Jag är trött

Klockan är sju och jag är helt slut! Det finns ingen direkt anledning till det heller. Vi gick inte upp förren halv tio då vi båda sov ordentligt för första gången på hela veckan. Vi tog det lugnt hela förmiddagen och letade lägenheter på internet och jag gjorde müsli.

Så började vi leka med inbjudningskorten till bröllopet. Vi kom på att om vi ska flytta och greja så är det lika bra att börja med det medan vi kan. Vi hade redan en start men det är svårt att få allt på rätt plats när man jobbar i word. Tillslut blev det bra. Vi är nöjda.


Jag klädde inte på mig förren vid tre när vi gick ut på stan. Vi köpte några julklappar och var sin kalender för 2007. Det var inte hysteriskt med folk på stan och de spelade lite julmusik. Rätt mysigt faktiskt. De har pyntat gågatan och det regnade i alla fall inte.

Hemma igen har vi städat lite, lagat mat och jag har gjort kryddnötter. Och nu är jag så trött! Jag ser inte fram emot mitt seminarium imorgon kl. 8.


Enar

Nu har julstjärnorna kommit upp. Jag vet att det är lite tidigt men eftersom vi ska vara bortresta under julen så får man lov att tjuvstarta. Annars hinner man ju inte njuta ordentligt av det.

Julstjärnorna, blommorna alltså, hade några hårda första dagar men verkar ha tagit igen sig. Fick rådet att de ska ha jämn vattning med ljumet vattet och tycker om sol och värme. Jag tror att vi ska kunna fixa det åt dem.

När jag gick igenom pyntlådan hittade jag pynt från påsken. Då målade jag två konservburkar vita med vanlig väggfärg. Jag satte ett gult presentsnöre runt och hade dem som krukor till små pingsliljor. Det var jättefint. Nu har jag bytt ut snöret och köpt två enar att ha i dem istället. Jag tycker det blev lite kul. Enar ska vi väl klara att hålla liv i?

en


Müsli

Idag har jag gjort müsli. Förut gjorde jag det lite då och då men vi har gått över till att köpa euroshoppers fruktmüsli för den är lika billig som att göra egen. Men idag har jag gjort egen lyxmüsli och den kommer inte i närheten av de man kan köpa i butik. Den är bara så otroligt god!


plåt

Jag brukar ha havregryn som grund. Ibland också rågflingor men det hade jag inte hemma idag.

Övriga ingredienser är:
Linfrö
Solrosfrö
Mandel som är grovhackad
Hasselnötskärnor som är grovhackade
Havrekli

Detta lägger jag på en plåt och häller en gnutta matolja, vatten och honung på. Så rör jag om ordentligt.
Ska man göra en vardagsmüsli är det onödigt med honung. Sen låter jag det stå i ugnen på ca 200 grader i 10 minuter.

När grundmüslin kommit ut ur ugnen blandar jag i torkad frukt. Den här gången blev det torkad papaya, torkadade jordgubbar (sjukt gott!) och russin.

musli

Klart!

Just denna ska ges bort i julgåva.

Lathet och glasyr

Jag tänker inte baka pepparkakor. Inte själv, det är inge roligt då. Men jag var väldigt suen på att dekorera pepparkakor med glasyr och det kan man ju göra endå! De små pepparkakorna är vanliga Annas och är jättetråkiga när man fick smak för de otroligt goda Nyåkers pepparkakshjärtan

kakor

Det är inte världens finaste dekor det kan jag hålla med om men det var svårt att samtidigt prata i telefon med Ida och så hade jag en D som bara skattade åt mig. Kul var det i alla fall.

Receptet på glasyr var från Amelia Jul och fungerade inte alls.

1 äggvita
4 dl florsocker
2 krm ättika

Det var alldeles för fast så jag fick ha i vatten.

Bostadsläget

Daniels underbara, fantastiskt snälla pappa låter oss bo i hans lägenhet tills vi hittar en lägenhet i Uppsala. Så skönt. Nu behöver vi inte akutsälja lägenheten här och vi har lite tid att kolla efter något som passar i Uppsala.

Det kanske kan vara en idé att köpa en lägenhet sedd den här gången och inte som med den vi har nu. För att det gick bra en gång behöver det ju inte göra det igen. Fast har man bara personer som man litar på som går på visningar åt en så ska det nog bra.

Nu kan vi pusta ut och ta det lite lugnt i alla fall. Ingen hets och panik för att bli bostadslös.

D. har just tagit ner lappen med "ingen reklam, tack" på vår dörr för att vi behöver tidningar att packa saker i. Han tänker då på allt.

ingen reklam

Foto: martin rebas humor

Ni måste kolla in sidan där jag hittade dessa. (Bilden är länkad) Jag skrattade högt. Underbart roliga ingen reklam-skyltar.


