Härlig handling
Detta fick jag med mig hem:

Torkad chili för ett par år för typ 15 kr och torkad pak choi fick jag med hem. Mysigt värra tycker jag. Jag hade kunnat köpa så mycket mer. Jag ska komma ihåg att ta vägen förbi där om det är något jag behöver, chilisås eller så. Nästa gång ska jag köpa det gröna jasmintet som fanns i en så vacker burk. Någon mirin hittade jag dock inte. Jag förstår inte hur svårt det ska vara att få tag på. Jag hittar det inte någonstans längre. Jag tror att vanliga konsum och ica tror att det är samma sak som risvinsvinäger och bara tar in det nu mera :(
Snart åker vi till Uppsala för långhelg. Det ska bli såååå skönt!
Ikväll blir det nog sushi på någon av Uppsalas bra restauranger (säga vad man vill om Umeå och Sundsvall men bra sushi har de inte!).
Imorgon blir det middag hos syster. Hon var dessutom så underbart snäll och ringde och frågade om det var något jag inte åt med tanke på att jag ska i brudklänningen. Men jag äter ju potatis och allt, bara inte så mycket fett och socker. Så det skulle inte bli gräddig potatisgratäng eller pannacotta den här gången. Tack!
På söndag blir det middag hos brudvän R och flickvän. Det ska också bli otroligt trevligt.
På måndag är det ju champange som gäller.
Trevlig helg!
Vackra plåtlådor



Fast de kom ju från generationen som tyckte det var konstigt att göra nästan någonting bara för skojs skull. Mat äter man för att man måste, springer gör man bara om man verkligen behöver och så vidare. Usch vad tråkigt kan jag tycka. Fast man måste förstå att det inte var för att de var knäppa utanför att livet så anorlunda ut. Speciellt som de bodde långt bort från de flesta bekvämligheter och levde väldigt hårda liv. Tur att de fick några år vad någorlunda vila.
Japansk middag

Den bestod av de fem smårätterna på bilden. Plus ris. Egentligen ska en japans middag alltid innehålla soppa men det skippade vi.
Det är ganska enkelt att göra men tar lite tid. Har man tid är det ju inga problem alls. Bara roligt. Och så otroligt gott!
Wasabiäggen är ett riktigt trevligt tillbehör. Man hårdkokar helt enkelt ägg. Plockar ur gulan och blandar den med wasabi och petar tillbaka gulan i ägget.
Laxen är teriyakimarinerad. Gjord på egen marinad. Det ju fusk att köpa färdig ;)
Det vita bredvid laxen är finriven rättika.

Den vänstra salladen består av gurka, crabsticks, omelett och en marinad av risvinäger, socker, soja och salt. Supergod!
Bredvid ligger en snabblagad vitkålspickles. Den kan jag verkligen rekomendera som tillbehör till andra rätter. Man strimlar helt enkelt vitkål och gnider det med salt tills den är mjuk och har gett ifrån sig massor av vatten. Sen kan man smaksäta kålen med något man tycker är gott tex. ingefära, sesamfrön, chili eller citron.
Av riset som blev över gjorde vi sushiris. Dagen efter gjorde vi bollar av riset som vi rullade i sesamfrön och stekte i lite olja i stekpanna. Det blev jättegott!
J*la snorungar. Ni måste lära er biovett!
(D's kommentar efteråt var -Jag undrar hur castingen såg ut)
Bredvid mig satt en tonårstjej. Före filmen började var det två inslag om att man ska stänga av mobilen. Ett roligt från Disney och ett lite allvarligare från SF. När filmen börjar får tonårstjejen ett sms som låter högt.
- Du, stäng av den där! Säger jag till tjejen.
Flickan vänder sig bort från mig och svarar på sms:et.
Två minuter senare ringer telefonen. Hon svarar!!!!!!
- Jag är på bio. Blabla....
Hon stänger av ljudet på mobilen men fortsätter att ta emot och skicka sms genom hela filmen! Dessutom har en ny telefon med väldigt stark lampa i så skärmen bländar mig varje gång.
De borde ta upp det här i skolan. Det borde vara ett brott att ha mobilen på i en biosalong! Det förstår ju hela filmupplevelsen för mig. Och varför hon går på bio kan jag bara inte förstå! Fyfan vad less jag var. Dessutom blir jag ju lite rädd för mig själv när min impuls säger mig "sätt en armbåge i bröstet på henne".
Det gjorde jag inte.
Istället led jag. Tyst. Förtvivlad. Förbannad.
Inspiration för en fest utomhus
Jag som egentligen aldrig trodde att jag skulle gifta mig.
Jag som trodde att "om" jag gifter mig så kommer det nog ske på hösten då luften är klar och alla löv är röda och gula.
Jag ska gifta mig i juni.
Förhoppningsvis så ska vi kunna vara utomhus. Det känns viktigt. Fast går det inte pga av regn eller storm så kommer det bli fantastiskt i alla fall.
Lite inspiration för utmomhusfesten kommer här:
Bilder från:
Potterybarn
Escape the home
Better homes and garn
Gramham and Green
Lani Elisabeth
Kesomellanmål
Tänkte passa på att tipsa om ett gott och superenkelt mellanmål:

