choklad och supergod espresso.

Jag kom hem med tre kuddar från Indiska. Ja, Indiska finns ju här också men dessa kuddar var faktiskt slut här. Och två klänningar från Vila. Ja, Vila finns ju här också men kanske inte just dessa klänningar som var på rea och i rätt storlek. Jag är mycket nöjd!

image755

extra sittplatser till vardagsrummet. Det kändes lika bra att köpa dem före helgens inflyttningsfest.

Och idag är det "En köpfri dag" och jag måste tyvärr medge att jag inte kommer stödja det. Jag har saker jag måste köpa idag.

Julkort

image751

image752

Mitt nyinköpta glitterlim ville inte vänta i lådan. Bilderna är kopierade ur en gammal läsebok och fastlimmade på papper.

Nu måste jag sätta fart

För nu ska jag ta bussen till Stockholm och träffa Pysselkajsa. Vi ska gå i inredningsbutiker, dricka kaffe och kolla efter koftor.

image754
Pysselkajsa, jag och kajsas mamma från sommaren.

Det ska bli jättekul! Både att hänga med Kajsa och att få gå i affärer.

Var det någon som sa något om C-uppsatsen?
Nä, jag trodde inte det...

Morgonpromenad

image749

image750

Vad är jul?

Hemma hos mig är nog inte julen så julig. Den har inga tomtar och änglar. (Jo, förresten, änglaspelet älskar jag. Och en ängel till har jag.) Jag firar inte den kristna julen. Jag brukar med bestämdhet säga "jag tror på tomten" men det är ju inte sant.. Nä, jag firar helt enkelt den förkristna julen. Eller nåt?

För visst är vi många som inte är krista men som älskar att fira jul?

Vissa säger att det är viktigt att vi ska minnas varför vi firar jul -Jesu födelse. Men det är ju faktiskt ett faktum att de kristna missionärerna valde att lägga högtider då det redan fanns förkristna traditioner. Att Jesus som historisk person har funnits sägs vara sant men han föddes inte kring jul. Och en form av julfirande fanns redan innan. 

I boken "Den stora julboken" står det bla så här "Kul, eller jól, är ett gammalt hedniskt ord som betyder fest. Och julen, det vill säga offerfesterna, har sammanfallit med när man firade vintersolstånden i Sydeuropa, den 25 december. Datumet övertogs av den kristna kyrkan är 354 då man började fira Jesu födelse. Det står inget om när Jesus är född. I norden firade man jul i januari tills kristendomen fick fäste. Man offrade till oden, Tor och Frej och höll stora fester med mängder med öl, fläskkött och gröt."

Även sedan att ge varandra julklappar är mycket äldre än kristendomen.

För mig handlar julen om att umgås, mysa, äta gott, ta hand om varandra, fest med vänner, glögg. Jag blir alldeles nipprig av att tänka på julbordet hos min syster, doften av pepparkakor, saffran, kanel, julklappar, ljus i massor. Vi behöver ljus och mänsklig värme den tiden av året. Vi tänker gärna lite extra på de som inte har det lika bra som oss. I en väns familj hade de som tradition att lyssna på Cornelis Wreswijks låt "Somliga går med trasiga skor" varje jul. Mycket fint tycker jag.

Vad är jul för dig?


grodor

foto: isabella smith

Färgerna kanske inte är så dumma i alla fall...

men jag ska byta banner.

Fast å andra sidan är det ju mitt i natten igen!

Vad tycker du?

Hennes Marrakesh

Min mamma berättade ibland om när hon var i Afrika. Mitt minne sviker lite, när var det hon var där? Var det med barn eller inte? Var hon själv? Men jag minns att hon sa att det var billigare att åka dit än till sydeuropa för henne. Och jag minns att det doftade kryddor och lite mystig över resorna. Och jag har alltid sen dess velat åka till Marrakesh och gå på marknad.

Bloggen
My Marrakesh hamnade jag på för första gången för länge sen men blev inte så imponerad. Idag hamnade jag där igen och se alla vackra bilder! Det är bara så fint och inspirerande!


image748

ojoj, nya färger

lite mer höstigt men inte alls nöjd och nu är jag så trött, så trött. Villa ändra tillbaka man orkar inte, kan inte...

vi får se hur det blir  sen..

sov gott!

Cup cakes

Jag gjorde cup cakes idag. De blev otroligt goda och mycket uppskattade.

Jag gjorde enligt
Leilas recept både vanliga och choklad. I de "vanliga" hade jag i frysta jordgubbar. Det blev jättegott! I chokladversionen var det Polly.

image747

Vi har redan hunnit ta oss varsin. Vi delade så vi fick en halv var. Så mycket mer orkar man inte av dessa stora och mastiga muffins. Nu fick det snygga jelly bean-fatet som vi fick i bröllopspresent invigas också.

De två småtjejerna som var hos oss fick var sitt litet spöke som jag knåpat ihop. Men det har jag ingen bild på.

image746

Vad tycker ni om den här snyggingen?

Nu ska jag bara försöka hålla mig vaken en stund till innan jag faller i säng. Jag ska jobba min första vakna natt någonsin imorgon och försöker vända lite på dygnet så jag kan hålla mig vaken då.

Förbereder middagsmeny

Imorgon kommer svåger, svägerska och deras två barn på middag. Även om det på lördag är alla helgons dag och halloween är över tänkte jag göra en halloween-inspirerad middag.