Planeringsbok

Jag har embossat "på riktigt" för första gången ikväll. Det blev riktigt bra tycker jag med tanke på att det var första gången men jag vet nu hur man nog ska göra. Ösa på med mycket pulver.
Boken är ett spiralblock från Åhlens. Där sparar vi kvitton, bra idéer, urklipp, mail och brev ang. bröllopsplanerna. Det är bra att ha allt på ett ställe och så tror vi att det kan vara lite kul att kolla i senare.


bok

Nu snurrar det i huvudet...

Oj, om vi ska flytta.
Det är så mycket att tänka på. Vart ska vi bo? Hur ska vi kunna sälja vår lägenhet i Umeå om vi är i Uppsala, eller hur ska vi kunna leta lägenhet i Uppsala om vi är här? Ingen av oss kunde sova i natt. Vi låg båda och "home stagade" (är det ett verb?) vår lägenhet i fantasin. Vi hade båda tänkt samma sak: Vi måste låna ett mindre vardagsrumsbord och vi måste plocka ur lite böcker ur den överfulla bokhyllan. Lite lär man sig av alla inredningsprogram på teve!

Idag har vi tillbringat några timmar på hemnet.se och kollat efter passande lägenheter för oss. Jag såg en som jag föll för på en gång. Den var så perfekt för oss! Lagom stor, en tilltalande planlösning, fin balkong. Men så klart hade den både för hög månadshyra och utgångspris. Trist. Nära syrran hade det varit också. Nästan granne.


Jag har i alla fall blivit lovad praktikplats i Uppsala.

Men jag fick gärna fixa en själv också, om jag skulle vara säker på att få något som jag ville ha.

Är det någon som har ett bra tips eller vill ta emot en socionompraktikant så säg till!


Min tränare

Nu känner jag mig lite stolt av någon konstig anledning, för det är verkligen inte jag som gjort något.
Men min tränare i kickboxning, eller ja hon var... min korta kickboxningskarriär fick läggas på hyllar pga skolstress (men jag kommer igen, jag lovar). Min tränare Karin Hedenius har blivit uttagen till EM. Det kan man läsa om
här. Det tycker jag är skitkul för hon är en bra fighter och sjysst tjej.

karin
Foto: Hanna Eriksson

"I Sverige där..."

...råkade jag säga till en Umeåfödd klasskompis när jag syftade på Uppsala. Gissa om hon skrattade!?

När vi flyttade till Umeå bestämde vi oss för att det skulle bli "hemma". Vi köpte en lägenhet och inredde den fint. Vi trivs verkligen jättebra i vår lägenhet och vänner som kommer och hälsar på säger "men, ni har ju ett riktigt hem!" Och det är sant, vi har ett hem här, inte bara någonstans att bo.

Men nu är det så här att på sista tiden så har jag börjat kalla Uppsala för hemma...
Jag längtar hem!
Det gör vi båda två.

För även om vi älskar norrland och det kan vara underbart här en vårvinterdag på landet som denna när man ligger i knät på sin älskling och solen skiner

jag

Så vad är det mot en regnig valborg i Uppsala?

jag igen

Nu gäller det att försöka fixa praktikplats i Uppsala och någonstans att bo, och vad gör vi med lägenheten vi har?
Hur som helst, idag har vi bestämt oss. Vi ska hem!

Glöggprovning

Nu är det bestämt att det blir glöggprovning på lördag. Då får alla som kommer ta med en flaska glögg på två och något glöggigt/adventigt tilltugg och så får alla smaka. Undrar vad jag ska ta med? Pepparkakor och ost är redan upptaget. Någon som har en bra idé?

glögg
foto: vinochsprit

Kanske blir det Blossas årsglögg med smak av lingon och enbär vi tar med. Vi har redan tjuvsmakat och den är riktigt god tycker jag. Det ska bli kul.

Hade just bestämt mig för att vara en dålig student idag och skolka från föreläsningen. Det var endå inget obligatoriskt. Så jag slår på datorn för att sitta och surfa lite och sen jobba ett tag. Då läser jag mailen och ser att föreläsningen är inställd! Vilket flyt. Men så klart har min grupp bestämt att vi ska träffas i alla fall. Så nu måste jag slänga på mig kläder och flyga iväg i rasande fart. Jag tycker att jag har världens bästa grupp men just nu kunde de fått vara lite mindre morgonpigga :P

Brudklänning

Ibland brukar jag kolla på Bröllopstorgets annonser på brudklänningar. Och ibland snubblar man över något sånt här som i Expressen. För tänk om det var ganska galet att köpa den första klänningen jag såg, och provade?

Det som är det bästa med det hela är att jag inte har hittat någon klänning liknande min och ingen som är lika vacker. Tycker jag alltså. Och det är ju det som räknas. Ja, så klart hoppas jag ju att Daniel också ska gilla klänningen.

Några dagar efter klänningsköpet i Stockholm fick jag med mig Inger på stan. Jag kände ju att jag måste se om det fanns något bättre, så länge det var öppetköp på den. Och som min kära "brudtärna" Rickard sa så borde jag ju passa på att prova massor av fina klänningar när man har en anledning. Helt rätt tänkt!