Koka ihop frysta bär, vilka som helst. Oftast blir det jordgubbar eller hallon för min del. Det som finns hemma. Hallonen kan behöva lite honung men jordgubbarna är tillräckligt söta i sig själva.
Lägg upp en ordentlig klick keso och sylten ovanpå. Toppa med lite linfrön.
Det är ju så enkelt att få till ett bra mellis. Det finns inga undanflykter ;)
Valborg och maten
Jag hoppas verkligen på bättre väder nästa helg än det utanför mitt fönster just nu. Snö som blåser horisontellt och nollgradigt. BLÄ! (Förövrigt skolkar jag inte utan har komp och börjar klockan 13)
Detta år har vi bestämt oss för att skippa det traditionsenliga forsränningen och istället ta en lååång frukost på vår vän Isas takveranda. Så istället för att gå upp okristligt tidigt och sitta och frysa vid ån i flera timmar för att för att få en bra plats (fast vi brukar ju ha väldigt kul) så ska vi ta det lite lugn och inte stressa runt så mycket som det ibland kan bli.

Valborgfrukosten är viktig. Vad ska det bli i år?
Den ska innehålla alkohol men också något ordentligt som man står sig på och som gör att man inte blir så full. Det är inte bra, det är många timmar kvar av festen. Det ska också vara mycket att välja på så att man kan sitta lääänge och äta och smutta. I år har vi ju möjligheten att kunna ha något lite roligare eftersom vi kommer sitta och äta vid ett bord och utan trängsel.
I år vill jag ju också att det inte ska vara allt för kaloririkt.
Ingrediens nr 1 till en valborgsfrukost är såklart champange. Eller mousserande vin.
Någon frukt är också gott. Jordgubbar känns nästan som ett måste för att fira våren och vindruvor brukar också få följa med.
Något bröd är mysigt att knapra på. Men en vanlig baguett är så tråkigt!
Lite goda kex och en god dessertost brukar få plats i picnickorgen (= ryggsäcken som också är full av öl)
Ett år gjorde jag dessa engelska choklad och hallonscones. De var fantastiskt goda och väl värda att testa.

Något lite grövre bröd från butiken kanske det blir i år eftersom vi inte är hemma och det är jobbigt att baka bröd hos någon annans ugn. Till det är det gott med en röra av avokado och keso med lite citron i. Kanske en hummus.
Frågan är om inte ett ägg får följa med i år också.
Lunchen är ju en annan sak. Den ska vara enkel och kunna ätas i slottsbacken (alltså i nedförslut) på en filt. Potatissallad och sill eller liknande brukar det bli. Men jag gillar ju inte sill och i år blir det definitivt ingen majonäsbaserad potatissallad. Jag spar mina extrakalorier till champangen!
Kanske blir det en sallad liknande den som Sara gjorde igår. Fast jag vägrar dinkel! (Det känns som att någon dinkel-försäljare skrattar sig lycklig över sin fantastiska PR-kupp. Alla använder det superdyra dinklet i alla dess former) Det blir nog bulgur istället.