Dock inte riktigt så här:

image743

bilden är från tasteline. Usch vad äckliga!

Fördrink: en härligt röd granatäppeldrink som går att göra både med och utan alkohol. Passar alla: vuxna, gravida och barn.

Förrätt: tror jag att vi skippar. Eller har du något bra förslag? Kanske en bit pumpapizza?

image744

också från
tastelines halloweenmiddag

Huvudrätt: en mustig gryta. Vad passar bättre på hösten? En burgundisk tror jag.

Efterrätt: Hm.. kanske roliga cup cakes pyntade med läskigt godis. Jag har länge velat göra just cup cakes och barnen skulle nog uppskatta det. Men är det verkligen en efterrätt?

image745
bild från www.tv4.se

Men nu: Tentan är inlämnad! Jag ska dammsuga, handla och ta en härlig jogging tur. I am a demestic godess! Sen blir det after work nere på stan med mat och vin.

Istället för sängbord

Det är verkligen inte lätt att ta kort i ett rum med mörka väggar och det är molnigt ute! Ni får hålla till godo med dessa dåliga bilder.

Med våra stora, nya, 180cm säng fanns det inte så mycket utrymme på sidorna för några sängbord. Vi funderade länge på hur vi skulle lösa problemet.

Ett förslag var en var sin liten pall. Men när vi såg dessa hyllor föll det på plats. Det här ger ju mycket mer plats för böcker, ljus, glasögon, väckarklocka och annat.


sovrum

Tänk att man inte ens orkar bädda sängen innan man tar korten... Vårt val att köpa ett jättestort täcke är vi också nöjda med och jag kan erkänna att vi än så länge bara använder ena sidan av sängen. Den är ju så stor! Det knäppa är just att vi bara använder ena sidan av sängen och inte ens ligger i mitten!


sängbord

Valet av färg är vi dessutom otroligt nöjda med! De, nu mera, vackra garderoberna som är tapetserade får ni se en annan gång. Sovrummet är dock inte alls klart.

Vitt, vitt, vitt

Ibland roar jag mig med att surfa runt på bloggar med helt annat stil än min egen. Det kan ju vara väldigt, väldigt fint ändå.

Bland annat lockas jag ibland av bloggarna med vit lantstil. De blir bara fler och fler! Och duktiga på att göra stilleben och knäppa kort är de oftas också!

(Min man skulle bli galen om jag gjorde små stilleben överallt. - Det måste ha en funktion! Även om det måste vara fint också, se inlägget om badrummet).


vitaranunklar
www.vitaranunklar.blogspot.com

image738
www.spetsochsnor.blogspot.com

image739
www. jennyshemochharmoni.blogg.se

Ibland roar jag mig med tanken på vad som händer när de tröttnar på allt det vita och vill ha in färg igen! De kanske blir en motreaktion:

image740
www.ivillage.com

Då måste de måla om allt som de under år har målat vitt.

Jättefina är dessa bloggar i alla fall.

ett badrumstips

I helgen gjorde vi en billig minimake over i badrummet. Men vår ekonomi blir det inget flashigt, snyggt kakel och golvvärme utan bara en liten förbättring. Det är inte riktigt klart än så det kanske kommer fler bilder sen.

Det första vi gjorde var att byta ut duschen mot en härlig takdusch.  Underbart!

image733

I fredags var en rörmokare här och kopplade loss det förfärliga grovtvättstället.

image734

Ut med den och tvättmaskin och torktumlare står nu båda på golvet. Det är så mycket luftigare och mycket bättre. Tvättstället med tvättkorgar var visserligen väldigt praktiskt. Men såååå fult. Ibland måste helt enkelt estetik få gå före funktion.

Vad jag egentligen hade tänkt få fram med det här inlägget var att man ofta glömmer bort att sätta tavlor i badrummet. Vilket är synd. Det ger så mycket till ett rum. Jag skulle inte sätta in äkta tavlor men fotografier bakom ram eller som vi har, billiga ikea-bilder i ikearamar.

badrum

När vi bodde i Umeå hade vi tre inramade, uppförstorade bilder från vår thailand/malaysia-resa. Det var jättehärlig att få se varje dag.

 

Färg!

Ramlade över denna bok som jag skulle vilja ge i julklapp till väldigt många jag känner.

image729

Men det skulle vara dyrt. Och väldigt oartigt.

Bokus websida står det så här:

"Vågar du aldrig annat än vitt? Är du fast i latteträsket? Går du i tapetseringstankar, men känner dig osäker på om du ska ge dig på stormönstrat? I FÄRG PÅ TAPETEN får du mod att förverkliga dina idéer. Allt är möjligt! Det är fritt fram att blanda blankt och matt, struktur och släta ytor, blommigt och rutigt. Visst kan du måla garderoberna barbierosa. Självklart kan du matcha en modern tapet med en 1700-talsugn. I FÄRG PÅ TAPETEN lackas köksluckor, målas kylskåp och dekoreras golv. Njut av färg och mönster i hela ditt hem!"

Måste ju erkänna att vi är rätt dåliga på mönster. Å andra sidan är vi rätt bra på tavlor. Och färg är vi bra på.

Vackra saker

finns det verkligen mycket av. En liten tripp till Stockholm för att kolla i alla fina inredningsbutiker skulle verkligen vara roligt. Dessa bilder från Tabboulihouse.

image727
image725
image726

image728