Jag hittade ju faktiskt en helt fantastisk klänning på Atelje Champange. Den hade en jättestor kjol och rosa rosor i livet. Inte alls min stil. Men oj! Den var så vacker att jag nästan började gråta. Och jag såg hur hon som äger butiken ryckte till när hon såg mig och sen sa "den!". Det var kul! Men, den var för stor och för dyr och egentligen inte det jag vill ha. För jag hade redan hittat min fina, fina drömklänning. Och nu hänger den i Ingers garderob och jag har inte fått se den sen i somras. Hon håller i den hårt och vaktar den med sitt liv. Daniel ska tydligen inte få en chans att se den förren den stora dagen.


klänning
foto: venusbridal.com

Min klänning ser inte ut som den ovan men den har sina likheter. De svenska sidor som finns med klänningar tycker jag är supertråkiga. Alla ser likadan ut. Det gör de som säljs vidare på BT också. För att hitta roliga klänningar måste man utomlads. Åh, säger jag, och suckar högt av välbehag när jag tänker på en Rembo styling

Förresten så tänker jag på Rickards ord om att man ska passa på. Jag trodde inte att jag skulle tycka att det var så kul och surfa på bröllopssidor och fixa inför vigsel och fest. Men det är det ju! Och jag känner mig rätt töntig för det är inte riktigt min "stil" att hålla på så här. Men så tänker jag: man får ju passa på!  
Jag ska ju bara gifta mig en gång i livet (hoppas vi) och då måste man liksom försöka få ut så mycket kul av det som möjligt eller hur?


Bäbis!!!

HALLÅ!

Kajsa har fått en bäbis! Jack heter han och föddes i går kväll vid tiotiden.  3,5kg och 53 cm lång är killen.
Själv hoppar och studsar jag. Jag har ju (nästan) blivit moster.
Ja, fast jag och Kajsa inte ses så ofta längre, hon har ju inte bott i Sverige på flera år, så är hon ju en då den som jag växt upp med som min syster. Och det kommer hon alltid att vara.

Nu är hon mamma också! Det är knäppast av allt! 




bäbis
foto:
www.isa.se



Nu måste vi bara få iväg presenten som vi köpt till honom. Innan vi visste att det var en Jack som skulle komma till världen. Vi ville köpa någon som kan hänga med ett tag och som är svenskt (de bor ju i Belgien). Det blev en filt med det lilla spöket laban på. Ursöt.

laban
foto: söderköpings bio.

En ny människa. Det är häftigt!


Leta glasbollar

Som jag skrivit i ett tidigare inlägg har jag hängt upp mig lite på blomsterdekorationer i glasskålar. Jag har letat på flera ställen efter bilder men inte hittat förren nu.

boll
foto:
www.euroflorist.se

När Inger var här letade vi efter passande glasskålar och hittade tillslut dem på Expo. Visserligen i fel storlek men de skulle få in fler. Lite väl dyra men de kanske går att sälja vidare sen på bröllopstorget eller nåt.

Arrangemangen på bilden är inte vad vi söker i form av växter och färg men kul att se något liknande det vi tänkt och kunna visa Maggan som ska göra våra blommor.

Ett nytt år snart

Det här gillade jag:


tid
Från www.personligalmanacka.se
Där fyller man i exakt hur man vill att ens kalender ska se ut och så trycker de den. Man har vissa alternativ att välja bland t.ex. om man ska ha med hur mycket man tränar, provresultat, väderlek etc. Om man ska ha klockslag, ränder, rutigt, upptill, nertill eller hur man nu vill ha det.




Julstjärnor!

I två år tror jag, har jag och Inger letat efter en fin julstjärna till mig och Daniel. Nu är den funnen. På Indiska hittade vi denna röda stjärna med guldbroderier. Jag längtar till att få sätta upp den i vardagsrumsfönstret. Jag tycker inte att den passade så bra till den turkosa bakgrunden. Konstigt val från Indiska, den kommer se mycket bättre ut i vårt fönster är jag övertygad om.

stjärna
Foto:
www.indiska.com

Jag har också tjuvstartat julstämningen lite med två julstjärnor. Blommor alltså! De står i vita, stilrena krukor och är jättefina.

julstjärna

Hm... jag ska nog kasta den där duken...
Det står en julstjärna till på köksbordet och sprider lite färg och glädje. Jag ska se om jag kan få Daniel på julhumör i år. Jag ska göra mitt bästa.

Amelia Jul, tidningen som ligger bredvid på bordet lämnade Inger till mig när hon var klar. I den fanns ett recept på advents-chai som var supergott. Till och med Daniel gillade de och tyckte att det luktade jul! Man kokar upp kardemumma, ingefära, kanel och  nejlikor och eventuellt te, sen låter man det dra, silar av och har i socker, skummad mjölk. Prova det. Det var jättegott.

Ljusstaken med polkagrisar i fick vi som present av Inger.