Foto: Peter Tullberg/SVT
Visst är det härligt med picnic! Vad är den perfekta picnicmaten?
Saras kök och andra matprogram
Ikväll klockan 20.00 är det Saras kök. Jag vet att många tycker att Sara är alldeles för hurtig och att Ann är otroligt jobbig. Men jag tycker att det är alldeles för få människor i teve som är hurtigt hälsosamma och lagar nyttig mat. Fram för det!
Sara har fått oss att göra panerad fisk (middag ikväll) och vi ska även testa hennes chicken nuggets på söndag har vi tänkt. Kyckling har vi fått tips om att den ska vara väldigt god.
Foto: Peter Tullberg/SVT
Jag blir faktiskt rätt less på tevekockar som lagar så fettrik och ohälsosam mat. Det är väl inga problem att laga god mat med massa grädde och smör? Det är ju tips på bra och nyttig mat som är lätt att laga till på torsdagskvällen som vi behöver!
Visst, Nigella är ju kul att titta på. Vädligt roligt. Jag menar, det är ju ren matpornografi hon ägnar sig åt. Men hur kul är det egentligen att äta sån mat jämt? Hon är ju inte direkt den smalaste kocken heller, fast ärligt så tycker jag att det är konstigt att hon inte är betydligt rundare än hon är, med tanke på vad för mat hon lagar. Fast hon har nog råd med en personlig tränare.
Bills meny gillade jag verkligen när det gick. Det var härligt, god, mest nyttig mat utan pekpinnar. Och det är ju verkligen inte dumt med härliga sommarbilder från Australien heller. Det programet hoppas jag att de visar mer av.
Markus Aujalay är också en bra kock. Tyvärr har jag missat alla middagstips med honom denna vecka på tv4 nyhetsmorgon.
Och så har vi ju Leila. Hennes mat brukar ju inte heller vara så nyttig. Men jag har överseende med henne. Hon är ju underbar.
Ojdå... jag börjar bli hungrig.
Tårtdekorationer
Jag vet inte om vi ska ha en eller inte. Blivande svärmor I har ansvaret över vår tårta och det känns väldigt, väldigt tryggt. Hon säger att om tårtan är fint dekorerad så behöver man inget brudpar på toppen. Jag håller med.
Men jag kan förstå de som tycker att det är kul också.
När jag surfat runt och letat lite olika alternativ har jag tyckt att de flesta tårtdekorationer faktiskt är väldigt fula men här kommer de finaste/roligaste jag hittat:






brudparen kommer från:
www.shoppingbutiken.se
www.weddingstar.com
Och så det här med håret...
Jag har börjat kolla runt lite på nätet efter inspiration att ta med till min frisör. Den dyra som är bokad men som jag borde ta och ringa och boka en konsultationstid hos. Och det i sin tur är ju inte heller så enkelt eftersom vi inte bor i samma stad.
Hair comes the bride har många frisyrer som man kan kolla på. Roligt också med före- och efterbilder.
Idag har vi bröllopsplaneringskväll inbokat. D lagar mat och jag surfar bröllopsgrejs som tårtdekorationer och sånt (tårtansvariga I, ska vi fixa en sån eller gör du det ihop med tårtan?) Det är mindre än två månader kvar nu och det känns lite svårt att vara 30 mil bort...
Efter regn kommer sol
men vem vill inte också ha ett så här vacker parasoll. Det kommer fram Graham and Green.

Småkul
men jag kunde inte låta bli att tycka det här var lite småkul...

kanske något för festhäftet?
Om män och planering
http://brollopsplaner.blogspot.com/2007/04/tommys-tankar.html
Fast det är viktigt att komma ihåg att i alla fall D (jag vet ju inte hur det är med andra blivande brudgummar) tycker att bröllopet är otroligt viktigt och är noga med att det ska kännas rätt och passa oss. han är bara inte intresserad av att gå i affärer.
Enkel pastamiddag
Man ser vad man har i skafferi och kylskåp och tänker att det bara finns massa onyttigt och tråkigt att äta. Men det är nog inte alltid sant.
Har man bara lite pesto hemma så blir allt bra!