Julstämning

Jag blev så glad när jag såg den här bilden på housdoctor. Den granen är verkligen härlig. Det behöver inte vara perfekt för att vara fint.

gran

Daniels mamma Inger har varit och hälsat på i veckan. Vi har gått i alla inredningsbutiker i hela Umeå tror jag. Vi var helt slut på kvällen. Daniel fick stanna hemma för han hade tröttnat efter några minuter i första affären. Han var glad att han slapp följa med. 

Daniel kom och mötte oss lagom för att gå och fika. Inger fick sin älskade chokladkaffe till slut. 1/3 aspresso, 1/3 choklad och 1/3 mjölk. Fast dem kunde inte lova att det var de exakta propotionerna. Det blev dock godkänt av Inger.

I affärerna har julstämningen börjat sprida sig. Man slipper julmusiken än så länge. Det är bara mysigt att gå och kolla på alla fina saker på hyllorna. Speciellt om man går mitt på dagen under veckan när man inte behöver trängas.

Tårta

tårta

På måndag kommer Inger hit. Det ska bli jättekul. Hon kommer hit på sin födelsedag så självklart ska vi bjuda på tårta och jag vet att jag inte är ensam om att gilla choklad!

Den här tårtan är från Leilas mat. Det är ett riktigt bra matprogram tycker jag. Inte direkt hälsomat men ack så inspirerande. Jag såg att hon har en blogg på tv4.se. Kanske kan vara något att kika in på.

blommor

Nu ska jag och Daniel iväg till Berghemsblommor och kolla i deras tidningar och fotoalbum för att se vad vi vill ha för blomsterdekorationer på bröllopet. Maggan ska göra våra blomsterdekorationer, brudbukett och sånt och hon vill veta vad vi gillar.


Vi gillar det här. Blommor i glasboll.
blomma

Bilden är från nån brittisk tidning som jag har rivit ur.

Så ska vi förbi stan och köpa en guidebok till Costa Rica. Rykande färsk från tryckeriet. Nu kan vi drömma oss bort från slasket.

Ikväll är det korridorsfest!

Pappersköp

Idag har jag och Daniel varit på Sandbergs pappershandel. En väldigt mysig liten butik men väldigt trevlig personal. Jag vill köpa allt i hela butiken man blir så inspirerad men det blev inte allting. Där har vi nu köpt papper till inbjudningskort och festprogram till bröllopet. Vi ska börja testa oss fram. Lite embossingpulver och embosspennor blev det också så nu ska det lekas.

Vidare beställde vi stämpel och stämpeldyna på
shop.papprika.se
På papprika finns massor av fina stämplar. Och jag har nu letat runt ganska mycket på många internetbutiker utan inte hittat vad vi letat efter förren jag hamnade där.

brudpar 
Foto: shop.papprika.se
(fast inte just denna)

Hur det hela går till, att embossa och så har jag hittat på www.pyssel.net där finns mycket tips och trix.

Jag som har konstig människosyn

I måndags hade vi etikseminarium. Det var rätt intressant faktiskt. Jag fick höra att jag hade en konstig människosyn, att jag ser ner på outbildade människor och att jag var allmänt hemsk.

En grupp tog upp om det är etiskt att kräva motprestation för bidrag. Med tanke på nyheterna denna vecka kom vi inte på A-kassan. Jag är hemsk för jag anser att man inte ska behöva söka jobb som man är överkvalificerad till. Jag menade alltså i den lite konstiga diskussionen att den högutbildade akademikern inte ska behöva plocka skräp i något projekt eller ta ett städjobb. Ingen ska bli tvingad, utbildad eller inte men om akademikern dessutom ska konkurera med de utan utbildning om städjobben så blir det väl inte mycket bättre för det? Nähä, så fick man inte tänka. Jag ansågs inte ta hänsyn till att alla människor är lika värda. Men man har ju faktiskt också någon gång gjort ett val att vidareutbilda sig eller ej.

Det var ingen som höll med mig. Jag fick svaret "jag tror inte att läkaren skulle söka ett städjobb, han söker nog något inom vården". Suck vad jag kan bli less på mina medstudenter ibland. Inte för att folk inte håller med mig, det kan jag ta. Men man har också rätt att bli lite less ibland.

(Det är så lustigt i sådana här diskussioner. Det är alltid städare mot läkare som tas upp som alternativ.)

Och den gången jag tyckte att vi kunde prata om fascismens bra sidor på seminariet om ideologier. Det måste ju finnas någon anledning till att så många tyckte att fascismen var en bra idé men man pratar ju bara om hur hemskt det blev. Men nej, där gick tyligt gränsen. Tack och lov fick jag medhåll från vår stadskunskapslärare som höll med om att man måste få diskutera sådant. Det är viktigt med högt i tak på universitetet!

Det är ju roligt att diskutera. Varför inte ta chansen på universitetet att prova åsikter. Men på socionomprogrammet ska alla vara så PK och ingen vågar säga något som kan, möjligtvis, kanske uppfattas som lite utanför ramarna. Tråkigt tycker jag.