Supergott!
Mer drömmar i rosa
Är det någon som tror att det kommer finnas rosa detaljer på vårt bröllop?
Vi får väl se...
Här kommer lite mer rosa inspiration för bröllop, fest, middag osv. Härligt, härligt.









Den lilla vitrosa brudbuketten i mitten tycker jag verkligen är jättefin. Och blomdekorationen med rosor, orkidé och en fjärli i tycker jag är underbar.
Det är också bra med tips som är så pass enkla som de sista. Tänk att några blommor på ett fat är så fint och att det kan bli så snyggt med en blomma på en servett.
Bilderna kommer ifrån:
www.mateus.se
www.confetti.co.uk
www.systerlycklig.se
www.blomdekor.se
www.bhg.com
www.aboutwedding.com
Lite bröllopshopping
Jag har införskaffat lite dekorationsgrejer till bröllopet. Jag har nu taktiken att jag köper saker, tar hem och visar det och sedan får D säga vad han tycker. Det blir antingen godkänt eller så får det vända tillbaka till affären dagen efter. (Det finns fördelar med att jobba nere på stan, nackdelen är ju givet att det kostar pengar...)
Det här är det sättet vi får något gjort, skulle jag vänta på honom skulle det ta en evighet. Hur kommer det sig att killarna ofta är så oengagerade i sina bröllop? I alla fall i just färgval och blommor. Eller är de det egentligen? Vad ligger det i?
D säger att han skulle ta tag i allt om han bara blev lite stressad. Men jag har ju ingen lust att bli stressad så därför tar jag tag i det nu. Fast då blir jag lite stressad eftersom han inte hjälper till.
Det här sättet som jag nu kommit på funkar rätt bra. Jag tycker det är lite kul att gå och strosa i affärer men det tycker inte han. Jag går hellre själv än med en irreterad och uttråkad D som bara vill hem.
Men han får säga vad han tycker och ibland får han alternativ. Den här, eller den här? Det tycker han är bra. Alla vinner.

Ibland är det lite lustigt. Jag letade efter värmeljushållare och hittade några fina. De kostade 50kr för 3 st vilket jag tyckte var ett okey pris jämfört med de jag kollat på innan. Sen hittade jag fina glas för 15kr styck som ju också går att använda igen. Som ljushållare eller dricksglas. Mycket praktiskt.
Nu proveldar vi och hoppas att de håller för värmen. Glaset är rätt tjockt så det borde inte vara något problem.

Hemmagjord pizza
Hemmagjord pizza
Degen:
- 2dl ljumet vatten + 2 msk mjölk
- ¼ paket jäst
- ½ tsk salt
- 1 tsk honung
- 2msk olivolja
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl rågsikt
- 1 dl grahamsmjöl
- 1 st gul lök
- 1 burk krossade tomater
- oregano
- basilika
- paprikapulver
- 2 st vitlökklyftor
- urkärnade Kalamataoliver
- ½ röd lök
- 1 paprika
- tinade räkor
- fetaost
Gör en tomatsås genom att steka lök och sedan ha i tomatkross och kryddor men vänta med vitlöken tills såsen har reducerat. Koka ihop såsen, annars blir pizzan alldeles rinnig.

Tryck ut den färdigjästa degen i en långpanna och lägg på fyllningen. Allt utom räkorna. Sätt in i ugnen.