Fler presentförpackningar

Det finns en galen sidan finns det massor av saker man kan göra i papper. Bland annat presentförpackningar som dessa:


ask            box

Man laddar enkelt ner instruktionerna i PDF.


Det finns också annat än förpackningar att vika ihop. Till exempel denna Jaguar. Eller varför inte en hel stad i papper?


jaguar             stad               

Foton: http://cp.c-ij.com/europe/papercraft/nl/index.html

Gå-bort-present

Jag visste inte om detta hörde till bak eller pyssel. Men jag tänkte inte skriva om själva baket så det får helt enkelt bli pyssel istället.

Jag har i alla fall bakat biscotti. De blev mycket bra tycker jag själv. I helgen när vi blev bjudna på middag hade vi med oss en flaska vin och en påse biscotti.


biscotti

Torkade apelsiner gjorde jag till förra julen men de hann inte torka innan jag skulle använda dem. Men jag har sparat dem och nu kom dem till använding. Kakorna ligger i cellofanpåse och ihopknuten med bast. Sen har jag skrivit på bakplåtspapper med guldpenna. "Det ser ju nästan köpt ut" som Maggan sa.


I farbrors fina hus

I helgen, lördag till söndag var vi hos min farbror och hans fru. De bor i ett vackert, nytt hus på landet. Det är tyst och fridfullt där. Jag trivs bra hos dem och deras hund Ussi.

Huset som är av modellen Viggen är verkligen jättefint och ligger på en höjd med utsikt över sjön. Det är högt i tak, stora fönster och öppen planlösning plus några mindre rum. Och trots mina protester målades huset i en gräddvitfärg med röda knutar och det blev jättebra!

huset
www.lbhus.se

Till middag fick vi först småplock med goda ostar, korvar, lufttorkad skinka, oliver och röror. Till det fick vi mousserande vin. Lyxigt och gott. Till huvudrätt fick vi Daniels favoriträtt Janssons frestelse som tack för att han hjälpt till att måla huset.

ussi
När jag låg och tog igen mig lite efter middagen kom Ussi och lade sig bredvid för att vila hon med.

Efter middagen såg vi "på spåret" och sen fortsatte kvällen och natten vid köksbordet med kladdkaka och sherry. I säng kom jag inte förren vid halv fyra. Dagen efter sov vi länge och brakfrukosten tror jag att vi åt vid tolvtiden innan vi åkte tilbaka till stan. De vet också hur man äter helgfrukost: Med allt!

Kampsport

Igår var jag och Daniel på Umeå Martial Art Festiaval. Det var riktigt roligt. Kul att det händer något i stan.

Vissa tycker att det är konstigt att jag och D som är sånna fridfulla och fredsälskande personer kan vara så intresserade av något så brutalt. Det går alldeles utmärkt att kombinera!

thai

Matcherna igår höll ju inte riktigt samma standard som de vi såg i Bangkok (bilden) men vissa var över förväntan. Det var en shootfighting match och resten var thaiboxning och MMA. Det höll på från 15 till 18:30. Daniel blev riktigt sugen på att börja med MMA eller liknande. "Något där man får slå varandra i ansiktet när man ligger ner" var tydligen kravet. Efter festivalen skulle vi gå och äta på en thairestaurang med den var stängd. Det blev istället världens godaste kycklingmacka framför Eurosport och mera thaiboxning.


Tänk att få ett riktigt brev...

Vilken lycka det är att få ett riktigt brev som dimper ner i brevlådan. Det var länge sen. Att få mail är ju trevligt men det är ju inte ett riktigt brev, ett som man kan hålla i och spara i en låda.


julmärken

Posten har massor av fina frimärken som man kan köpa på deras hemsida: www.posten.se

Så jag vill uppmana alla att skicka ett julbrev i december istället för bara ett julkort (eller värra, ett e-kort). Portot är det samma men glädjen så mycket större. För det är väl inte bara jag som saknar ett "riktigt brev"?

frimärken

Present

Är den inte söt?
En perfekt farsdagspresent eller gåva till sin älskling.
Den är menad som en "wedding favor" och finns på sidan weddinfavors.com. Hela idén med presenter till bröllopsgästerna känns väldigt anglosaxiskt men som sagt, söt är den.


blad
foto: weddinfavors.com

Älskade pappa!

Idag är det dags att tacka alla fäder lite extra för att dem finns.

pappsen

Jag hoppas i alla fall att jag och min pappa snart ska kunna sitt i solen i Rikgränsen efter en dag av hård offpist-åkning igen. Som vi gjort på bilden :)

Tack pappa!

pappa
Valborg -84? Vet du?