Serious shopping
I helgen har vi haft vänner här. D's lumparkompis M, som vi träffades genom för snart 8 år sedan, och hans flickvän. Det har varit jättekul att träffa dem. M har vi inte träffat på många år men eftersom det är tack vare honom som jag och D i sommar ska gifta oss så tyckte vi att han var en självklar gäst på vårt bröllop. Så lätt är det att ta upp kontakten med någon igen!
På lördagen gick vi 5 timmar på stan. M shoppadeloss ordentligt. Han behövde ju bland annat en kostym till bröllopet. Tillsammans hittade vi en jättesnygg, kritsträcksrandig kostym på MQ till honom. Passande skor blev det också. Hatt, skjorta och ett par till skor. Hans sambo köpte två par skor och ett par byxor. Jag köpte en väska som jag har spanat på länge, ett linne, en kofta och en klänning. Inte så dyrt blev det heller.
D var den enda som kom hem tomhänt. Han var riktigt besviken.
Jag drog ut på en joggingtur som avslutades med en öl på en filt i solen. D och våra vänner satt där och spelade spel och jag kunde bara stretcha lite, slå mig ner och äta nötter. Hur skönt som helst!
Kvällen bestod av god mat och några glas vin för mycket. Det är en seg dag. Vännerna har åkt hem och D ligger framför teven. Snart är det dags för hemmagjord pizza. Vad gott!
Sukralos
Vi pratade om hur aspartam bytts ut mot sukralos i flera produkter. R och S som bland annat läser kemi (vilket jag ju inte har någon som helst koll på) kunde också förklara att sukralos är ett ämne som går nästan helt ofärändrat genom kroppen. Det innebär att vi inte tar upp några ämnen som skulle kunna vara farliga för oss. MEN sukralos är väldigt likt DDT, om ni kommer ihåg den gamla miljögiften. Då ämnet går oförändrat genom kroppen så kissar vi ut det miljöfarliga ämnet som heller inte kan renas i våra vattenreningsverk utan släpps ut i naturen.
Så det finns alltså fler anledningar att inte dricka läsk med sötningsmedel. För vår miljös skull.
När jag kom hem och kollade på Motionsguidens blogg hade även de uppmärksammat detta.
Bloggen kärlek, mat och folköl hade uppmärksammat coca colas nya mansläsk med den otroligt korkade marknadsföringen. Jag gick och läste på en burk med zero och upptäckte att de har gått tillbaka till aspartam som sötningsmedel! Fascinerande.
Att hoppa av ett tag
Jakten efter balans går vidare. Var är vi som mest lyckliga? Jo, i skogen, på fjället där saker få ta tid. Där det inte finns stress och "uppbruten tid".
Nu, under påsken, har tanken ofta slagit mig. "Skulle det gå?" och "hur skulle vi lösa det här om vi bodde här". Det största hotet mot vår önskan är ekonomin. Hur skulle det ekonomsikt gå till?
Det var trevligt att ramlade över den här artikeln om paret som fick det att fungera.
Och jag fick min öl i solen

Varje eftermiddag, före vi gjorde iordning middagen, satte vi oss med en öl i handen i min och S's grävda soffa.
Det var vi "värda" efter en dag av skidåkning, snögrävning och andra aktiviteter.
- Vad har ni gjort i påsk? - Grävt!




Högakustenbron var avstängd och ibland var man riktigt rädd för fallande träd men efter Umeå blev det bättre. På långfredagen då vi började närma oss älven blev vi oroliga att isen skulle hålla. Det var ju öppet vatten på alla håll och nästan ingen snö!
Vi hade inte behövt oroa oss det minsta!

För så här strålade solen på R och S när vi kom fram till Kalixälven varifrån vi skidade över till vår stuga.
Servistips önskas
Det känns väldigt bra att inte behöva äta på IKEA-tallrikar resten av sitt liv. Även om det nu inte är något fel i det heller.
Men det finns ett problem. Det är ju så svårt att hitta något som man tycker om. Tack och lov har vi ju blivande svärmor till hjälp. Hon har koll!
Villroyboch har fina serviser men varför är det så att man inte gillar vissa delar av servisen men inte allt?
Tex:

Den här gillar vi, det är Manoir.
Men inte den här:

som tillhör samma servis.
Den här underbara kaffekoppen tillhör Country Heritage

med tallrikarna gillar vi ju inte.