Tygfärgning

I slutet av sommren köpte jag linnetyp på Himlas lagerutförsäljning i Uppsala. Där hittade jag härliga billigt, ofärgat linne som jag skulle sy gardin, duk och servetter av. Det är härligt att bara hålla i. "Det känns som siden" sa Daniel.
Nu har jag kommit till färgningen. Jag är riktigt nöjd med resultatet.

tyg

Det röda tyget ska bli en stor mysig julduk. Det ofärgade linnet ska bli servetter och det gröna en köksgardin. Nu ska jag bara ta mig tid att sicksacka och fålla (före jul helst då....)

Färgtema

När Isa var här förra helgen frågade hon oss vad vi skulle ha för färgtema på bröllopet. Ja... hm... rosa är fint och lila och lime och svart och... Isa har en limegrön klänning så... Och så ska ju helst allt matcha varandra. Allt från inbjudningskort och dukning, brudbukett och brudgummens underkläder.  

Så igår började jag surfa efter fina dukningar för lite inspiration till vårt färgtema men jag hittade ingenting jag gillade. Jag frågade Daniel om han hade några idéer och hur han såg framför sig att dukningen skulle se ut. Det gjorde han inte. Och faktiskt inte jag heller. Det står helt stilla. Visst har vi lite förslag och idéer om vad vi vill ha. Men vi har inget färgtema! Så igår fattades beslutet att vi skippa det. Vi tar det vi tycker är fint och hoppas att det inte ser förjävligt ut ihop!

Detta ser ju inte förjävligt ut. Det är fint. Men också lite väl...
flaskalampaglasbröllop vid havet
Foto: skönahem

Jag har inte hittat en enda dukning som jag tänk: Det här är fint, det här är genomförbart så här vill jag ha det. Fast jag har ju inte hittat nån jag gillar som är helt galet ogenomförbart heller. Färgtema eller inte.
Fast bilden ovan gör ju att man lite längtar efter ett litet bröllop på en brygga nån stans.


Mat på fjällvandring

I somras fjällvandrade vi kring Sylarna och Storulvån. Det var en underbar tur trots ganska mycket regn.

Till frukost åt vi gröt gjord på fruktmüsli och hade torrmjölk till. Om vi bodde i närheten av blåbär eller hjortron hade vi det till.

Till lunch åt vi ibland knäckemackor med jordnötssmör på och buljong till. Ibland åt vi ordentlig mat som Daniel själv torkat (han får beskriva det sen). Det kunde vara chili con carne, kyklingröra med bulgur eller köttfärssås och spagetti. 

Ett superbra mellanmål är "fågelgodis". Det är en blandning av hasselnötter, mandlar, solroskärnor och russin. Supergott. Det är en perfekt blandning att ha färdigt, som här på bilden, på fjällvandringen, eller att ha på gröten. Det funkar också bra istället för snacks på kvällen. Det innehåller dock rätt mycket kalorier. Till mellanmål åt vi Mars-barer också. Och ibland stannade vi vid nån av fjällstationerna och fikade bulle.

fågelgodis
jag äter "fågelgodis"

Till middag åt vi någon av Daniels hemmatorkade måltider som verkligen var supergoda. Och på kvällen snacksade vi på jordnötter, torkade bananer och äpplen. Så slank det ner en lite whiskey också.

Jag vet några andra som gillar Daniels chili con carne:
spindlar

Jag kan lova att den inte är lika dödlig för oss lite större.

Vi åt verkligen riktigt bra mat på vandrigen. Ska jag kanske tillägga att trots många, många timmars vandring varje dag så gick inte nån av oss ner ett gram.

matlagning

Daniel hälsar!

Gröt


Jag kan inte säga det nog många gånger. Frukosten är den viktigaste måltiden på dagen!
Jag skulle aldrig klara mig utan frukost.

När jag och Daniel just hade träffats kunde han sitta och bara stirra på mig på morgonen när jag lassade in macka efter macka. Själv är han ingen stor frukostätare alls. Men jag har fått honom att börja äta havregrynsgröt på morgonen. Det du! Hans mor är väldigt imponerad av mig :)

Havregrynsgröt är den bästa vardagsfrukosten. Snabbt, gott, billigt och mättande! Bättre kan det väl inte bli?

gröt
foto: tasteline.com

Vi äter gröten med ett ägg i. Jag vet att det låter konstigt men det är väldigt gott. Dessutom mättar de extra proteinerna ännu bättre.
När gröten börjat koka ihop så knäcker man i ett ägg och rör om hårt och ordentligt. Så får det koka en liten stund bara så är det klart. Det blir nästan lite som ostkaka i smak och konsistens. Så äter vi det med lingonsylt och mjölk som vanligt.

Grovt bröd

Jag försöker baka bröd så ofta jag orkar. Det är godare och så mycket billigare! Det här receptet på bröd vet jag inte vart jag hittat och inte heller hur många gånger jag gjort om det. Det är ett väldigt bra recept som går att variera i det oändliga och som är jättelätt att göra.

Lingonbröd

 
  • 8dl rågsikt
  • 2dl rågkross
  • 1dl havrekli
  • 1dl linfrö
  • 1tsk salt
  • 1msk bikarbonat
  • 1msk anis
  • 1dl lingonsylt
  • 1-2msk ljus sirap
  • 5dl yoghurt
 

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser och rör sedan i lingonsylt, sirap och yoghurt. Det blir en lös smet. Häll degen i en smord och bröad avlång bakform. Strö över lite rågsikt och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.


bröd 


Variationer:

Om du vill ha ett ännu nyttigare bröd går det bra att använda lättsockrad lingonsylt och lättyoghurt istället.

Du kan byta ut havreklin mot vetekli.

Linfrönen går att byta ut mot solrosfrön. Det går att blanda också.

Yoghurten kan bytas ut mot fil. Vi använder oftast lättfil eftersom det är det vi oftast har hemma. Ibland blir det dock turkisk yoghurt utblandad med lättmjöl. Det mesta går!

Anisen kan ju bytas ut mot vilka brödkryddor man tycker om. Fänkål är gott. Ibland köper jag färdig påse  "brödkryddor" istället för att mortla.

Det går bra att strunta i sirapen och istället ha i mer lingonsylt.

Det som ger mest variation är dock att byta ut lingonsylten mot ca: 0,5dl sirap.


Nykaklat

I helgen blev köket klart. Vi har länge stört oss på vårt extremt tråkiga standardkök. Dessutom började kaklet ramla ner! Så här såg det ut i fredags hemma hos oss.


före


Vi har åkt runt på massa olika kakelställen och letat efter nåt som passade oss till stil och pris. Arbetslös och Fattig student har inte många kronor och lägga på inredning tyvärr. Daniel ville ha natursten och jag något mörkt. Det vi fastnade för båda två var helt otroligt dyrt. Vi satte en gräns på 400kr per kvm. Jag hittade en helt underbar mosaik som jag drömmer om att ha i mitt drömhus.

bisazzakakel

foto:http://www.fliesen-tom.de/Bilder%20Leistungen/glas.htm

Tänk dig detta i kakel i ett regnskogsinspirerat badrum. Då skulle jag nog aldrig komma ut ur duschen. Tyvärr kostade dessa, i olika fina färger, mellan 1300kr och 3200kr per kvm. Inte riktigt min prisklass! Den gör sig faktiskt inte rättvisa på den här bilden. Synd att jag inte hittade någon bättre bild. Men kolla på
www.bisazzo.com där har dem väldigt häftiga bilder på sitt kakel i andra nyanser.

Vi hittade i alla fall svart glasmosaik på Beijer som vi båda gillade. Det kostade 300kr per kvm. Det var bättre pris än Bisazzo tyckte vi och slog till. Med kakelfog och allt annat som behövdes kostade det allt som allt inte mer än 1000kr. Bra pris för så pass stor förändring tycker vi. Se själv.

köket
närbildkakel kakel            

Det är fortfarande ett rätt trist standardkök men dock så mycket bättre tycker vi!


Presentförpackningar

Igår  på natten när  vi satt och filurade över våra ölglas pratade vi mycket om fina presentförpackningar. Isa vill ha något bra att slå in smyckena som hon säljer för en lyxiare känsla och vi behöver också fina förpackningar att ge bort små saker i. Beskrivning på hur man kan göra en papperslåda hittade jag på pyssel.net. Vi pratade också om pappersstrutar och att slå in i tyg med ett fint snöra runt. Problemet med pappersstrutar är helt enkelt att det är väldigt svårt att få det snyggt. Kanske är en fin påse ett alternativ? Eller om det är ett litet smycke, ett fint kuvert. På ica-kuriren tipsar dem om att man kan peta upp ett kuvert som man tycker är bra i formen och sen rita av det och göra egna.


 
lådapåsekuvert
Fota: Pyssla.net             marthastewart.com                 icakuriren.se          

Söndagsångest

Nu har Isa åkt tillbaka till Sundsvall och jobbet. Själv börjar jag få ångest över kursen, "Att bistå människor i svåra livssituationer -med utredning som en del av förändringsprocessen", som börjar imorgon. Den verkar jobbig och sträcker sig ända in i januari. Usch och fy. Det låter ju rätt intressant och det kommer säkert gå bra MEN jag vill bara sitta inne och läsa böcker och dricka te och pyssla lite. Jag har inte alls någon lust att plugga.


Daniel ligger i tevesoffan och är bakis. Igår satt vi hemma och drack öl och pratade och pysslade lite. Vi hade tänkt gå ut nånting men det blev aldrig av. Vi hade det bra hemma. Dessutom snöade det ordentligt. Isa började skissa på hur loggan till hennes smycken ska se ut. Hon tillverkar jättefina tenntråds- och glassmycken som hon säljer på julmarknader. Daniel började hjälpa till och med inspiration från "änglar och demoner" (Brown), som han just läser, började han rita loggor som ser likadana ut uppochned. Han blev riktigt duktig på det. Sen övergick de till att han fortsatte skissa på våra vigselringar. Jag skulle lägga upp bilder på några exempel men jag fick det inte att fungera.