Utbudet i Sundsvall är ju inte heller det bästa för att jaga drömservisen. Hur ska man gå tillväga?
Bröllop i vitt









bilder från:
www.potterybarn.com
www.marthastewart.com
www.aboutwedding.com
Mistylane
www.blomdekor.se
www.sia-homefashion.com
Påsklov!
Som jag skrivit om tidigare ska vi åka norrut över ledigheten. Det ska bli sååå skönt. Vi åker med två kompisar från Uppsala och vi ska färdas i vår lilla, plutt Golf. Det betyder att vi inte får ta med oss så mycket saker för att vi ska kunna få plats. Det ska nog gå bra. Det är ju inte direkt så att man behöver ha med sig så mycket kläder. Underställ och tjocktröja. Sen är man liksom klädd för att vistas i Kiviniemi. Ingen skönhetstävling där inte! Tandborste och tandkräm ska med men annars blir nog skönhetsprodukterna lämnade hemma.
Jag hoppas vi får lite tur med vädret. Allt jag drömmer om är att få sitta i en snöhög och dricka öl!
Det är också därför vi inte får plats med så mycket kläder eftersom ölen och all god mat måste få plats. Det är det viktigaste.

Singapore 2004: Den här ölen var också god.
Andra sorters gästböcker
På Martha Stewart (var annars?!) hittade jag fler förslag på hur man kan ha sin gästbok istället för den traditionella boken.
Bilderna kräver ingen förklaring.
du hittar dem här hos Martha.
Det är roligt med lite anorlunda förslag. "Hoppa ur lådan!" som D brukar säga till mig när jag inte tänker utanför ramarna - out side the box. Eller bok i det här fallet då.
"Nu säger jag det: det är ju lite som en sekt!"
Jag ifrågasatte istället hur man kunde bota en fysisk sjukdom med andlighet. Där fick vi inte heller några svar.
Nu är jag ofantligt trött. Vi har varit och handlat inför vår lilla påskutflyckt till fjällhöga nord och D har köpt ett par Gore-tex byxor i den superfina butiken wått och tårrt (ja, det stavas så!). Jag blev kär i en mellan-lager-tröja från Icebreaker. Den är så fin och mjuk och har så bra passform. Jag har en av deras underställströjor och den är underbar! Det var väldigt jobbigt att släppa taget och gå därifrån. Fantastiskt vad dyrt det kan vara. Eftersom jag faktiskt behöver en mellan-lager-tröja tills helgen så har jag nu fått låna en ulltröja av min älskade D. Den är inte köpt i en out door-butik utan på Åhlens men det ska nog gå bra ändå ;)

Efter säkert en timme på ICA har vi sen stått och lagat mat, renskav och grönsaksgratäng, i en timme och nu är jag trött.
God natt!
Farmors spisbröd
Trots att farmor har gått vidare känner jag att det spisbröd vi alltid åt när vi var där är ett måste för min Kivinimei-upplevelse. Som tur var hittade jag receptet på hennes spisbröd i en soppterrin förra gången jag var där.

Spisbröd
* 10dl rågsikt
* 2tsk hjorthornsalt
* 1tsk salt
* 2tsk kummin
* 4dl filmjölk
* ½ dl sirap
* 100 gram smör
* Rågsikt till utbakningen
Blanda rågsikt, hjorthornsalt, salt och kummin. Tillsätt filmjölken, sirap och matfett. Arbeta ihop till en fast smet. Dela degen i 16 delar. Kavla ut till runda plättar. Nagga dem noga och stek i stekpanna med lite olja. Låt kallna på galler.
Det blev en duk i alla fall
Först var vi på fyndlagret. Där fanns det massor av begagna möbler. Vi fastnade till exempel för ett väldigt fint skrivbord. Det var rejält och gammalt och hade hela trålådor. Inte en spånskiva så långt ögat kunde nå. Trots att det bara kostade 500kr är det lite mycket när man varken har behov eller plats för det. Det var ju synd.
Där var vi en säkert över en timme. Då blev vi hungriga och åkte till IKEA för att äta lunch. Vi var ju inte direkt ensama om det på lördagen efter löning. Nästan tre timmar senare kom vi därifrån. Då var D döende och jag fick lova att vi inte skulle åka tillbaka dit på väääldigt länge.


Idag har vi också städat, tvättat, putsat skor och bakat spisbröd. Det har varit full rulle. Vi ska belöna oss med att gå ut och äta på den fantastiska thairestaurangen Chaowpraya River .