Nu ska jag lägga mig bredvid Daniel i soffan och mysa lite.


Lax på spenatbädd

Eftersom Isa är halv-vego så har det blivit mycket fisk i helgen. Det är mumsigt!

Igår år vi lax på spenatbädd. Det är en perfekt bjud-rätt eftersom det är väldigt enkelt och väldigt gott.

Laxen

Lägg fryst, tinad spenat i botten på en form. Häll inte av vattnet. Salta och peppre
Ta 4 potionsbitar lax och lägg på spenaten. Salta och peppra igen. Det behövs ganska mycket salt.
Häll över en förpackningn matlagningsgrädde och strö lite riven ost på toppen.
Skjuts in i ugnen på ungefär 200 grader i ca 20 min.
Serveras med färsk pasta och sallad.

Till det drack vi ett halvtorrt vitt vin.


"Nytt" matbord

Vi var inte jätteförtjusta i vårt furubord. Vi har mycket glada att vi fått det av Daniels mamma Inger och det är ett väldigt bra bord. Men den gula furun var ingen hit tyckte vi. På Ingers inrådan kom vi på att vi skulle måla bordet mörkare. Det blev Daniels jobb.

FÖRE

Först slipade Daniel bordet vilket tog otroligt lång tid med en  rätt dålig slip.
Efter det betsade han bordet med lasyrbetsen i färg jackarande. Sen lackade han bordet med en halvmatt lack för att det ska hålla bättre. Men vi ville inte ha ett glansigt bord.
Så här bra blev det!

EFTER

Isa och Daniel äter frukost

Isa och Daniel

Helgfrukost

Vi har just ätit frukost vilket ju är den viktigaste måltiden på dagen. Jag älskar frukost! Idag blev det en härlig, lång helgfrukost med massor av gott. Två sorters hembakt bröd (fast butiksbakat den här gången), aprikosmarmelad, ost, skinka, leverpastej, grönsaker, smörgåsgurka, te, juice, kokt ägg, två sorters kaviar, tahini m.m. Härligt!

 "Aprikosmarmelad"
Jag måste tipsa om väldigt god och nyttig aprikosmarmelad.

* Blötlägg och koka torkade aprikoser. Det går väldigt bra att bara lägga dem i en mugg med vatten och sätta in det en minut i mikron.
* Häll av lite av vattnet och mixa med mixerstav.
* Klart!
Det håller sig nån dag i kylskåpet. Lagom för helgfrukostarna alltså.

Sushiris

Igår gjorde vi sushi. Det blir helt ok att göra eget tycker jag men det är viktigt att vara noga med riset. Det tar sin tid att göra sushiris men det är helt klart värt det. Det är ingen "fast food" direkt. 

Perfekt sushiris
 ·          Det är viktigt att köpa sushiris och inte försöka sig på grötris. Det blir inte lika bra.
·          Skölj och koka riset enligt instruktionerna. Det är väldigt viktigt att skölja riset noga. Det tar lite tid      men är värt det.
·          När riset kokat klart. Låt det stå med hushållspapper under locket i tio minuter.
·          Häll sedan över riset i en träskål. Vi använder en salladsskål från IKEA. Häll sedan på blandningen som du gjort i ordning av 4msk risvinäger, 2 msk socker och 2tsk salt.
·          Nu kommer det lite konstiga… Du ska röra med en träslev och fläkta riset samtidigt. Det är bra att vara två. Har du en solfjäder fungerar det nog utmärkt. Vi brukar använda en tidning eller ett kartongblad.
·          Riset ska inte vara kylskåpskallt utan ska förvaras i rumstemperatur och bör användas inom fyra timmar.

Sushitallrik


Isa är på besök!

 I torsdags kom Isa hit. Det är jättekul! Äntligen får hon se hur vi har det och hur vi bor här i Umeå. När hon kom på kvällen bjöd vi på öl och varma mackor och i säng kom vi inte förren vid två-tiden. Det ledde till en ganska seg fredag. Jag hade på torsdagen lämnat in min hemtenta så jag var fri. Det var väldigt härligt!

Vi segade framför teven rätt länge och sen tog vi oss ut på stan för att köpa lite pysselgrejer på hovleverantören Claes Olsson, sushiingredienser på ICA och öl på systembolaget. Hemma igen gjorde vi sushi som vi drack sake och grönt te till. Det var riktigt gott.

Efter middagen kom Isas kompis Ellen och sonen Tofte på besök. Det bjöds på Isas kladdkaka med chokladglass till och Tofte åt äpple. Jag tror inte han tycker om vår lägenhet efter två rejäla huvudsmällar. Stackars lite ramlade ur sängen med ett BANG, ojoj, men mamma Ellen tog det lugnt.


Idag ska vi fika med Ellen, Kino och deras tre barn och ikväll tänkte vi dricka lite öl.

Daniel håller på att kakla vårat kök. Det blir superfint!